Over het onderzoek
We onderzoeken de ligging van een of meer schildwachtklieren (poortwachterklier of sentinel node). lees meerOver het onderzoek
We onderzoeken de ligging van een of meer schildwachtklieren (poortwachterklier of sentinel node). De schildwachtklier is een lymfeklier die als eerste vocht en cellen opvangt uit het gebied waar de tumor is (was) gelegen. Tijdens het onderzoek kunnen we nog niets zeggen over de goed- of kwaadaardigheid van de lymfeklier(en). Tijdens de operatie worden deze lymfeklier(en) verwijderd. In het laboratorium onderzoeken we of de lymfeklieren goed- of kwaadaardig zijn.
Het onderzoek
Voor het onderzoek
Voorafgaand aan het onderzoek is het belangrijk rekening te houden met een aantal zaken.
lees meerTijdens het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats op 1 dag of 2 opeenvolgende dagen. Dit is afhankelijk van de operatieplanning.
lees meerTijdens het onderzoek
De radioactieve stof die we gebruiken is technetium-99m-nanocolloïd. Uw lymfebanen transporteren dit en uw schildwachtklier houdt het vast. Vanwege de minimale hoeveelheid die we gebruiken, levert dit geen gevaar op voor uw of andermans gezondheid.
Het onderzoek vindt plaats op 1 dag of 2 opeenvolgende dagen. Dit is afhankelijk van de operatieplanning. Bij aanvang van het onderzoek plaatsen we 3 of 4 radioactieve injecties rond de tumor of het litteken. Deze injecties kunnen een branderig en pijnlijk gevoel geven. Soms gebruiken we een verdovende zalf of spray om de huid wat te verdoven. Daarna hangt het van de operatieplanning en de locatie van de schildwachtklier(en) af wanneer we de opnamen maken. De mogelijkheden zijn:
- direct na de injecties
- 2 uur na de injecties
- 4 uur na de injecties
- de volgende dag (voor de operatie)
Welke momenten voor u gelden, kunt u lezen in de afspraakbevestiging. Daarnaast kan een scanmoment vervallen, afhankelijk van de tussentijdse resultaten.
Het maken van de foto’s neemt per keer ongeveer 30 minuten in beslag. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een scanbed. De camera komt vlak boven uw lichaam tot stilstand, om de minimale straling van de radioactieve vloeistof goed op te vangen. We markeren de schildwachtklier(en) met een watervaste stift op uw huid, als we deze zichtbaar hebben gemaakt.
Daarnaast wordt er nog een meting uitgevoerd met een ander apparaat. Dit apparaat wordt ook tijdens de operatie gebruikt om de klier(en) op te sporen.
Het komt soms voor dat er op de eerste dag geen schildwachtklier zichtbaar wordt. In dit geval kunnen we overwegen om uit voorzorg opnieuw de injecties te plaatsen.
Bijwerkingen
De radioactieve stof veroorzaakt geen bijwerkingen of allergische reacties.
Pijnstilling
Een enkele keer treedt er pijn op na de toediening van de radioactieve stof. Zorgt u er daarom voor dat u paracetamol bij u heeft en wat water. U kunt de paracetamol dan innemen als het nodig is.
Na het onderzoek
De resultaten van dit onderzoek bespreken we met de chirurg. lees meerNa het onderzoek
Wanneer een afspraak kan vervallen, wordt dit duidelijk tijdens het verloop van het onderzoek. Uiteraard bespreken we dit met u.De resultaten van dit onderzoek bespreken we met de chirurg. Als u doorverwezen bent vanuit het Maasziekenhuis Boxmeer, krijgt u gegevens mee die u daar kunt afgeven. Dit is de snelste manier is om de chirurg te informeren over de ligging van de schildwachtklier.
Verslag nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling in mijnRadboud
In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.
lees meerVerslag nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling in mijnRadboud
Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de nucleair Geneeskundige de beelden. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag en samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de nucleair geneeskundige het definitief heeft gemaakt bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.
Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de nucleair geneeskundige nodig heeft voor het maken van het verslag.
Wetenschappelijk onderzoek
Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijn Radboud.
Bent u zwanger of geeft u borstvoeding?
Een SPECT/CT-scan werkt met straling. Tijdens dit onderzoek gebruiken we een beperkte hoeveelheid straling. De meeste SPECT/CT-onderzoeken kunnen daarom plaatsvinden tijdens uw zwangerschap.
lees meerBent u zwanger of geeft u borstvoeding?
Een SPECT/CT-scan werkt met straling. Deze straling kan mogelijk schade veroorzaken aan uw baby, maar alleen bij veel straling. Tijdens dit onderzoek gebruiken we een beperkte hoeveelheid straling. De meeste SPECT/CT-onderzoeken kunnen daarom plaatsvinden tijdens uw zwangerschap. Uw arts bekijkt, samen met u, wat de mogelijkheden zijn.
Geeft u borstvoeding? Meld dit dan bij ons. Mogelijk moet u, afhankelijk van het specifieke onderzoek, tijdelijk de borstvoeding afkolven en weggooien.
Meer informatie
Afspraak maken of verzetten?
Uw behandelend arts vraagt het onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep. lees meerAfspraak maken of verzetten?
Uw behandelend arts vraagt het onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep.Afspraak verzetten
De radioactieve vloeistof wordt speciaal voor u gemaakt en is kostbaar en kort houdbaar. Wilt u de afspraak afzeggen of verplaatsen? Laat dit dan minimaal één werkdag van tevoren weten aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We maken dan meteen een nieuwe afspraak met u.Naar uw afspraak adres en route
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: -1
Route: 757 (geen aanmeldzuil)
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Nucleaire Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Huispostnummer: 757
Op Nucleaire Geneeskunde is geen aanmeldzuil aanwezig.
U meldt zich aan bij de balie.
Routebeschrijving
Nucleaire geneeskunde
De medewerkers van Nucleaire Geneeskunde voeren onderzoek uit met radioactieve stoffen. Daarmee kunnen we afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar maken. Ook behandelen we bepaalde aandoeningen met radioactieve stoffen.
lees meer