Wat is een MIBG-scan (I-123)?
Met dit onderzoeken sporen we verschillende ziekteprocessen in het lichaam op.Het onderzoek
Voor het onderzoek
Voorafgaand aan het onderzoek is het belangrijk rekening te houden met een aantal zaken, zoals tijdelijk medicijnen innemen, zwangerschap en borstvoeding. lees meerTijdens het onderzoek
De radioactieve stof is jodium-123-jobenguaan (MIBG). Het onderzoek is verdeeld over 2 dagen. lees meerTijdens het onderzoek
Dag 1
De MBB’er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) bespreekt het onderzoek met u en dient de radioactieve stof intraveneus (via een bloedvat) bij u toe.
Dag 2
Deze dag komt u terug voor het maken van de foto’s. De MBB’er maakt foto’s van uw gehele lichaam. Aansluitend maken we bij u ook een driedimensionaal beeld gemaakt met de combinatie van een CT, waarbij de camera een rondje om u heen draait. Bij de CT-scan wordt een kleine hoeveelheid röntgenstraling gebruikt. Deze foto’s nemen ongeveer 2 uur in beslag. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een scanbed. Het is belangrijk dat u goed stil ligt tijdens het onderzoek. De camera komt vlak boven uw lichaam tot stilstand, zodat deze de minimale straling van de radioactieve vloeistof goed op kan vangen.
Duur van het onderzoek
- Op dag 1 duurt het gesprek en de toediening ongeveer 15-30 minuten.
- Op dag 2 is de totale duur van het onderzoek ongeveer 2 uur.
Radioactieve stof
De radioactieve stof is jodium-123-jobenguaan (MIBG).
Omdat de radioactieve vloeistof in een minimale hoeveelheid wordt gebruikt tijdens dit onderzoek, is dit niet gevaarlijk voor uw of andermans gezondheid.
Bijwerkingen
De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.
Het radioactief jodium-123 kan ook worden toegediend bij een jodiumallergie.
Na het onderzoek
Als u de rest van de dag extra drinkt, bent u de radioactieve vloeistof sneller kwijt. De nucleair geneeskundige beoordeelt de opnamen op een later tijdstip en maakt een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u. lees meerNa het onderzoek
Wanneer het onderzoek geheel is afgerond, hoort u van de MBB’er dat u kunt gaan. Als u de rest van de dag wat extra drinkt, bent u de radioactieve vloeistof sneller kwijt.
Resultaten
De nucleair geneeskundige beoordeelt de opnamen op een later tijdstip en maakt een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.
Meer informatie
Afspraak wijzigen
Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft.
inloggen mijnRadboud