1. Neem de uitleg door

Als u naar aanleiding van deze informatie vragen heeft, kunt u contact opnemen met het secretariaat van Nierziekten, telefoonnummer: (024) 361 47 61. Bereikbaar van 09.00 en 12.00 uur en van 13.30 - 16.30 uur. Zij vragen uw naam en telefoonnummer waarna u teruggebeld wordt door de verpleegkundige die de meting uitvoert.
Patiëntenzorg Onderzoeken Nierfunctiemeting

Voorbereiding thuis

Lees hier hoe u zich thuis op dit onderzoek moet voorbereiden.
  • Bel gerust als u hier vragen over heeft.

    lees meer


  • 4. Vang 2 dagen 24-uurs urine op

    We vragen u om 2 keer 24 uur urine te sparen. Doe dit bij voorkeur in de 2 dagen voorafgaand aan de meting. De urinebokalen die u hiervoor gebruikt, worden apart verzonden. U ontvangt deze met de pakketpost.
    U kunt eventueel iets eerder de urine opvangen. Doe dit niet eerder dan het weekend voor uw afspraak. Als u de urine eerder dan de laatste 2 dagen voor het onderzoek verzamelt, vragen wij u de gespaarde urine in de gesloten bokaal in de koelkast te bewaren tot uw afspraak voor de meting.

    Instructies voor het sparen

    Dag 1:
    U begint de eerste dag ’s morgens als u opstaat, bijvoorbeeld om 7 uur. U plast dan de volle blaas van de nacht leeg in het toilet. Deze urine mag weggespoeld worden. Vanaf dan spaart u alle urine tot en met de volgende ochtend 7 uur; 24 uur lang. Dan plast u weer uit, deze nachturine hoort nog in de fles van de eerste 24-uurs urine.

    Dag 2:
    Daarna begint u aan de tweede dag. De nachturine heeft u al uitgeplast in de eerste fles. U spaart nu weer alle urine tot en met de volgende ochtend
    7 uur; dus weer 24 uur lang. U plast weer uit, deze nachturine hoort nog in de tweede fles. Als het nodig is kunt u extra flessen vragen in uw ziekenhuis.

    Wanneer u menstrueert is urine sparen niet wenselijk. Dit beïnvloedt de uitslagen. Ook de meting kan niet doorgaan als u menstrueert. Neem in dit geval contact op met de verpleegkundige om uw afspraak te verzetten.

  • 5. Dag voor het onderzoek

    Het is noodzakelijk dat u de avond vóór de meting om ongeveer 22.00 uur 8 tabletten van 500 mg natriumbicarbonaat (= 4 gram) inneemt. Dit is nodig om de eiwitten goed te kunnen meten.
     

Dag van het onderzoek

In verband met de bloedafname is het belangrijk dat u 4 uur voor de afspraak nuchter blijft. U dient alleen water te drinken, de natriumbicarbonaat en een deel van uw eigen medicijnen in te nemen. lees meer

Dag van het onderzoek

-



Over de nierfunctie­meting

In overleg met uw behandelend arts bent u verwezen naar het Radboudumc voor een nierfunctiemeting. Dit onderzoek is bedoeld om meer inzicht te krijgen in uw nierziekte en daarmee u en uw behandelend nefroloog een advies te geven over de behandeling van uw ziekte

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd in een ruimte op de Dialyseafdeling van het Radboudumc. Deze afdeling bereikt via de hoofdingang van het ziekenhuis, u volgt hiervoor route 605. lees meer

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd in een ruimte op de Dialyseafdeling van het Radboudumc. Deze afdeling bereikt via de hoofdingang van het ziekenhuis,  u volgt hiervoor route 605.
U kunt zich melden bij de receptie. De verpleegkundige die de meting uitvoert haalt u op uit de wachtkamer. Ga niet naar het toilet voor het onderzoek. Het is belangrijk dat u een volle blaas heeft.

In totaal bent u ongeveer 2 tot 2 ½  uur in het ziekenhuis.
Tijdens de meting vragen we u om op bepaalde tijden uit te plassen. U krijgt water te drinken om het uitplassen gemakkelijker te maken.

De bloeddruk wordt 30 minuten gemeten met behulp van een automatische bloeddrukmeter.
U kunt iets te lezen meenemen, dit verstoort de meting niet.
Hierna nemen we één keer bloed bij u af. Na de bloedafname krijgt u koffie of thee aangeboden. Om dat moment mag u ook weer eten. We raden aan om hiervoor zelf iets te eten mee te nemen. 

Gesprek met de arts

Aansluitend volgt een gesprek met de arts. De arts vraagt u naar uw klachten en u krijgt uitleg over de mogelijke behandeling van uw nierziekte. De uitslagen zijn pas na een paar weken bekend. lees meer

Gesprek met de arts

Aansluitend volgt een gesprek met de arts. De arts vraagt u naar uw klachten en u krijgt uitleg over de mogelijke behandeling van uw nierziekte. De uitslagen zijn pas na een paar weken bekend. Deze worden dan naar uw eigen nefroloog gestuurd. U krijgt zelf ook een brief met de bevindingen van de meting thuisgestuurd.

Als er iemand met u meekomt naar het Radboudumc, dan kan deze persoon aanwezig zijn bij de meting en bij het gesprek met de arts, als u dit wilt.

Wetenschappelijk onderzoek

Omdat er in het Radboudumc wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, wordt u gevraagd om hieraan mee te werken. Dit staat los van de nierfunctiemeting. Uw beslissing om hier aan deel te nemen, heeft geen enkele invloed op de uitvoering van de meting en uw verdere behandeling.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 605

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 605

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw afspraak? Bel dan tijdens kantooruren bovenstaand nummer. U wordt teruggebeld door de verpleegkundige die de meting uitvoert.
  • Medewerkers
  • Intranet