Wat is een lumbale infusietest?
Bij een Lumbale Infusietest (LIT) meten we de hersenvochtcirculatie. Dat doen we via een ruggenprik. lees meerWat is een lumbale infusietest?
Bij een Lumbale Infusietest (LIT) meten we de hersenvochtcirculatie. Dat doen we via een ruggenprik.
In de schedel bevinden zich de hersenkamers (ventrikels). Dat zijn een soort kanaaltjes. Hier wordt dagelijks ongeveer 500 ml (een halve liter) hersen- en ruggenmergvocht aangemaakt. De zachte hersenen en het ruggenmerg 'zwemmen' in dat vocht. Dat biedt een goede bescherming tegen schokken. Het vocht zorgt ook voor het transport van voedingststoffen en afvoer van afvalstoffen. Normaal gesproken is de aanmaak en afvoer van hersenvocht met elkaar in evenwicht, maar soms is die circulatie verstoord. Met een LIT kunnen we dat meten.
Wanneer is het nodig
- Soms loopt het hersenvocht niet goed weg of neemt de bloedbaan het niet goed op. Dat heet Hydrocefalie. Hierdoor vult het hoofd zich met vocht en ontstaat er een 'waterhoofd'.
- Met het ontstaan van zo'n 'waterhoofd' plaatsen we soms een buisje (drain) om het hersenvocht af te laten voeren. Met de LIT kunnen we dan later meten of die drain nog goed werkt.
- We kunnen een drukmeting doen bij de verdenking op idiopathische intracraniële hypertensie, een verhoogde druk in het hoofd.
- En zo zijn er meer liquorcirculatieproblemen waarbij we de LIT inzetten om te onderzoeken wat de hersendruk is.
Hoe werkt het onderzoek?
U wordt voor het onderzoek een dag opgenomen op de verpleegafdeling Neurochirurgie. Houd er rekening mee dat het een lange en vermoeiende dag voor u zal zijn. U mag niet zelf naar huis rijden. lees meerNa het onderzoek
Na het onderzoek krijgt u drinken en eten en kunt u wat rusten. De PA bespreekt de resultaten met de neurochirurg en vervolgens met u. We spreken daarna samen met u een behandelplan af. Daarna kunt u naar huis. lees meerNa het onderzoek
Na het onderzoek krijgt u drinken en eten en kunt u wat rusten. De PA bespreekt de resultaten met de neurochirurg en vervolgens met u. We spreken daarna samen met u een behandelplan af. Daarna kunt u naar huis.Klachten
U kunt tijdens of na het onderzoek klachten krijgen, zoals hoofdpijn of misselijkheid. Deze klachten verdwijnen vaak weer bij het liggen. De klachten kunnen tot twee weken na het onderzoek optreden en zijn niet gevaarlijk. Als u hier veel last van heeft, adviseren wij u drie tot vier dagen bedrust te houden en veel te drinken. U kunt tijdens die dagen zelf proberen of de hoofdpijn weg blijft wanneer u rechtop gaat staan. Bij hoofdpijn kunt u eventueel een paracetamol innemen. Neem contact op met de verpleegafdeling als er gen verbetering optreedt of als u koorts krijgt.Meer informatie
Afdeling Neurochirurgie
De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.
lees meer