Tijdens het onderzoek

U meldt zich op de afgesproken tijd aan de balie op de polikliniek Oogheelkunde. De baliemedewerker verwijst u naar de juiste wachtruimte. Vervolgens vertelt de verpleegkundige hoe de behandeling verloopt.

Voordat we de foto’s maken, dienen we u oogdruppels bij u toe om uw pupillen te verwijden. Vervolgens krijgt u een infuusnaald in een bloedvat van uw arm of hand. Hier spuiten we later de kleurstof in. Na ongeveer een half uur zijn uw pupillen wijd genoeg en beginnen we met fotograferen. Eerst maakt de fotograaf een paar foto’s zonder kleurstof. Daarna krijgt u indocyanine groen ingespoten door de infuusnaald. Tegelijkertijd begint het fotograferen van het vaatvlies. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het totale onderzoek neemt, inclusief pauzes, ongeveer 1 uur in beslag.

Patiëntenzorg Onderzoeken Indocyanine groen angiografie (ICG)

Wat is indocyanine groen angiografie (ICG)?

Bij een ICG maken we contrastfoto’s van uw ogen. Om deze foto’s te maken spuiten we de kleurstof indocyanine groen bij u in. De contrastfoto’s geven ons meer informatie over het vaatvlies van uw oog.

Contact

Polikliniek Oogheelkunde

voor patiënt van ma t/m vrij 08.00 - 16.30
(024) 361 67 00

Voor specialisten en huisartsen
(024) 361 51 04

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Zorg dat u tijdens het onderzoek loszittende kleding draagt en neem een actueel overzicht van uw medicijnen mee. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, raden we u aan het onderzoek uit te stellen. lees meer

Voor het onderzoek

  • Draag geen knellende kleding. Wanneer u loszittende kleding draagt, maakt dat de inspuiting makkelijker en de kwaliteit van de foto’s beter.
  • Neem een actueel overzicht van uw medicijnen mee.
  • De kleurstof indocyanine groen is een veilige kleurstof die bijna nooit allergische reacties opwekt. Heeft u bij een contrastonderzoek ooit allergisch gereageerd of bent u overgevoelig voor jodium en/of schelpdieren? Meld dit dan voor het onderzoek aan uw behandelend arts.
  • Als u lijdt aan epilepsie of een leverfunctiestoring heeft, mag het onderzoek niet bij u gedaan worden.
  • De kleurstof kan sommige laboratoriumuitslagen van uw bloed beïnvloeden. Als laboratoriumonderzoek van bloed en/of urine gedaan moet worden, doe dit dan het vóór het ICG-onderzoek. Als dit niet mogelijk is laat het laboratoriumonderzoek dan pas 48 uur na het maken van de ICG plaatsvinden.
  • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, raden we u aan het onderzoek uit te stellen.

Tijdens het onderzoek

Voor het onderzoek dienen we oogdruppels bij u toe om uw pupillen te verwijden. Vervolgens maken we foto’s zonder en met indocyanine groen (een kleurstof). De kleurstof dienen we toe door een infuusnaald in een bloedvat van uw arm of hand. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek blijft u een half uur op de polikliniek. Dit om zeker te weten dat er geen overgevoeligheidsreacties bij u ontstaan. U ziet na het onderzoek tijdelijk minder goed. Hierdoor mag u niet zelf autorijden. Het is verstandig om een zonnebril te dragen.

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: -1
Route: 636

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping -1 en volg route 636

Polikliniek Oogheelkunde

Samen met u bepalen we wat de beste zorg en behandeling voor u is. Binnen onze polikliniek werken verschillende artsen, zoals co-assistenten, oogartsen (in opleiding), optometristen en technisch oogheelkundig assistenten. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet