Wat is een hysteroscopie?
Bij een diagnostische hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis (hysteroscoop) via de schede (vagina) naar de binnenkant van de baarmoeder. Voor grotere ingrepen is meestal therapeutische hysteroscopie nodig.
lees meerWanneer een therapeutische hysteroscopie?
-
Wanneer u gekozen heeft voor een baarmoederslijmvliesverwijdering (vanwege hevig menstrueel bloedverlies bij afgesloten kinderwens), gebeurt dit altijd op de operatiekamer in dagbehandeling.
Terwijl u onder narcose bent of nadat u een ruggenprik heeft gekregen, wordt het baarmoederslijmvlies met een elektrische lis weggeschraapt of met een balletje weggebrand. Zo wordt de kans op (hevig) menstrueel bloedverlies zo klein mogelijk gemaakt.
-
Wanneer op basis van eerder echografisch onderzoek een verdenking bestaat op een poliep van het baarmoederslijmvlies (bijvoorbeeld bij bloedverlies na de overgang) of een zwangerschapsrest (bijvoorbeeld na een miskraam of bevalling), kan deze met een hysteroscoop verwijderd worden.
Hierbij gebruiken we een soort ‘stofzuigertje’ (doorsnede 2 mm) die de poliep of zwangerschapsrest in delen kan verwijderen. Er zitten geen zenuwtakjes in een poliep of zwangerschapsrest. Daarom zal het verwijderen hiervan niet pijnlijk zijn.
-
Kleine vleesbomen kunnen poliklinisch met een hysteroscoop verwijderd worden. Afhankelijk van de hardheid en afmeting van de vleesboom kan dit een snelle procedure zijn. Soms lukt het niet de vleesboom te verwijderen. In dat geval, of wanneer dit van tevoren wordt vermoed, wordt een hysteroscopische ingreep op de operatiekamer aangeraden. Soms is de vleesboom zo groot dat meer dan één ingreep nodig is.
Voor het onderzoek
Het onderzoek kan krampen van de baarmoeder opwekken. U krijgt hier pijnstillers voor. Bij een poliklinische hysteroscopie hoeft u niet nuchter te zijn.
lees meerVoor het onderzoek
Pijnstilling
Het onderzoek kan krampen van de baarmoeder opwekken. Dit veroorzaakt menstruatiepijn. Om deze pijn te verminderen, krijgt u pijnstillende tabletten mee. U neemt 1 tablet in op de avond voor het onderzoek en 1 tablet ongeveer 1 uur voor het onderzoek. Voor eventuele krampen na het onderzoek krijgt u een extra tablet mee. Tabletten zijn alleen nodig bij een poliklinische behandeling.
Nuchter
Bij een poliklinische hysteroscopie hoeft u niet nuchter te zijn. U bent ongeveer 1 uur in het ziekenhuis. Als de ingreep onder zogenaamde procedurele sedatie (roesje) plaatsvindt, moet u wel nuchter zijn. U blijft dan ongeveer 2 uur in het ziekenhuis.
Operatiekamer
Als een hysteroscopie niet lukt op de polikliniek of als we baarmoederslijmvlies moeten verwijderen, dan doen we dat op de operatiekamer. U krijgt dan een ruggenprik of gaat u onder narcose. Dit gebeurt op de ‘Dagbehandeling’. U kunt meestal dezelfde dag weer naar huis. U wordt hier nuchter opgenomen.
Op de operatiekamer gebruken we vaan een grotere hysteroscoop, waarvoor de baarmoedermond tijdelijk wordt opgerekt.
Na het onderzoek
Als u poliklinisch onderzocht bent, kunt u vaak direct na het onderzoek naar huis. 2 tot 4 weken na de hysteroscopie komt u terug naar de polikliniek. Uw gynaecoloog bespreekt dan de resultaten van het onderzoek en het eventuele weefselonderzoek met u. lees meerNa het onderzoek
Als we u opnemen (klinisch) in het ziekenhuis blijft u enkele dagen in het ziekenhuis. Als u poliklinisch onderzocht bent kunt u vaak direct na het onderzoek naar huis. U mag gewoon autorijden of per openbaar vervoer naar huis gaan. Toch adviseren wij u om iemand mee te nemen, die u naar huis kan brengen. Normaal gesproken kunt u de dag zelf of de volgende dag weer gaan werken.
U krijgt meestal direct na de hysteroscopie een voorlopige uitslag. 2 tot 4 weken na de hysteroscopie komt u terug naar de polikliniek. Uw gynaecoloog bespreekt dan de resultaten van het onderzoek en het eventuele weefselonderzoek met u.
Bij complicaties kunt u contact opnemen met de polikliniek Verloskunde & Gynaecologie.
Meer informatie
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Polikliniek Verloskunde en Gynaecologie
Dagelijks bezoeken vrouwen van alle leeftijden de polikliniek Verloskunde en Gynaecologie. De spreekuren op de polikliniek zijn verdeeld over vier aandachtsgebieden. lees meerBehandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meer