Patiëntenzorg Onderzoeken Polysomnografie (PSG) Polysomnografie bij kinderen

Wat is een polysomnografie (PSG)?

Een PSG is een onderzoek waarbij we bekijken welke problemen zich voordoen tijdens de slaap en wat daarvan de oorzaak is.

Contact Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Over het onderzoek


Voorbereiding

Was het haar van uw kind voordat u naar het ziekenhuis komt. Gebruik daarna geen gel of vet. Neem vertrouwde spullen mee voor het verblijf in het ziekenhuis, zoals een knuffel of leesboek voor uw kind.

Het onderzoek

We plakken elektroden op het hoofd van uw kind. Ook plakken we elektroden op de borstkast. Om de ademhaling te meten zit er een elektrode onder de neus van uw kind. lees meer

Het onderzoek

We plakken elektroden op het hoofd van uw kind. Dit doen we met een soort pasta. Over de elektroden gaat een netje, zodat ze goed op hun plek blijven zitten. Ook brengen we elektroden aan op de borstkast van uw kind. Om de ademhaling te meten zit er een elektrode onder de neus van uw kind. Dit noemen we een sprietje. De elektroden wordt gekoppeld aan een speciaal apparaat. Dit apparaat zit in een rugzakje dat uw kind op deze manier makkelijk kan meenemen. 

Opname 

Als alle elektroden op de goede plek zitten, gaat u samen met uw kind naar de verpleegafdeling van het Amalia kinderziekenhuis. Daar krijgt u uitleg over de opname. 
Tijdens de opname vragen we u een dagboek bij te houden waarin u vermeldt wat uw kind allemaal doet, of uw kind klachten heeft en of er bijzonderheden zijn. 

Bloedprikken

Soms nemen we de volgende ochtend bloed af als uw kind net wakker is. U hoort van uw arts of dit nodig is of niet. We nemen bloed af via een vingerprik. Hoe eerder na het ontwaken we het bloed afnemen, hoe meer informatie het onderzoek geeft over de nachtelijke ademhaling. 

Naar huis 

Na het ontbijt mag u terug naar de poli om de elektroden van de PSG te laten verwijderen. Daarna mogen jullie naar huis.


Blijven slapen

Uw kind blijft 1 nacht slapen op de verpleegafdeling van het Amalia kinderziekenhuis. Een van de ouders kan blijven slapen. lees meer

De uitslag

U ontvangt de uitslag van het onderzoek van de kinderneuroloog of kinderarts na ongeveer 2 weken.

Meer informatie


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 652 naar Plein A2 West

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Melden en wachtruimte: Route 652 (2e verdieping)

Postadres:
Postbus 9101, HP 943
6500 HB
Nijmegen
 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 652 naar Plein A2 West

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes.

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet