Wat is een Meckels Divertikel-scan?
Dit onderzoek doen we om een eventueel aanwezig Meckels divertikel op te sporen. Dit is een aangeboren uitstulping van de dunne darm die bloedverlies kan veroorzaken.
lees meerWat is een Meckels Divertikel-scan?
Dit onderzoek doen we om een eventueel aanwezig Meckels divertikel op te sporen. Dit is een aangeboren uitstulping van de dunne darm die bloedverlies kan veroorzaken.
SPECT-scan
Een Meckels Divertikel-scan is een zogenoemde SPECT-scan. Bij een SPECT-scan wordt een radioactieve stof via een infuus in het lichaam ingebracht. De radioactieve stof geeft straling af, die door de SPECT-scan wordt opgevangen. Hierdoor kunnen artsen zien hoe organen werken en of er problemen zijn.
Het onderzoek
Voor het onderzoek
Voorafgaand aan het onderzoek is het belangrijk rekening te houden met een aantal zaken, zoals eerdere onderzoeken in de 3 dagen vóór dit onderzoek, zwangerschap en borstvoeding.
lees meerTijdens het onderzoek
De radioactieve stof die we gebruiken is technetium-99m-pertechnetaat. We brengen een infuus aan, omdat u meerdere keren medicijnen krijgt en omdat u een radioactieve stof toegediend krijgt via het bloedvat. Gedurende 45 minuten maken we continu opnamen van uw buik. lees meerTijdens het onderzoek
De MBB’er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) informeert u over het onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een scanbed. Het is belangrijk dat u goed stil ligt. De camera komt vlak boven uw buik tot stilstand, zodat deze de minimale straling van de radioactieve vloeistof goed op kan vangen.
We brengen een infuus aan, omdat u meerdere keren medicijnen krijgt en een radioactieve stof toegediend krijgt via het bloedvat.
Gedurende 45 minuten maken we continu opnamen van uw buik. Hierna vragen we u om te plassen. Daarna maken we nog een opname van enkele minuten.
Radioactieve stof
De radioactieve stof die we gebruiken is technetium-99m-pertechnetaat. Omdat de radioactieve vloeistof in een minimale hoeveelheid wordt gebruikt tijdens dit onderzoek, levert dit geen gevaar voor uw of andermans gezondheid.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek neemt in totaal ruim een uur in beslag.
Bijwerkingen
Er zijn geen bijwerkingen bekend bij deze radioactieve stof.
Na het onderzoek
Als u de rest van de dag extra drinkt, bent u de radioactieve vloeistof sneller kwijt. De nucleair geneeskundige beoordeelt de opnamen op een later tijdstip en maakt een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u. lees meerNa het onderzoek
Wanneer het onderzoek geheel is afgerond, hoort u van de MBB’er dat u kunt gaan. Als u de rest van de dag wat extra drinkt, bent u de radioactieve vloeistof sneller kwijt.
Resultaten
De nucleair geneeskundige beoordeelt de opnamen op een later tijdstip en maakt een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.
Verslag nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling in mijnRadboud
In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.
lees meerVerslag nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling in mijnRadboud
Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de nucleair Geneeskundige de beelden. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag en samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de nucleair geneeskundige het definitief heeft gemaakt bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.
Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de nucleair geneeskundige nodig heeft voor het maken van het verslag.
Wetenschappelijk onderzoek
Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijn Radboud.
Meer informatie
Afspraak wijzigen
Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft.
inloggen mijnRadboudNaar uw afspraak adres en route
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: -1
Route: 757 (geen aanmeldzuil)
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Nucleaire Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Huispostnummer: 757
Op Nucleaire Geneeskunde is geen aanmeldzuil aanwezig.
U meldt zich aan bij de balie.
Routebeschrijving
Nucleaire geneeskunde
De medewerkers van Nucleaire Geneeskunde voeren onderzoek uit met radioactieve stoffen. Daarmee kunnen we afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar maken. Ook behandelen we bepaalde aandoeningen met radioactieve stoffen.
lees meer