Over obductie
Kort na het overlijden van een familielid of naaste kan het gebeuren dat de arts vraagt of u instemt met het verrichten van een obductie. lees meerOver obductie
Kort na het overlijden van een familielid of naaste kan het gebeuren dat de arts vraagt of u instemt met het verrichten van een obductie. Een obductie, ook wel een sectie of postmortaal-onderzoek genoemd, wordt alleen uitgevoerd als de nabestaanden hiervoor toestemming geven. Hier leest u wat een obductie precies inhoudt, zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen. Heeft u na het lezen nog vragen? Dan kunt u daarmee altijd terecht bij de behandelend arts of bij de arts die u om toestemming heeft gevraagd.Afdeling Pathologie
Wij onderzoeken het ontstaan en verloop van ziektes. Uitgangspunt daarbij is dat ziekte ontstaat door schade aan weefsels, cellen en moleculen. lees meerWat is obductie?
Een obductie is een uitvoerig medisch chirurgisch onderzoek door een patholoog. Dit is een arts die is gespecialiseerd in het onderzoek van organen en weefsels.
lees meerWat is obductie?
Een obductie is een uitvoerig medisch chirurgisch onderzoek door een patholoog. Dit is een arts die is gespecialiseerd in het onderzoek van organen en weefsels. De obductie kan uitgevoerd worden op een patiënt met een maximaal gewicht van 150 kilo. De patholoog voert de obductie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uit. Net als bij een operatie wordt er een opening naar de inwendige organen gemaakt. De patholoog onderzoekt de inwendige organen en neemt kleine stukjes weefsel van de organen af die later onder de microscoop onderzocht worden. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij weefsel van levende patiënten. Na afname van de kleine stukjes weefsel worden alle organen teruggeplaatst. In uitzonderlijke gevallen plaatsen we een orgaan niet terug omdat het onderzoek om technische redenen pas later kan plaatsvinden. De behandelend arts vraagt hiervoor uw toestemming. Na de obductie sluiten we de Y-snede met hechtingen. Dit gebeurt zodanig dat er na het aankleden van de overledene niets te zien is. Na een obductie kan een normale opbaring plaatsvinden in een rouwkamer of woonhuis.
Toelichting afbeelding: A en B zijn de schouders en C is de onderbuik
Hersenobductie
We maken onderscheid tussen lichaam- en hersenobductie. Voor hersenobductie vraagt de behandelend arts apart uw toestemming. Bij een hersenobductie wordt één snede gezet aan de achterkant van het hoofd. De snede loopt van achter het oor over de kruin tot achter het andere oor. Als uw familielid haargroei heeft of opgebaard wordt op een diep kussen, dan is hier na obductie bijna niets meer van te zien. De hersenen worden niet teruggeplaatst omdat onderzoek om technische redenen pas later kan plaatsvinden. De arts informeert u hier over.
Gedeeltelijke lichaamsobductie
Soms kunnen we een gedeeltelijke lichaamobductie doen. Hierbij gebruikt de patholoog maar één kleine snede. U kunt, in overleg met de arts, besluiten een obductie te beperken tot één orgaan. Ook kunnen we het onderzoek soms beperken tot één of enkele puncties waarbij hele kleine stukjes weefsel met een naald worden verwijderd. Zo’n onderzoek levert niet zoveel informatie op als een volledige obductie, maar kan toch nuttig zijn. Het gaat hier meestal over zeer specifieke situaties. De arts kan u hierover verder informeren.