Bloedonderzoek hepatitis B

Bij bloedonderzoek bepalen we een aantal leverwaarden. Elke waarde heeft een eigen betekenis en geeft aan waar het probleem in de lever zit. Zo zegt de tijd die bloed nodig heeft om te stollen meestal iets over hoe goed de lever werkt. Door de leverwaarden (ASAT en ALAT) te meten, weten we of er levercellen zijn beschadigd.

We meten ook GGT en galkleurstof in uw bloed. GGT is een enzym dat de lever aanmaakt. Het helpt bij het omzetten en verteren van stoffen die via eten en drinken in uw lichaam komen. Het GGT kan hoger zijn als uw galwegen verstopt zijn, maar ook bij leververvetting of als u veel alcohol drinkt. Als de galkleurstof (bilirubine) verhoogd is, betekent dat vaak dat uw galwegen verstopt zijn. Het kan ook betekenen dat u een erge leverziekte heeft. De galkleurstof kan dan door de levercelbeschadiging niet meer in de gal komen. De bloedonderzoeken geven een idee aan welke ziekte we moeten denken. Ook kunnen we met dit bloedonderzoek zien hoe de leverziekte verloopt en of de behandeling goed gaat.
Patiëntenzorg Onderzoeken Hepatitis B onderzoek

Wat is een Hepatitis B onderzoek?

We kunnen hepatitis B aantonen met een bloedonderzoek. Met een echo kunnen we zien hoe het met uw lever is.

Contact

Polikliniek Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Het onderzoek

  • Bij bloedonderzoek bepalen we een aantal leverwaarden. Elke waarde heeft een eigen betekenis en geeft aan waar het probleem in de lever zit.

    lees meer


  • Echo van de lever

    Iedereen met een leverziekte krijgt een echo van de lever. Hiermee onderzoeken we verschillende eigenschappen van de lever. Hoe goed het bloed doorstroomt bijvoorbeeld en of er gezwellen zijn of cirrose en of er vocht in uw buik, galwegen en galblaas zit.

  • Fibroscan

    Met een fibroscan meten we hoe stijf uw lever is. Dit doen we met een apparaat, dat we tegen uw huid leggen. Binnen één minuut meet het apparaat hoe erg de fibrose is. De oorzaak van de leverziekte kunnen we met een fibroscan niet ontdekken.

  • Leverbiopt

    Het is erg belangrijk dat we weten hoe erg de leverziekte is. Vaak onderzoeken we dat met het nemen van een leverbiopt. Hierbij neemt een arts een klein beetje weefsel van uw lever weg. De patholoog bekijkt dit onder een microscoop. Hij ziet wat de oorzaak van de leverziekte is en wat de gevolgen (fibrose) zijn.

Behandeling Hepatitis B

Hepatitis B (HBV) kunt u met een vaccinatie voorkomen. Er zijn medicijnen die HBV kunnen genezen of lang kunnen onderdrukken. lees meer

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet