Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek wordt u door de operatieassistent teruggebracht naar de verpleegkundige. Daar mag u zich weer omkleden.  De arts geeft u een pijnscore-formulier mee waarop u kunt aangeven hoeveel pijn u ervaart in rust en bij lopen. Deze pijnscores noteert u één uur, één dag, één week en één maand na de injectie.

Nacontrole

De secretaresse zal voor u een afspraak maken voor een nacontrole. Meestal is dit na zes weken. Bij dit bezoek neemt u het pijnscore-formulier mee. Dit is van grote waarde voor uw arts.

Vervoer naar huis

Wij raden u aan iemand mee te brengen die voor uw vervoer naar huis kan zorgen. Ook is het raadzaam om u na het onderzoek in een rolstoel naar de hoofduitgang te laten vervoeren. Dit omdat het gevoel in uw heup tijdelijk veranderd kan zijn. Uw begeleider kan de rolstoel bij de hoofdingang meenemen.

 
Patiëntenzorg Onderzoeken Pijnstillende injectie in het heupgewricht

Marcaïnisatie

Een marcaïnisatie is een onderzoek waarbij uw arts een injectie met verdovende vloeistof (marcaïne) in uw heupgewricht geeft. Hierdoor kunt u pijn in uw heup beter onderscheiden van andere aandoeningen die in de buurt van uw heup tot klachten kunnen leiden. De stoffen hebben geen bijwerkingen. lees meer

Marcaïnisatie

Een marcaïnisatie is een onderzoek waarbij uw arts een injectie met verdovende vloeistof (marcaïne) in uw heupgewricht geeft. Soms spuit uw arts ook een ontstekingsremmer (Kenacort) in. De stoffen hebben geen bijwerkingen en zijn niet schadelijk voor het gewricht.

De injectie maakt het uw heupgewricht tijdelijk gevoelloos. Mogelijk ervaart u minder of geen pijnklachten.  Hierdoor kunt u een pijnlijke aandoening van uw heup beter onderscheiden van andere aandoeningen die in de buurt van uw heup tot soortgelijke klachten kunnen leiden.

Contrastvloeistof

Tijdens het onderzoek maken we gebruik van contrastvloeistof. Bent u allergisch voor contrastvloeistof? Dan is het belangrijk dat u dit doorgeeft aan uw arts.
 

Contact

Polikliniek Orthopedie

(024) 361 44 71

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: E
Verdieping: 1
Route: 798

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Dagbehandeling Operatiekamers
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

 

 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw E, Verdieping 1 en volg route 798 (Dagbehandeling Operatiekamers)

Over het onderzoek


Voorbereiding

Nadat u in overleg met uw arts heeft besloten tot dit onderzoek, verwijst de orthopedisch chirurg u door naar de afdeling Dagbehandeling Operatiekamers. Daar geeft een verpleegkundige u uitleg over deze ingreep. Hij of zij zal in overleg met u ook direct een afspraak maken voor het onderzoek.

Medicatie voor en tijdens het onderzoek

U mag chronische pijnstillers, zoals paracetamol en NSAID’s gewoon blijven gebruiken. Gebruikt u hiernaast nog andere pijnstillers of bloedverdunners. Dan is het in de meeste gevallen beter om daarmee te stoppen. lees meer

Medicatie voor en tijdens het onderzoek

U mag chronische pijnstillers, zoals paracetamol en NSAID’s gewoon blijven gebruiken. Gebruikt u hiernaast nog andere pijnstillers dan is het beter om daarmee te stoppen. Het onderzoek is immers bedoeld om te analyseren welke pijnvermindering optreedt na inspuiting van het verdovende middel.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners, dan is het meestal beter om hier mee te stoppen voor het onderzoek. Het gebruik hiervan kan een verhoogd risico geven op een bloeding tijdens of na de ingreep. Soms is stoppen met bloedverdunners geen optie. Overleg daarom altijd met uw arts wat in uw geval het beste is.

De dag van het onderzoek

Op de dag van de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de Dagbehandeling Operatiekamers. De secretaresse controleert u gegevens. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. De verpleegkundige haalt u daar op. lees meer

De dag van het onderzoek

Op de dag van de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de Dagbehandeling Operatiekamers. De secretaresse controleert u gegevens. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. De verpleegkundige haalt u daar op. Hij of zij bespreekt nog kort met u de gang van zaken rondom het onderzoek en geeft antwoord op uw vragen.

Omdat het onderzoek in een steriele ruimte plaatsvindt is het noodzakelijk dat u geen sieraden, nagellak en/of make-up draagt. Omdat de specialist uw heup goed moet kunnen desinfecteren moet u uw ondergoed uit doen. U krijgt bedekkende operatiekleding aan.


Hoe werkt het onderzoek?

U neemt plaats op de onderzoekstafel. De arts desinfecteert uw huid en brengt met hulp van een röntgenapparaat de injectienaald in uw heup. lees meer

Hoe werkt het onderzoek?

U neemt plaats op de onderzoekstafel. De arts desinfecteert uw huid en brengt met hulp van een röntgenapparaat de injectienaald in uw heup. Als er vocht aanwezig is zal dit worden opgezogen voor eventueel nader onderzoek. Om er zeker van te zijn dat de injectienaald het heupgewricht heeft bereikt, spuit de arts een kleine hoeveelheid contrastvloeistof in uw gewricht. Daarna spuit hij of zij via dezelfde naald een verdovende en eventueel ontstekingsremmende vloeistof in.

Het onderzoek duur ongeveer 30 minuten.
 

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek brengt de operatieassistent u terug naar de verpleegkundige. Daar mag u zich weer omkleden. De arts geeft u een pijnscore-formulier mee. lees meer

Wondverzorging

Na het onderzoek heeft u geen wond. Wel is de injectieplaats zichtbaar. Het is voldoende om hier een pleister op te plakken.

Bijwerkingen

Uw heup kan twee of drie dagen iets stijf of pijnlijk aanvoelen. Ook kunt u tijdelijk minder kracht hebben in uw heup. Er komen zelden bijwerkingen voor. Mocht u toch de avond of het nacht na het onderzoek klachten krijgen kunt u contact opnemen met de afdeling Orthopedie.
  • Medewerkers
  • Intranet