Risico's en bijwerkingen

Na de biopsie kunt u last hebben van bloed uit uw endeldarm, in uw ontlasting (tot enkele weken), in uw urine (tot enkele weken) of bij uw sperma (tot enkele maanden).

Complicaties

  • Als u last heeft van hevig bloedverlies en/of
  • koorts (temperatuur hoger dan 38.5 graden) en/of
  • koude rillingen, en/of
  • pijn in de onderbuik, en/of
  • gevoel van ziek zijn
neem dan direct contact op met de eerste hulp van het dichtsbijzijnde ziekenhuis. U moet dan vermelden dat u een biopsie via uw endeldarm heeft gehad.

Als u naar aanleiding van dit onderzoek een complicatie krijgt, verzoeken we u om dit tijdens kantooruren via telefoonnummer 024-3652279 aan ons te laten weten in verband met de registratie van complicaties.

Onderzoek Prostaatbiopsie (via de anus) met MRI-scan

Patiëntenzorg Onderzoeken Prostaatbiopsie (via de anus) met MRI-scan

Over het onderzoek

We nemen op basis van de MRI-scan stukjes weefsel weg in uw prostaat (biopsie), om dit nader te kunnen onderzoeken.

lees meer

Over het onderzoek

We nemen op basis van de MRI-scan stukjes weefsel weg in uw prostaat (biopsie), om dit nader te kunnen onderzoeken. MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven. Met een MRI-scan kunnen we eventuele afwijkingen zichtbaar maken. Als een eerste MRI-onderzoek afwijkingen in uw prostaat heeft aangetoond, voeren we deze biopsie uit voor verder onderzoek. Door deze behandeling uit te voeren in de MRI-scanner, kunnen we de exacte plaats bepalen waar we het weefsel weg moeten halen.


Voorbereiding op het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek is er een aantal zaken waar u ons over informeert of waar we rekening mee moeten houden. lees meer

Voorbereiding op het onderzoek

We raden u aan sieraden en kostbaarheden thuis te laten. Een piercing van zilver, goud of andere edelmetalen kan wel blijven zitten. Het is makkelijk om aparte kleding voor boven- en onderlichaam te dragen.
Het MRI-apparaat maakt geluid. Om dit te dempen, krijgt u oordopjes of een hoofdtelefoon.

Eten en drinken

U kunt voor het MRI onderzoek normaal eten en drinken.

OK-kleding

Omdat het onderzoek in de MRI-scanner op het OK-complex plaats vindt, is het belangrijk om OK-kleding aan te trekken. U krijgt in de voorbereidingsruimte OK-hes en OK-broek aangeboden. Uw kleding en waardevolle spullen (portemonnee, telefoon, sleutels) kunt u veilig opbergen in een kluisje.

Geen metaal

Metalen voorwerpen in of buiten uw lichaam worden zeer sterk naar het apparaat getrokken. Daarom mag u de MRI onderzoekskamer bijvoorbeeld niet betreden met een rolstoel of sleutels. Pasjes met een chip of magneetstrip, gehoorapparaten, mobiele telefoons of een horloge kunnen kapot gaan in de MRI onderzoekskamer. Heeft u of uw begeleider een pacemaker / defibrillator (of draden hiervan), geïmplanteerde kaakmagneetjes, neurostimulator in het wervelkanaal, blaasstimulator of niet-afkoppelbare insulinepomp dan mag u de MRI onderzoekskamer niet in. Dit geldt ook als u metaalsplinters in het oog heeft, of als u een bepaalde oudere vaatclip in het hoofd of een hartklep, of bepaald type gehoorbeenprothese heeft. De meeste moderne typen gewrichtsprothesen zoals in een heup of knie geven geen problemen.

Wij vragen u de MR controlelijst (zie elders op de webpagina) over eventuele in uw lichaam ingebrachte materialen in te vullen.

Antibiotica

U ontvangt van ons een recept waarmee u medicijnen kunt halen bij uw apotheek. U krijgt dan antibiotica in de vorm van Ciproxin (500 mg). U neemt 1 tablet in 2 uur vóór de biopsie en 1 tablet 10 uur ná de biopsie. 
Als u allergisch bent voor antibiotica, moet u dit te laten weten aan uw behandelend arts. Informeer ons ook als u na een eerdere biopsie een infectie met koorts heeft ontwikkeld.

Antistolling/bloedverdunners

Als u tabletten voor antistolling/bloedverdunners gebruikt, meldt dit dan direct aan uw behandelend arts. Afhankelijk van de soort moet u hier mogelijk tijdig mee stoppen. Uw arts zal u laten weten hoeveel dagen voor het  Uw arts zal u laten weten hoeveel dagen voor het onderzoek u moet stoppen met uw medicatie.

Overig medicijngebruik

Als u naast de antistolling/bloedverdunners nog andere medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen op de gebruikelijke manier.

Claustrofobie

Als u (veel) last heeft van claustrofobie, kunt u dit bij uw behandelend arts of huisarts melden. Als het nodig is, kunnen zij u een rustgevend medicijn voorschrijven. Deze medicijnen beïnvloeden meestal uw rijvaardigheid, dus zorg er dan voor dat u zelf die dag niet meer aan het verkeer hoeft deel te nemen.

Hartafwijking

U heeft bescherming tegen een ontsteking van uw binnenste hartvlies (endocarditis) nodig als u:

  • eerder endocarditis heeft gehad
  • ziekte van de hartspier zelf (cardiomyopathie) heeft
  • (aangeboren) afwijkingen aan uw hart(kleppen) of grote vaten heeft
  • geïmplanteerd lichaamsvreemd materiaal in uw hart of grote vaten heeft

 
Het is dan belangrijk dit zo snel mogelijk bij uw behandelend arts te melden. In overleg met de arts die de biopten neemt, zult u voor de biopsie extra antibiotica toegediend krijgen.


Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. Niet elke pijnstiller is geschikt. lees meer

Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. U neemt deze in 1 uur voordat het onderzoek of de behandeling begint. Neemt u dan 2 tabletten paracetamol 500 mg.
Pijnstillers waar Acetylsalicylzuur in zit (zoals in Aspirine) zijn niet toegestaan, evenals ibuprofen, diclofenac of naproxen, omdat deze pijnstillers invloed hebben op de stolling.
Gebruikt u al pijnstilling? Overleg dan met uw behandelaar wat u dan het best kunt doen.


Verloop van het onderzoek bij biopsie via de anus

U meldt zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780.
Een radiologiemedewerker neemt u mee naar de voorbereidingsruimte en legt uit wat er gaat gebeuren. U krijgt de gelegenheid om naar de wc. Vervolgens kunt u een operatiehes en -broek aantrekken. Daarna rijden we u in een rolstoel naar de MRI-onderzoekskamer van het OK-complex. Hier gaat u op uw buik op de onderzoekstafel liggen

We voelen via uw endeldarm naar uw prostaat en brengen een pijnstillende gel aan. Daarna brengen we een naaldgeleider (een dun buisje) in uw endeldarm. De naaldgeleider verbinden we met een biopteerapparaat. Dat apparaat plaatsen we tussen uw benen, om gemakkelijk de positie van de naaldgeleider te kunnen veranderen. U krijgt een extra steun met ingebouwde antennes om uw bekken, zodat we de signalen uit uw lichaam goed kunnen meten. We schuiven u daarna op de onderzoekstafel in het MRI-apparaat: een buis van 1,5 meter lang met een doorsnede van 70 cm.


 
We maken eerst opnamen om uw prostaat in beeld te brengen. Daarna bepalen we de plek om te prikken. We richten de naaldgeleider op dit verdachte gebied en nemen dan een biopt. Dit kan gevoelig zijn. Meestal zijn 2 à 3 biopten per verdacht gebied voldoende. Het onderzoek duurt gemiddeld 40 tot 50 minuten.

Verloop van het onderzoek bij biopsie via de huid

Staat in uw afspraakbrief ‘MR prostaat transperi biopsie’? Dan verloopt het onderzoek niet via de anus maar via de huid. lees meer

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. lees meer

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. Daarom vragen wij u een MR controlelijst in te vullen.

U kunt de MR controlelijst invullen via mijnRadboud óf als u de activatiecode heeft geactiveerd. We verzoeken u de controlelijst in te vullen 3 weken voor uw afspraak

Is uw antwoord Ja op 1 of meer vragen uit de lijst, dan ontvangen wij daarover een automatisch bericht en hebben wij voldoende tijd om uit te zoeken of u veilig in de MRI kunt. Bij implantaten vragen wij eventueel informatie op bij de fabrikant of bij het ziekenhuis waar het geïmplanteerd is.

Als u de vragenlijst via mijnRadboud volledig heeft ingevuld, dan kunt u zich aanmelden bij de aanmeldzuil. De aanmeldzuil controleert of u de vragenlijst volledig heeft ingevuld. Zo ja, komt er een ticket uit de zuil en kunt u met het ticket doorlopen naar de wachtkamer. Zo nee, verwijst de aanmeldzuil u naar onze baliemedewerker.

mijnRadboud

Meer informatie over mijnRadboud.

Activatiecode

Heeft u van ons een activatiecode gekregen in uw afspraakbrief, dan moet u de activatiecode activeren voordat deze verloopt. Instructiefilm (Youtube). U activeert de activatiecode via mijnRadboud. Daar vindt u tevens meer informatie over de activatiecode.

Direct inloggen

Om direct in te loggen op mijnRadboud, klik hier.
Later nogmaals naar mijnRadboud gaan, kan door te klikken op de afbeelding van het hoofd (deze afbeelding is op elke webpagina steeds rechtsboven in beeld).

Als invullen via internet niet mogelijk is

Vult u dan deze controlelijst in, 3 weken voor uw afspraak. De controlelijst gaat over eventuele in uw lichaam ingebrachte materialen in. In de lijst staat aangegeven wanneer u ons moet bellen. Neemt u deze lijst mee tijdens uw bezoek als u overal met “nee” antwoordt. De lijst levert u dan in bij de balie van de afdeling Radiologie. Als u de lijst op papier invult, kunt u zich niet aanmelden bij de aanmeldzuil, maar moet u zich aanmelden bij de balie.


De MRI-scan met een pacemaker of ICD

U kunt niet zomaar in de MRI met een pacemaker of ICD. Mogelijk zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig. lees meer

De MRI-scan met een pacemaker of ICD

Met een MRI-scan kunnen we eventuele afwijkingen in uw lichaam zichtbaar maken. MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven. Als u een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator, ofwel inwendige defibrillator) heeft, kunt u niet zomaar in de MRI.

Neem contact met ons op of vul de MR-controlelijst in

Het is belangrijk dat u ons vooraf laat weten dat u een pacemaker of ICD heeft. U kunt dit aan ons laten weten door 3 weken vóór uw MRI (liefst nog eerder) de MR-controlelijst in te vullen (zie blokje MR-controlelijst). Of u belt minstens 3 weken vóór uw MRI met onze Helpdesk om dit door te geven. Bel ons ook als u al eerder in de MRI geweest bent met uw pacemaker. Het telefoonnummer van de helpdesk is 024- 361 45 29. Wij hebben dan ruim de tijd om uit te zoeken of uw pacemaker echt in de MRI kan en of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn die door ons geregeld moeten worden.

Extra voorzorgsmaatregelen

Als extra voorzorgsmaatregel is een hartstimulatiespecialist (pacemakertechnicus) aanwezig. De hartstimulatiespecialist zet uw pacemaker/ICD vlak voor het onderzoek in een veilige stand. Daarna maken we de opnamen. Als u tijdens de MRI-scan voelt dat uw pacemaker/ICD iets opwarmt of dat de magneet er licht aan trekt, kunt u dit altijd aangeven. De hartstimulatiespecialist controleert uw pacemaker/ICD direct na het onderzoek en zet daarna de oorspronkelijke instellingen terug.

MR controlelijst

Ook als u telefonisch overleg met ons heeft gehad, willen we graag dat u de MR controlelijst (via internet) invult in verband met de overige vragen. Wilt u dan tevens vermelden of u al contact met ons heeft gehad? 

Waarom naar het Radboudumc?

In het Radboudumc is het Expertisecentrum voor MRI Prostaat gevestigd. Dit expertisecentrum is in 2011 opgericht om topzorg te bieden op het gebied van diagnose van prostaatkanker. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

In het Radboudumc is het Expertisecentrum voor MRI Prostaat gevestigd. Dit  expertisecentrum is in 2011 opgericht om topzorg te bieden op het gebied van diagnose van prostaatkanker.

MRI Prostaat

Onder leiding van prof. dr. Jelle Barentsz gebruikt het Radboudumc een geavanceerde MRI-techniek, die prostaatkanker sneller en nauwkeuriger opspoort en in vergelijking met huidige technieken minder pijnlijk is.

Onderzoek, innovatie en onderwijs

Het Expertisecentrum voor MRI Prostaat is leidend in het toepassen van deze techniek en verricht jaarlijks meer dan 3.000 MRI-prostaatonderzoeken. Ook richten wij ons op onderzoek, innovatie en onderwijs op dit gebied om kennis te ontwikkelen, wereldwijd te delen en te implementeren in de zorg.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent. U kunt niet zelf deelnemen aan het verkeer na het onderzoek. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent. U kunt niet zelf deelnemen aan het verkeer. Wij adviseren u iemand mee te nemen om u naar huis te rijden of gebruik te maken van het openbaar vervoer.  

Uitslag

Uw behandelend arts ontvangt binnen twee weken bericht over de resultaten en zal deze met u bespreken.

Risico's en bijwerkingen

Na de biopsie kunt u last hebben van bloed uit uw endeldarm, in uw ontlasting (tot enkele weken), in uw urine (tot enkele weken) of bij uw sperma (tot enkele maanden). lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet

Cookies

U kunt hier voorkeuren instellen voor cookies. We plaatsen altijd functionele cookies. Functionele cookies zijn noodzakelijk om de website te laten werken.

Lees meer over ons cookiebeleid.