Over het onderzoek
Een PET-CT-scan is een gecombineerd onderzoek. We voeren zowel een PET- als een CT-scan uit.
lees meerOver het onderzoek
Een PET-CT scan is een gecombineerd onderzoek. PET staat voor Positron Emissie Tomografie. Voor de PET-scan wordt een radioactieve vloeistof gebruikt die intraveneus (via het bloedvat) wordt toegediend.
CT staat voor Computer Tomografie. De CT-scan kan gedetailleerd de vorm van organen, weefsels en structuren in beeld brengen. Voor de CT-scan wordt röntgenstraling gebruikt. Door deze 2 onderzoeken te combineren kunnen sommige aandoeningen goed in beeld worden gebracht.
Doel van het onderzoek
De stof die u ingespoten krijgt, hoopt zich op in delende cellen. De hoeveelheid stof die zich ophoopt geeft een goed beeld van de celdeling. Onder andere tumorcellen, maar ook afweercellen als ze geactiveerd zijn, delen sneller dan normale cellen. Met behulp van deze PET-scan kunnen we onderscheid tussen normale cellen en afwijkende cellen maken. Omdat deze stof radioactief gemerkt is, kunnen we deze opname met behulp van een PET-scan waarnemen en de opnamehoeveelheid bepalen.
Voorbereiding
Voorafgaand aan het onderzoek is het belangrijk rekening te houden met een aantal zaken, zoals claustrofobie, begeleiding, zwangerschap, borstvoeding en een eventuele handicap.
lees meerHet onderzoek
Graag 1 liter water drinken 1 uur voor aanvang onderzoek. Als u tussendoor naar het toilet moet kan dit gewoon. In verband met de radioactieve stof is het niet toegestaan begeleiding mee te nemen tijdens dit onderzoek.
lees meerHet onderzoek
Radioactieve stof
- De radioactieve stof is fluor-18-FLT, ofwel radioactief gelabeld thymidine (fluorolevothymidine). Thymidine is een bouwstof voor het lichaam die cellen nodig hebben om te kunnen delen. Cellen die zich actief aan het vermenigvuldigen zijn, gebruiken bij de celdeling veel meer thymidine.
- Omdat de radioactieve vloeistof in een minimale hoeveelheid wordt gebruikt tijdens dit onderzoek, levert dit geen direct gevaar op voor uw gezondheid.
Wetenschappelijk onderzoek
Krijgt u dit onderzoek in het kader van deelname aan wetenschappelijk onderzoek? Dan kan het zijn dat het verloop van het onderzoek enigszins anders is. Bijvoorbeeld een ander aandachtsgebied of tijdsduur van de scan. De onderzoeker bespreekt eventuele wijzigingen vooraf met u (of heeft dit al gedaan).
Verloop onderzoek
Graag 1 liter water drinken 1 uur voor aanvang onderzoek. Als u tussendoor naar het toilet moet kan dit gewoon. In verband met de radioactieve stof is het niet toegestaan begeleiding mee te nemen tijdens dit onderzoek. Voor kinderen die dit onderzoek ondergaan, kan in overleg een uitzondering worden gemaakt. U gaat met de MBB’er naar een onderzoekskamer. Hier gaat u op bed liggen.
Via een infuus, dat we bij u inbrengen, dienen we een kleine hoeveelheid plasmiddel en de radioactieve stof toe. Na de toediening is het belangrijk dat u ongeveer 45 minuten zo stil mogelijk blijft liggen. Als u tussendoor naar het toilet moet kan dit gewoon. Na de wachttijd vragen we u om eerst naar het toilet te gaan en daarna maken we de PET/CT-scan. Tijdens het onderzoek ligt u op een scanbed. Het is belangrijk dat u goed stil ligt tijdens het onderzoek. U schuift in stappen door de opening van de camera. De camera is aan het hoofd- en voeteneind open en maakt geen hard geluid.
We beginnen met een overzichtscan, waarop alles gepland wordt. Daarna maken we een CT-scan, die gevolgd wordt door een PET-scan van hetzelfde gebied. Dit alles duurt bij elkaar ongeveer 30 minuten.
Duur van het onderzoek
De totale duur van het onderzoek is ongeveer 2 uur.
Na het onderzoek
We raden u aan om na het afronden van het onderzoek de rest van de dag extra goed te drinken. Houd 4 uur lang afstand van kinderen en/of zwangere vrouwen.
lees meerNa het onderzoek
Bijwerkingen
- Als u een rustgevend medicijn heeft ingenomen wegens claustrofobie, kan dit uw reactievermogen beïnvloeden. U mag daarom, onder andere, 24 uur na de inname niet autorijden.
- Er zijn geen bijwerkingen bekend bij deze radioactieve stof.
- Er is geen sprake van allergische reacties.
Na het onderzoek
- We raden u aan om na het afronden van het onderzoek de rest van de dag extra goed te drinken. Op deze manier raakt u de radioactieve stof sneller kwijt uit uw lichaam.
- We vragen u om tot 4 uur na het onderzoek afstand te houden van kinderen en/of zwangere vrouwen.
Resultaten
De nucleair geneeskundige arts beoordeelt de opnamen op een later tijdstip en maakt een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.
Mogelijke annulering van het onderzoek
De radioactieve stof moet aan strenge eisen voldoen. Soms voldoet de stof niet aan deze eisen en kan het onderzoek niet doorgaan.
lees meerMogelijke annulering van het onderzoek
De radioactieve stof die we gebruiken, moet aan strenge eisen voldoen. Soms voldoet de stof niet aan deze eisen en kan het onderzoek niet doorgaan. Helaas horen we dit vaak pas op het laatste moment. Dit betekent dat uw afspraak soms wordt geannuleerd terwijl u al onderweg bent of zelfs al in het ziekenhuis bent.
Ook als er op de dag van uw afspraak vertraging is, of als u te laat komt, kan het zijn dat we niet genoeg radioactieve stof hebben voor uw onderzoek. De radioactieve stof verliest namelijk snel zijn werking (halfwaardetijd). Hierdoor kan de stof na een bepaalde tijd niet meer gebruikt worden voor het onderzoek. Dan kunnen we het onderzoek niet goed uitvoeren en moeten we de afspraak annuleren.
We begrijpen dat dit vervelend is. We zullen altijd proberen zo snel mogelijk een nieuwe afspraak met u te maken. Bedankt voor uw begrip.