Over het onderzoek
Een hysterosalpingografie (HSG) is een poliklinisch onderzoek van de baarmoederholte en de eileiders. We onderzoeken of de eileiders toe- en doorgankelijk zijn en of er afwijkingen aan de baarmoederholte zijn.
Afspraak maken of verzetten
Op uw eerste menstruatiedag belt u tussen 9.00 uur en 12.00 uur naar de polikliniek Obstetrie en Gynaecologie om een afspraak voor de hysterosalpingografie (HSG) te maken. lees meerAfspraak maken of verzetten
Op uw eerste menstruatiedag belt u tussen 9.00 uur en 12.00 uur naar de polikliniek Obstetrie en Gynaecologie om een afspraak voor dit onderzoek (hysterosalpingografie (HSG)) te maken. Als dit in het weekend gebeurt, belt u op maandagochtend. We plannen de afspraak tussen de vijfde en twaalfde dag van uw cyclus.Verhinderd?
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Verloskunde en Gynaecologie.Voorbereiding
Er is een aantal zaken waar u van tevoren rekening mee moet houden of ons over moet informeren. lees meerVoorbereiding
Jodium
Als u allergisch bent voor jodium, moet u dat voorafgaand aan het onderzoek aan ons doorgeven.Pijnstillers
Het onderzoek kan krampen in de baarmoeder, pijn in de rug en onder in de buik opwekken. U krijgt daarom een recept voor pijnstillers, die u kunt halen bij de apotheek. U gebruikt de eerste pijnstiller (tablet of zetpil) de avond voor het onderzoek en de tweede ongeveer een uur voor het onderzoek. Ook kan de behandelend arts u antibiotica voorschrijven, deze neemt u de dag voor het onderzoek in (dit hoeft alleen als er sprake is van antistoffen tegen chlamydia).Kleding
U kunt tijdens het onderzoek sokken of pantykousjes en een T-shirt of hemd aanhouden. Uw (onder)broek moet wel uit. Kies voor kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is. We raden aan van boven- en onderlichaam gescheiden kleding te dragen (zoals broek of rok met trui of blouse). Tijdens het onderzoek is uw onderlichaam ontbloot.Neem een inlegkruisje of maandverband mee want de jodium die gebruikt wordt voor de vaginale desinfectie kan vlekken geven in uw kleding.
Aanwezig tijdens het onderzoek
Tijdens het onderzoek mag u één persoon meenemen. Hij of zij kan naast u blijven staan en proberen u te ondersteunen tijdens het onderzoek. Op het moment dat we foto’s maken, moet diegene een loodschort aantrekken of in de bedieningsruimte achter het loodglas gaan staan. We adviseren om iemand mee te nemen, die u ook naar huis kan brengen. Door de eventuele napijn kunt u misschien niet optimaal aan het verkeer deelnemen.Tijdens het onderzoek zijn aanwezig:
- de gynaecoloog (in opleiding), voert het onderzoek uit
- de radioloog (in opleiding), maakt de röntgenfoto's
- de radiodiagnostisch laborant, assisteert
- Soms is er een co-assistent aanwezig die meekijkt met het onderzoek
Contrastvloeistof
Als u allergisch bent voor joodhoudende contrastvloeistof, neemt u dan contact met ons op (Helpdesk Radiologie: 024-3614529).Tijdens dit onderzoek beelden we de binnenkant van uw baarmoeder en eileiders af met behulp van röntgenstralen en contrastvloeistof. We spuiten de contrastvloeistof via een dun slangetje in de baarmoeder. De contrastvloeistof komt bij doorgankelijke eileiders in de buikholte terecht.
Pijnstilling
Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. Niet elke pijnstiller is geschikt. lees meerHet onderzoek
Nadat de gynaecoloog u informatie heeft gegeven over de procedure, trekt deze steriele handschoenen aan en bereidt het onderzoek voor. lees meerHet onderzoek
Nadat de gynaecoloog u informatie heeft gegeven over de procedure, trekt deze steriele handschoenen aan en bereidt de materialen voor het onderzoek voor.
Als alle voorbereidingen zijn getroffen, gaat u in de onderzoekkamer op het voeteneind van de röntgentafel liggen, met de benen in beensteunen. De gynaecoloog brengt vaginaal een spreider (speculum) in en maakt de baarmoedermond inwendig schoon met jodium. Vervolgens brengt de gynaecoloog een zogenaamde ballonkatheter (dun slangetje met aan het einde een ballon) door het baarmoederkanaal in de baarmoederholte in. Aan het einde van de ballonkatheter zit een klein ballonnetje wat wordt opgeblazen. Dit kan krampende onderbuikpijn geven. Door licht te trekken aan de ballonkatheter sluit de opgeblazen ballon de baarmoederholte af. Soms moet bij het inbrengen hiervan de baarmoedermond vastgepakt worden of wordt een andere methode gebruikt; de gynaecoloog zal dat op dat moment met u bespreken. De spreider wordt verwijderd, waarna alleen nog de ballonkatheter op zijn plek zit.
Vervolgens wordt de röntgenapparatuur ingesteld. Via de ballonkatheter spuit de gynaecoloog de contrastvloeistof in de baarmoeder. Dit kan een korte, hevige pijn onder in de buik en rug geven. De pijn varieert. Vooral als blijkt dat de eileiders niet open zijn, kan het pijnlijk zijn. Wanneer de baarmoeder optimaal gevuld is, maakt de radioloog enkele opnamen.
Na het maken van de foto’s, wordt de ballon leeggemaakt en de ballonkatheter verwijderd. U kunt zich in een toiletruimte wassen en u krijgt maandverband om de weglekkende contrastvloeistof of jodium op te vangen. Soms maakt de radioloog er na ongeveer vijftien minuten nog een controlefoto.
Het onderzoek duurt gemiddeld 5 minuten en in totaal (met de voorbereiding en nazorg) ongeveer 20 minuten.