Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een neuroloog in opleiding of neuroloog geassisteerd door een polikliniekassistente. In de behandelkamer neemt u plaats op een onderzoekbank. Meestal ligt u op uw zij of zit u rechtop. De neuroloog tast uw wervelkolom af en maakt uw huid op de ‘prikplaats’ schoon. U wordt geprikt in het onderste gedeelte van de rug. De arts vraagt u daarom uw rug zo krom mogelijk te maken. Trek hierbij uw knieën zo ver mogelijk op en breng uw hoofd richting uw knieën. Vervolgens prikt de arts met een dunne naald door uw huid tussen uw wervels en neemt de liquor af. Tot slot verwijdert de arts de naald en plakken we een pleister op de prikplaats. Afhankelijk van de reden voor de ruggenprik neemt de polikliniekassistent eventueel bloed bij u af.

Tijdens het onderzoek mag iemand bij u aanwezig zijn.

Mogelijke risico’s

Op de plaats van de prik zit geen ruggenmerg en de aanwezige zenuwdraden zijn ruim omgeven door vocht. Hierdoor kunnen we de ruggenprik op deze plaats zonder risico uitvoeren. Als u extra risico loopt voeren we de ruggenprik niet uit.
Patiëntenzorg Onderzoeken Ruggenprik (lumbaalpunctie)

Wat is een ruggenprik (lumbaalpunctie)?

Bij een ruggenprik (lumbaalpunctie) nemen we een kleine hoeveelheid ruggenmergvocht (liquor) bij u af. Dit vocht wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht.

Contact

Polikliniek Neurologie
Op werkdagen tussen 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contactformulier

Voor het onderzoek

Er is geen speciale voorbereiding nodig. U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken. Meld het mistens 1 week voor de lumbaalpunctie als u bloedverdunnende geneesmiddelen gebruikt zoals Sintrommitis of Marcoumar.

Het onderzoek

U wordt geprikt in het onderste gedeelte van de rug. De arts vraagt u daarom uw rug zo krom mogelijk te maken. Vervolgens prikt de arts met een dunne naald door uw huid tussen de wervels en neemt de liquor af. lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 652 naar Plein A2 West

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Postadres:
Postbus 9101, HP 943
6500 HB 
Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 652 naar Plein A2 West

Na het onderzoek

U kunt last krijgen van hoofdpijn of misselijkheid. We raden u daarom aan om na het onderzoek niet zelf auto te rijden of met het openbaar vervoer te reizen. Na het onderzoek kunt u het beste een paar dagen rustig aan doen. lees meer

Na het onderzoek

U mag na het onderzoek naar huis als u geen ernstige klachten heeft.

Klachten

Na een ruggenprik komt bij sommige mensen hoofdpijn en/of misselijkheid voor die bij het liggen weer verdwijnt. Deze klachten kunnen tot 2 weken na het onderzoek optreden en zijn niet gevaarlijk. Bij jonge mensen treden klachten bij 15-20% op, bij ouderen zelden (0,5% van de gevallen). Als deze klachten zich voordoen, moet u 3 tot 4 dagen bedrust houden en veel drinken.

U kunt proberen of de hoofdpijn wegblijft als u rechtop blijft staan. U kunt eventueel ook een paracetamol innemen. Neem contact op met de polikliniek als er geen verbetering optreedt, of als u koorts krijgt. Een prik is nooit pijnloos. Door de goede houding aan te nemen, wordt de kans vergroot dat de naald meteen goed zit en u geen extra pijn heeft. Napijn op de prikplaats komt zelden voor.

Vervoer

U kunt na het onderzoek last krijgen van hoofdpijn of misselijkheid. Daarom raden we u aan na het onderzoek niet zelf auto te rijden of met het openbaar vervoer te reizen. Zorg er voor dat iemand u naar huis kan brengen.

Nazorg thuis

Na het onderzoek kunt u het beste een paar dagen rustig aan doen.

De uitslag

Het duurt 2 weken voordat alle uitslagen bekend zijn. Na afloop van de ruggenprik spreken we met u af hoe u de uitslag krijgt.

Polikliniek Neurologie

Een bezoek aan onze artsen en verpleegkundigen betekent dat er (mogelijk) sprake is van een aandoening aan het zenuw- of spierstelsel. Hiertoe behoren ook de hersenen en het ruggenmerg.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet