Patiëntenzorg Onderzoeken Nieronderzoek bij kinderen (Nierscan MAG3)

Over het onderzoek

Thijmen krijgt een onderzoek van de nieren. Ook bij jou gaan we naar je nieren kijken. Je hebt twee nieren. Deze liggen onder in je buik en ze lijken een beetje op twee grote bonen. Je nieren maken plas aan. Bij dit onderzoek kijken we of dat bij jou goed gaat.


De wachtkamer

Thijmen gaat naar het ziekenhuis met zijn ouders/verzorger. Ze zitten in de wachtkamer. Als ze aan de beurt zijn, komt iemand die de foto gaat maken hen ophalen. De afdeling waar het onderzoek wordt gedaan heeft een moeilijke naam: Nucleaire geneeskunde. Je ziet dit op de borden staan.


Het onderzoek

Thijmen gaat samen met zijn papa naar het grote fototoestel. Daarmee maken ze de foto’s van je nieren.

lees meer

Het onderzoek

Thijmen gaat samen met zijn papa naar het grote fototoestel. Daarmee maken ze de foto’s van je nieren. De meneer of mevrouw die de foto gaat maken, kan aan papa of mama soms vragen stellen. Of je eens ziek bent geweest of dat je misschien al eens bent geopereerd. De dokter die jouw foto’s bekijkt, wil dat weten.


Voor het onderzoek krijg je een infuus. Ben je jonger dan 12 jaar? Dan krijg je het infuus op de dagbehandeling van het Amalia kinderziekenhuis. Als je ouder bent dan 12 jaar, dan krijg je het infuus op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We zorgen ervoor dat dit zo comfortabel mogelijk gebeurt en stemmen met jou af hoe we dit doen. Via het infuus krijg je een medicijn dat ervoor zorgt dat je nieren te zien zijn op de scan en de foto.

Het maken van de foto duurt ongeveer een half uur. Dit is nodig om een goede foto te maken en te zien hoe je nieren plas maken. Hoe stiller je ligt hoe beter en mooier we de foto’s kunnen maken. Om je hiermee te helpen wikkelen we je in een soort deken. Zo blijf je ook lekker warm. Terwijl de foto bezig is, kun je rustig naar een filmpje kijken of misschien leest één van je ouders of verzorger wel voor uit je lievelingsboek. Je lievelingsknuffel mag natuurlijk bij jou blijven.


Na het onderzoek

Thijmen is na een half uur klaar. Mama helpt hem om uit de deken te komen.

lees meer

Na het onderzoek

Als de foto’s klaar zijn mag je van de tafel af. De dokter gaat nu kijken of de foto’s goed zijn. Je kunt in de wachtkamer wachten of even gaan wandelen. Soms moet er daarna een nieuwe foto gemaakt worden. Het maken van die foto duurt dan maar een paar minuten. Als alles klaar is mag je weer naar huis.

Informatie voor je ouders


Nierscan (MAG3) Onderzoek

Lees meer over de voorbereiding en gang van zaken tijdens dit onderzoek. Deze pagina is gericht op de volwassenen. Bij kinderen jonger dan 12 jaar wordt het infuus geplaatst op de dagbehandeling van het Amalia kinderziekenhuis.

lees meer

Afspraak maken of verzetten?

Uw behandelend arts vraagt het onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep. lees meer

Afspraak maken of verzetten?

Uw behandelend arts vraagt het onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep.

Afspraak verzetten

De radioactieve vloeistof wordt speciaal voor u gemaakt en is kostbaar en kort houdbaar. Wilt u de afspraak afzeggen of verplaatsen? Laat dit dan minimaal één werkdag van tevoren weten aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We maken dan meteen een nieuwe afspraak met u.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: -1
Route: 757 (geen aanmeldzuil)

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Nucleaire Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 757

Op Nucleaire Geneeskunde is geen aanmeldzuil aanwezig.
U meldt zich aan bij de balie.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping -1 en volg route 757 (geen aanmeldzuil) (Nucleaire Geneeskunde)

Nucleaire geneeskunde

De medewerkers van Nucleaire Geneeskunde voeren onderzoek uit met radioactieve stoffen. Daarmee kunnen we afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar maken. Ook behandelen we bepaalde aandoeningen met radioactieve stoffen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet