Wat is een Interventie Bronchoscopie?
U heeft met uw arts gekozen voor een interventie bronchoscopie. Dit is een onderzoek waarbij we met een starre, holle buis via de mond in de luchtwegen gaan kijken. We voeren dan meteen een behandeling uit. lees meerWat is een Interventie Bronchoscopie?
U heeft met uw arts gekozen voor een interventie bronchoscopie. Dit is een onderzoek waarbij we met een starre, holle buis via de mond in de luchtwegen gaan kijken. We voeren dan meteen een behandeling uit.
De starre buis geeft de longarts meer ruimte tijdens het onderzoek of de behandeling. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Afhankelijk van uw klachten kan dat zijn:
- biopten nemen door middel van bevriezing
- het wegbranden of lissen van weefsel wat ontstaan is
- een stent plaatsen indien er een vernauwing zit in een van de luchtwegen
- een stent verwijderen
- oprekken van de luchtpijp met een ballonnetje
Bij elke behandeling gebruiken we speciale materialen en technieken. Dit zullen we met u bespreken.
Het onderzoek gebeurt in de operatiekamer onder narcose.
Het onderzoek
Voor het onderzoek
Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Daarom mag u vanaf 6 uur voor het onderzoek niets meer eten. lees meerTijdens het onderzoek
Op de operatiekamer nemen we een checklist met u door: de time-out. Als u slaapt, zullen we uw keel en bovenste luchtwegen verdoven voordat we beginnen met de interventie bronchoscopie. lees meerTijdens het onderzoek
Op de operatiekamer nemen we een checklist met u door: de time-out. Daarna sluiten we u aan aan apparatuur die uw hartritme, bloeddruk en ademhaling controleren. Als u slaapt, zullen we uw keel en bovenste luchtwegen verdoven voordat we beginnen met de interventie bronchoscopie.
Na het onderzoek gaat u naar de uitslaapkamer. Als goed wakker bent, brengen we u terug naar verpleegafdeling. Op het moment dat alle controles goed zijn, mag u weer naar huis of u blijft, zoals afgesproken, opgenomen op de verpleegafdeling longziekten.
Complicaties en bijwerkingen die kunnen optreden komen zelden voor. Mogelijke complicaties zijn: bloeding, een klaplong, en infectie.
Na het onderzoek
Het is mogelijk dat u enkele klachten krijgt na het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u. lees meerNa het onderzoek
Het is mogelijk dat u enkele klachten krijgt na het onderzoek.
- Het kan voorkomen dat u na het onderzoek wat bloed ophoest. Dit is niet verontrustend.
- Eveneens kan een milde keelpijn zich voor doen na het onderzoek. Dit komt door het gebruik van een beademingsbuisje tijdens het onderzoek.
- Afhankelijk van het type onderzoek/behandeling kan het voorkomen dat u de avond na het onderzoek koorts krijgt. Dit is van korte duur en onschuldig. U mag hiervoor medicijnen nemen, zoals paracetamol.
Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.
Meer informatie
Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten
Wij zijn gespecialiseerd in alle ziekten, behandelingen en onderzoeken aan het spijsverteringsstelsel.
lees meerEndoscopie Centrum (EC)
Het Endoscopie Centrum is onderdeel van de afdeling Maag,- Darm- en Leverziekten (MDL).
lees meer