Verloop van het onderzoek

Nadat u in de kleedkamer uw trui of blouse heeft uitgetrokken, gaat u in de onderzoekkamer tegen het röntgenapparaat staan. U neemt een slok uit de beker met contrastmiddel en slikt dit door als wij u een teken geven. Tijdens het slikken en het dalen van het contrastmiddel naar uw maag maken we vanuit verschillende richtingen röntgenfilmpjes. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Het contrastmiddel dat we gebruiken, is een jodiumhoudend contrastmiddel of witte bariumpap.

Het onderzoek vindt meestal plaats in het bijzijn van een logopedist.
Patiëntenzorg Onderzoeken Röntgenonderzoek van het slikken

Over het onderzoek

We onderzoeken uw mond, keel en het bovenste gedeelte van uw slokdarm en kunnen eventuele afwijkingen zichtbaar maken. We maken hierbij gebruik van röntgenstraling en een contrastmiddel.


Voorbereiding op het onderzoek

Omdat metaal de röntgenfoto kan verstoren, moet u voorwerpen van metaal tijdens het onderzoek afdoen of uitdoen. lees meer

Voorbereiding op het onderzoek

Omdat metaal de röntgenfoto kan verstoren, moet u onderstaande voorwerpen tijdens het onderzoek afdoen of uitdoen:
  • bril
  • oorbellen
  • kettingen
  • beha
  • kunstgebit
U mag wel een T-shirt of hemd aanhouden.
 
Als het doorslikken van bepaalde soorten voedsel u (extra) klachten oplevert, kunt u dit voedsel meenemen. We kunnen dan eventueel onderzoek doen tijdens het innemen van dit voedsel.

Het contrastmiddel bevat geen gluten of lactose.

Verloop van het onderzoek

Tijdens het slikken en het dalen van het contrastmiddel naar uw maag maken we vanuit verschillende richtingen röntgenfilmpjes. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. lees meer

Na het onderzoek

Bij gebruik van bariumpap kan uw ontlasting de eerste dagen wit gekleurd en hard zijn. We raden daarom aan de eerste dagen na het onderzoek extra te drinken. lees meer

Na het onderzoek

De contrastvloeistof die we gebruiken, is een jodiumhoudend contrastmiddel of witte bariumpap. Bij gebruik van de witte bariumpap kan uw ontlasting de eerste dagen wit gekleurd en hard zijn. We raden daarom aan de eerste dagen na het onderzoek extra te drinken en veel vezelrijk voedsel te eten:
  • volkorenbrood
  • rauwkost
  • gekookte groenten
  • fruit
  • zilvervliesrijst

Uitslag

De radioloog beoordeelt de opnamen en geeft de bevindingen door. De uitslag van het onderzoek bespreekt u tijdens een vervolgafspraak met uw behandelend arts.

Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. lees meer

Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep.

Verhinderd

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780
  • Medewerkers
  • Intranet