Afspraak maken of afzeggen

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
Patiëntenzorg Onderzoeken Punctie van de buik via echografie

Wat is een buikpunctie via echografie?

We nemen een kleine hoeveelheid vloeistof of weefsel weg (punctie) uit uw buik, om deze cellen verder te kunnen onderzoeken. Bij deze punctie maken we gebruik van echografie.

lees meer

Wat is een buikpunctie via echografie?

We nemen een kleine hoeveelheid vloeistof of weefsel weg (punctie) uit uw buik, om deze cellen verder te kunnen onderzoeken. Bij deze punctie maken we gebruik van echografie. Echografie is een beeldvormend onderzoek, waarbij geluidsgolven het beeld vormen. We brengen gel aan op uw buik en plaatsen daarna de echokop. De behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie.
 

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Vooraf aan het onderzoek is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt. Gebruikt u bloedverdunners? Overleg met uw behandelend arts of u met deze medicijnen tijdelijk moet stoppen. lees meer

Voor het onderzoek


Vooraf aan het onderzoek is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt:

  • Vanaf 4 uur voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Als het onderzoek 's middags plaatsvindt, neemt dan een licht ontbijt.
  • Ga vlak voor de ingreep nog even naar het toilet: na afloop van het onderzoek moet u nog enkele uren in bed blijven liggen.
  • Op de dagbehandeling krijgt u een operatie-jasje aan.
  • Draag geen sieraden
  • U mag 1 begeleider meenemen
  • Neem 1 uur voor het onderzoek 2 tabletten paracetamol 500 mg als pijnstillers in. Pijnstillers waar acetylsalicylzuur in zit (zoals in aspirine) zijn niet toegestaan, evenals ibuprofen, diclofenac of naproxen, omdat deze pijnstillers invloed hebben op de stolling.
    Gebruikt u al pijnstilling? Overleg dan met uw behandelaar wat u het best kunt doen.

Bloedverdunners / medicijngebruik

Als u bloedverdunners gebruikt, moet u met uw behandelend arts overleggen of u met deze medicijnen tijdelijk moet stoppen. Als blijkt dat u moet stoppen met bepaalde medicatie, spreek dan duidelijk af wanneer u deze weer mag innemen. Let op: aspirine is ook een bloedverdunner.

In overleg met uw behandelend arts mag u andere medicijnen die u altijd gebruikt gewoon innemen. 


Tijdens het onderzoek

Voor een buikpunctie wordt u opgenomen op de dagbehandeling. lees meer

Tijdens het onderzoek

Voor een buikpunctie wordt u opgenomen op de dagbehandeling. Het patiëntenvervoer brengt u naar de röntgenafdeling. Als u op de onderzoekstafel ligt, bepalen we met behulp van echografie de exacte punctieplaats. Na een plaatselijke verdoving wordt een klein stukje weefsel of wat vocht uit uw buik afgenomen via een speciale naald. Dit wordt naar het laboratorium gebracht voor verder onderzoek. Het totale onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.


Na het onderzoek

Na een punctie in uw buik bepaalt de radioloog welke nazorg u moet krijgen. Soms is er geen nazorg nodig. Soms is het nodig om u voor de punctie op te nemen. Uw arts overlegt dit met u. In dat geval kan het zijn dat u (maximaal) 4 uur bedrust moet houden. lees meer

Na het onderzoek

Na een punctie in uw buik bepaalt de radioloog welke nazorg u moet krijgen. Soms is er geen nazorg nodig. 

Soms is het nodig om u voor de punctie op te nemen. Uw arts overlegt dit met u. 
In dat geval kan het zijn dat u (maximaal) 4 uur bedrust moet houden. Dan controleren we ook uw bloeddruk, hartslag en het door de punctie ontstane wondje regelmatig. Als u napijn heeft, krijgt u in overleg een pijnstiller (paracetamol). U mag weer eten en drinken. We adviseren u om het thuis nog 2 dagen rustig aan te doen, maar bedrust is niet nodig. Na 3 dagen mag u de pleister verwijderen.

Bijwerkingen/complicaties

U kunt wat pijn hebben na de ingreep. Er is een kleine kans op een bloeding vanuit de plaats waar de punctie is verricht. Neem contact op met uw behandelend arts als u:
  • ernstige pijn heeft
  • duizelig wordt
  • het benauwd krijgt
  • pijn heeft bij het ademhalen
  • een grote bloeduitstorting krijgt
  • zich niet goed voelt (en het vermoeden heeft dat dit met de punctie te maken heeft) 

Uitslag

De radioloog die de punctie verricht, brengt zo snel mogelijk verslag uit aan uw arts. U krijgt de uitslag dus van uw behandeld arts.

Punctie (biopsie) van een lymfeklier

Een lymfeklier kan diep of oppervlakkig in de buik liggen. Voor het aanprikken gebruiken we verschillende methoden. lees meer

Punctie (biopsie) van de lever

Tijdens dit onderzoek wordt met behulp van het echoapparaat een stukje weefsel of vocht uit uw lever gehaald om dit nader te kunnen onderzoeken. lees meer

Meer informatie


Afspraak maken of afzeggen

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet