Patiëntenzorg Onderzoeken Maagontledigingsonderzoek

Wat is een maagontledigingsonderzoek?

We brengen de ontlediging van de maag in beeld door middel van het eten van een pannenkoek met radioactieve stof en een gammacamera. Het onderzoek geeft informatie over de snelheid waarmee het voedsel via de slokdarm en maag wordt getransporteerd naar de darmen.

Het onderzoek

Nuchter

Het is belangrijk dat u voor aanvang van het onderzoek tenminste 8 uur nuchter blijft. lees meer

Nuchter

Eten en drinken

  • Het is belangrijk dat u tenminste vanaf 8 uur vóór aanvang van het onderzoek nuchter blijft. Af en toe kraanwater drinken is wel toegestaan tot 2 uur voor aanvang van het onderzoek.
  • Voor kinderen kan mogelijk een uitzondering gemaakt worden op de duur van de nuchterheid. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Hiervoor kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Diabetes

Als u diabeet (suikerpatiënt) bent, is het belangrijk dat u contact opneemt met de afdeling Nucleaire Geneeskunde over het wel of niet kunnen spuiten van insuline. Doe dit zo snel mogelijk na het ontvangen van de schriftelijke bevestiging.

Allergie

Als u allergisch bent voor melkeiwit, lactose, gluten en/of ei, vragen wij u zelf uw pannenkoekenmix in originele verpakking mee te nemen naar uw afspraak. Het is belangrijk dat de calorische waarden van de mix bekend zijn.

Sondevoeding

Als u sondevoeding gebruikt, neem dan voor de afspraak contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Neem op de dag van het onderzoek de sondevoeding zelf mee, de verpakking van de sondevoeding (voor de calorische waarden) en een bijpassende spuit (in verband met verschillende maten).


Voor het onderzoek

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. lees meer

Voor het onderzoek

Kleding

U kunt het best makkelijk zittende kleding dragen. Kledingstukken met storende onderdelen (zoals een bh of blouse met drukkers) zullen uit moeten voor het maken van de foto’s.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt die de spierbewegingen van het maag-darmkanaal beïnvloeden (bijvoorbeeld metoclopramide, domperidon, cimetidine, parasympatholytica of sympathomimetica), vertelt uw aanvragend arts u of u deze medicijnen 3 dagen voor het onderzoek moet staken. Heeft u daar niks over gehoord, neem dan contact op met de secretaresse van uw aanvragend arts.

Begeleiding

De radioactieve stof die we aan patiënten toedienen, zendt straling uit. We verzoeken u daarom geen kinderen en/of zwangere vrouwen als begeleiding mee te nemen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde, ook niet als ze alleen in de wachtkamer verblijven.

Zwangerschap en borstvoeding

  • Als u zwanger bent, vragen we u contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We willen uw ongeboren kind liever niet blootstellen aan straling.
  • Als u borstvoeding geeft, moet u tot 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en weggooien.

Handicap

Als u een handicap heeft en verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht vraagt, verzoeken we u dit vooraf te melden. U kunt dit doen door contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We houden hier zo veel mogelijk rekening mee.


Tijdens het onderzoek

De radioactieve stof die we gebruiken, is technetium-99m-nanocolloid. We verwerken dit in het beslag van de pannenkoek. U proeft hier niets van. De radioactieve vloeistof levert geen gevaar op voor uw of andermans gezondheid.

lees meer

Tijdens het onderzoek

De radioactieve stof die we gebruiken, is technetium-99m-nanocolloid. We verwerken dit in het beslag van de pannenkoek. U proeft hier niets van. We gebruiken de radioactieve vloeistof in een minimale hoeveelheid. Dit levert geen gevaar op voor uw of andermans gezondheid. Er zijn geen bijwerkingen of allergische reacties bekend bij deze radioactieve stof.

Wanneer u diabetes heeft (suikerziekte) zullen we voor aanvang van het onderzoek controleren wat uw glucosewaarde  (bloedsuiker) is doormiddel van een vingerprik. Vervolgens krijgt u een pannenkoek te eten. We zullen u vragen u om de pannenkoek binnen 5 minuten op te eten. Daarna gaat u op een scanbed liggen. We plaatsen de camera's boven en onder u, dicht tegen uw bovenlichaam.

Kinderen (leeftijdsafhankelijk) kunnen de pannenkoek liggend of zittend eten. Uw kind komt dan op de rug op tafel te liggen in een speciaal inpakmatras (om beweging en moeilijk stilliggen tegen te gaan). Tijdens het liggen in het inpakmatras kan warmte ontstaan. Daarom is het beter om van tevoren enkele kledingstukken uit te trekken. Het inpakmatras is pijnloos, het geeft een soort inbakergevoel. De camera komt recht boven uw kind te staan.

Na het eten van de pannenkoek maken we, gedurende 2 uur meerdere opnames van 1 minuut, hierbij maken we opnames van uw maag en darmen. Soms is het nodig om 4 uur na het eten van de maaltijd nog een aanvullende scan te maken. U mag niet eten of drinken in deze gehele periode.


Na het onderzoek

Als de opnamen gelukt zijn, bent u klaar met dit onderzoek. De nucleair geneeskundige beoordeelt de opnamen op een later tijdstip en maakt een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud
  • Medewerkers
  • Intranet