Over het onderzoek
We onderzoeken uw slokdarm en kunnen eventuele afwijkingen zichtbaar maken. We maken hierbij gebruik van röntgenstraling en contrastmiddel dat u moet drinken.
Over het onderzoek
Voorbereiding op het onderzoek
Voorafgaand aan het onderzoek is er een aantal zaken waar u ons over informeert of waar u rekening mee moeten houden. U mag vanaf 6 uur voor het onderzoek niets meer eten en drinken. lees meerVoorbereiding op het onderzoek
Als u zwanger bent of denkt dit te zijn, vragen we u contact op te nemen met uw behandelend arts. Die overlegt dan met u of het onderzoek doorgaat.Uw maag moet leeg zijn voor het onderzoek. Daarom mag u vanaf 6 uur van tevoren niet meer eten en drinken.
Na het onderzoek kunt u direct weer gewoon eten en drinken.
Als het doorslikken van bepaalde soorten voedsel u (extra) klachten oplevert, kunt u dit voedsel meenemen. We kunnen dan eventueel onderzoek doen tijdens het innemen hiervan.
Omdat metaal de röntgenfoto kan verstoren, moet u onderstaande voorwerpen tijdens het onderzoek afdoen of uitdoen:
- bril
- oorbellen
- kettingen
- beha
- kunstgebit
Het contrastmiddel bevat geen gluten of lactose.
Tijdens het onderzoek
Tijdens het slikken en het dalen van het contrastmiddel naar uw maag maken we foto’s. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
lees meerTijdens het onderzoek
Nadat u zich heeft uitgekleed, gaat u in de onderzoekkamer tegen het röntgenapparaat staan. U neemt een slok uit de beker met contrastmiddel en slikt dit door als wij u een teken geven. Tijdens het slikken en het dalen van het contrastmiddel naar uw maag maken we foto’s. Soms maken we ook een liggende opname. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Het contrastmiddel bevat geen gluten of lactose.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u afwijkingen aan uw ontlasting ondervinden. De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens een vervolgafspraak. lees meerNa het onderzoek
De contrastvloeistof die we gebruiken, is een jodiumhoudend contrastmiddel of witte bariumpap. Bij gebruik van de witte bariumpap kan uw ontlasting de eerste dagen wit gekleurd en hard zijn. We raden daarom aan de eerste dagen na het onderzoek extra te drinken en veel vezelrijk voedsel te eten:- volkorenbrood
- rauwkost
- gekookte groenten
- fruit
- zilvervliesrijst
Uitslag
De radioloog beoordeelt de opnamen en geeft de bevindingen door. De uitslag van het onderzoek bespreekt u tijdens een vervolgafspraak met uw behandelend arts.Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud
In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.
lees meerVerslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud
Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.
Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.
Bespreek vragen en opmerkingen met uw behandelaar
Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt. Wij vragen u om niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Heeft u vragen over het verslag? Schrijf deze dan op en bespreek ze met uw behandelaar tijdens uw volgende afspraak. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis van deze verslagen.
Wetenschappelijk onderzoek
Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijnRadboud.
Röntgenvideo’s tijdens de zwangerschap
Een röntgenapparaat werkt met röntgenstraling. Deze straling kan mogelijk schade veroorzaken aan uw baby, maar alleen bij veel straling. Tijdens dit onderzoek gebruiken we weinig straling. Daarom kan dit onderzoek plaatsvinden tijdens uw zwangerschap.
Meer informatie
Afspraak maken
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 29. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
LET OP:
Meldt u zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt ook gebruik maken van een golfkar.
Als met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling eerst moet worden opgenomen, dan meldt u zich niet bij route 780. Meldt u zich dan bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Routebeschrijving
Radiologie
Bij Radiologie gebruiken we beeldvormende technieken om ziektes of aandoeningen te onderzoeken. De bekendste technieken zijn röntgenonderzoek, echografie, CT en MRI.
lees meer