Patiëntenzorg Onderzoeken Punctie van de lymfeklieren in hals of lies met behulp van echo

Over het onderzoek

We nemen een kleine hoeveelheid cellen uit de lymfeklier weg voor laboratoriumonderzoek.


Voorbereiding

Overleg met uw behandelend arts of u uw medicatie kunt blijven innemen. Met name bloedverdunnende medicatie is van belang. lees meer

Voorbereiding

Bloedverdunners / medicijngebruik

Als u bloedverdunners gebruikt moet u met uw behandelend arts overleggen of u met deze medicijnen tijdelijk moet stoppen. Als blijkt dat u moet stoppen met bepaalde medicatie, spreek dan duidelijk af wanneer u deze weer mag innemen. Let op: aspirine is ook een bloedverdunner.
In overleg met uw behandelend arts mag u andere medicijnen die u altijd gebruikt gewoon innemen. 

Om rekening mee te houden

Komt u samen met familie of ander gezelschap naar de afdeling Radiologie, dan kan tijdens het echo-onderzoek eventueel 1 begeleider bij u blijven. Daarnaast adviseren we u om gemakkelijke kleding te dragen. Dit werkt voor ons makkelijker en is voor u wellicht ook prettig. Bovendien is het aan te raden om weinig of geen sieraden te dragen.
Wij adviseren u om 1 uur voor het onderzoek 2 tabletten Paracetamol 500 mg in te nemen.
 

Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. Niet elke pijnstiller is geschikt. lees meer

Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. U neemt deze in 1 uur voordat het onderzoek of de behandeling begint. Neemt u dan 2 tabletten paracetamol 500 mg.
Pijnstillers waar Acetylsalicylzuur in zit (zoals in Aspirine) zijn niet toegestaan, evenals ibuprofen, diclofenac of naproxen, omdat deze pijnstillers invloed hebben op de stolling.
Gebruikt u al pijnstilling? Overleg dan met uw behandelaar wat u dan het best kunt doen.

Het onderzoek

We prikken de punctieplaats rechtstreeks aan met een kleine naald (dit kan gevoelig zijn). De radioloog bepaalt (met behulp van echografie) of deze goed gepositioneerd is en zuigt vervolgens met een spuitje een beetje cellen op. lees meer

Het onderzoek

Punctie

We prikken de punctieplaats rechtstreeks aan met een kleine naald (dit kan gevoelig zijn). De radioloog bepaalt (met behulp van echografie) of deze goed gepositioneerd is en zuigt vervolgens met een spuitje een beetje cellen op. Dit materiaal gaat naar het laboratorium voor verder onderzoek. Na afloop van de punctie kunt u weer naar huis.

Echografie

Echografie is een beeldvormend onderzoek waarbij het beeld wordt gevormd door geluidsgolven. De echokop wordt op uw huid geplaatst, deze zendt de geluidsgolven uit die worden gereflecteerd door verschillende organen. Deze reflecties worden opgevangen door de echokop en hieruit wordt het beeld gevormd. Lucht is een storende factor voor echografie, daarom wordt er eerst echogel op de huid gedaan.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal vijftien tot dertig minuten.
 

Na het onderzoek

Over het algemeen verloopt het onderzoek probleemloos. Soms is de plaats van de punctie gevoelig en er kan een zwelling ontstaan. lees meer

Na het onderzoek

Bijwerkingen/complicaties

Over het algemeen verloopt het onderzoek probleemloos. Soms is de plaats van de punctie gevoelig en er kan een zwelling ontstaan. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen (bij voorkeur paracetamol).

Uitslag

Uw behandelend arts maakt afspraken met u over het bespreken van de onderzoeksresultaten.
 

Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. lees meer

Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
 
  • Medewerkers
  • Intranet