Wat is een leverbiopsie?
Bij een leverbiopsie haalt de arts door uw huid via een lange, dunne, holle naald een klein stukje weefsel uit uw lever voor onderzoek. De reden voor dit onderzoek is voor iedereen verschillend.Het onderzoek
Nuchter
Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Dit betekent dat u minimaal 8 uur voor het onderzoek niets meer mag eten. Uiterlijk 8 uur voor het onderzoek mag u nog een licht ontbijt gebruiken,
bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk. U mag nog wel helder drinken tot 2 uur voor het onderzoek.
Heldere dranken die u mag drinken zijn:
- water
- appelsap
- thee
- zwarte koffie (zonder melk)
- vruchtensappen zonder pulp
Dranken die u niet mag drinken zijn:
- alcohol
- koolzuurhoudende dranken
- zuivelproducten
Uw noodzakelijke medicijnen mag u gewoon innemen met een slokje water.
Voor het onderzoek
Gebruikt u een of meerdere van onderstaande medicijnen? Geef dit dan door aan uw behandelend arts. Voorafgaand aan de leverbiopsie krijgt u ook een stollingsonderzoek.
lees meerVoor het onderzoek
Gebruikt u een of meerdere van onderstaande medicijnen? Geef dit dan door aan uw behandelend arts:
- Bloedverdunnende medicijnen zoals: acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (Plavix®, Grepid®, Iscover®, Vatoud®, Duoplavin®), acetylsalicylzuur (Aspirine®, Axanum®), carbasalaatcalcium (Ascal®, Ascal-Cardio / Neuro®), dipyridamol(Persantin®, Asasantin®), prasugrel (Efient®), ticagrelor (Brilique®), dabigatran (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®) of rivaroxaban (Xarelto®).
- Pijnstillers anders dan paracetamol die werkzame stoffen bevatten zoals: naproxen, diclofenac, indometacine, ibuprofen, ketoprofen, metamizol en acetylsalisylzuur.
Met bovenstaande bloedverdunnende medicijnen moet u vóór uw leverbiopsie stoppen. Bespreek dit met uw behandelend arts.
Stollingsonderzoek
Voorafgaand aan uw leverbiopsie onderzoekt uw arts het aantal bloedplaatjes en de stollingstijd van uw bloed. Dit om storingen in uw bloedstolling uit te sluiten. In uw bloed zitten namelijk stoffen die ervoor zorgen dat uw bloed stolt bij een bloeding. Deze stoffen moet u in de goede hoeveelheid hebben.
Dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek kunt u zich melden bij de receptie van het Endoscopie Centrum, route 763.
Wij vragen u om op tijd aanwezig te zijn. Dan hebben wij voldoende tijd om het onderzoek voor te bereiden. Reken ongeveer 15 minuten extra om te parkeren en naar onze afdeling te lopen.
Bel op tijd als u verhinderd bent. Wij maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
Het secretariaat van het Endoscopie Centrum is bereikbaar tijdens kantooruren via telefoonnummer (024) 361 41 89.
Sedatie (roesje)
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. lees meerSedatie (roesje)
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:
- Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek).
- Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
- Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.
Deze sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt.
Tijdens het onderzoek
Voor dit onderzoek kunt u een kalmeringsmiddel (roesje) krijgen. Daarnaast verdoven we uw huid plaatselijk. U krijgt eerst een echo van de lever. Met behulp van geluidsgolven bepaalt de arts de punctieplaats.
lees meerTijdens het onderzoek
Dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek kunt u zich melden bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wij vragen u om een half uur voor de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn. Dan hebben we genoeg tijd om het onderzoek voor te bereiden. Reken ongeveer 15 minuten extra om te parkeren en naar onze afdeling te lopen.
Het onderzoek
Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte, neemt een checklist met u door en bereidt u verder voor op uw onderzoek. U krijgt een infuusnaald en een jasje aan met drukknopen. Voor dit onderzoek kunt u een kalmeringsmiddel (roesje) krijgen. Daarnaast verdoven we uw huid plaatselijk. U krijgt eerst een echo van de lever. Met behulp van geluidsgolven bepaalt de arts de punctieplaats. U ligt dan op uw rug met uw rechterarm omhoog langs uw hoofd. De punctieplaats wordt vervolgens plaatselijk verdoofd. Met een lange, dunne, holle naald haalt de arts een klein stukje weefsel uit uw lever voor onderzoek. Als er voldoende weefsel is, plakt de arts het wondje af en mag u op uw rechter zijde draaien. U blijft een half uur op deze zijde liggen.
Na het onderzoek
U blijft ongeveer één uur ter observatie in de zorgruimte van het Endoscopie Centrum. Omdat u een roesje heeft gekregen, mag u na afloop 12 uur lang niet deelnemen aan het verkeer. lees meerMeer informatie
Naar uw afspraak
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten
Wij zijn gespecialiseerd in alle ziekten, behandelingen en onderzoeken aan het spijsverteringsstelsel.
lees meer