Waarom een groeihormoontest?
Uw kind krijgt een groeihormoontest. Dat doen we om te onderzoeken of er een tekort is aan een stof uit het groeihormoon. lees meerWaarom een groeihormoontest?
Uw kind krijgt een groeihormoontest. Dat doen we om te onderzoeken of er een tekort is aan een stof uit het groeihormoon. Die stof komt uit een kliertje dat hypofyse heet. Het kliertje heeft de grootte van een erwt, en ligt in een botholte onder de hersenen. Deze klier produceert verschillende hormonen waaronder groeihormoon.
Wanneer de hypofyse niet of onvoldoende werkt, ontstaat een tekort aan groeihormoon. Het groeihormoon speelt een belangrijke rol bij de groei en het op peil houden van onder meer het kalkgehalte in de botten, de hoeveelheid vetweefsel en het suikergehalte in het bloed.
Het onderzoek
Doel
Er zijn verschillende oorzaken van een tekort aan groeihormoon. Uw behandelend arts bespreekt die met u. Het doel van een groeihormoontest is vaststellen van een tekort aan het groeihormoon dat uit de hypofyse afkomstig is.
Tijdens de test worden één of meerdere hormonen toegediend:
- Arginine is een eiwit dat in normale voeding zit
- HRH (groeihormoon vrijmakend hormoon), een hormoon afkomstig uit het deel van de hersenen dat de hypofyse stimuleert: de hypothalamus
- Clonidine is een medicijn dat groeihormoon vrij kan maken uit de hypofyse
De toediening van deze hormonen zorgt voor een prikkeling van de hypofyse om groeihormoon af te geven. Na de toediening van één van deze medicijnen stijgt het groeihormoongehalte flink bij mensen met een normale groeihormoonproductie. Bij mensen met een groeihormoonstoornis loopt de hormoonproductie niet of nauwelijks op na toediening van de medicatie.
Voor het onderzoek
Voor deze onderzoeken moet uw kind nuchter zijn. Dit betekent uw kind op de avond voor het onderzoek vanaf twaalf uur 's nachts niet meer mag eten en drinken, tenzij de arts iets anders met u afspreekt. lees meerHet onderzoek
Tijdens de test ligt uw kind op een bed en brengt de arts een infuus in de hand of arm in. Eerst dienen we Arginine bij uw kind, of uw kind moet pilletjes clonidine innemen. We nemen op verschillende momenten bloed af. onderzoekenHet onderzoek
-
Tijdens de test ligt uw kind op een bed. De arts brengt een infuus in de arm of hand en via het infuus dienen we bij uw kind Arginine (en bij de gecombineerde test ook GHRH) toe. Voor en na het toedienen nemen we op verschillende tijdstippen bloed af om het groeihormoongehalte te bepalen. De bloedafname gebeurt via een apart ‘kraantje’ dat aan de infuusslang is gekoppeld. Uw kind voelt hier niets van.
Bijwerkingen
Direct na het toedienen van zowel de Arginine als van de GHRH kan uw kind het warm krijgen. We noemen dat een Flush (opvlieger). Meestal duurt dit niet langer dan 30 minuten. -
Tijdens de test ligt uw kind op een bed en brengt de arts een infuus in de hand of arm in. Eerst krijgt uw kind clonidine (dixarit) in de vorm van blauwe pilletjes, om in te nemen. Voor en na het innemen van de medicatie nemen we op verschillende tijdstippen bloed af om de hoogte van het groeihormoon te bepalen via een apart kraantje dat aan de infuusslang is gekoppeld.
Bijwerkingen
Tijdens dit onderzoek kan de bloeddruk bij uw kind dalen. Dit begint dan 30 minuten na inname van de medicatie en kan 2 tot 4 uur kan aanhouden. Daarom meten we tijdens de test zeer regelmatig de bloeddruk van uw kind. Uw kind kan dan suf worden en in slaap vallen. U kunt pas naar huis als de bloeddruk weer normaal is.
Duur
In totaal duren de testen 3 uur. Bij de Clonidinetest moet u er rekening mee houden dat u in totaal 5 uur op de dagbehandeling aanwezig bent, omdat uw kind eerst goed wakker moet zijn en een normale bloeddruk moet hebben voordat uw kind naar huis mag.Na de test
Na afloop van de testen mag uw kind weer eten en drinken en eventueel zijn of haar medicijnen innemen. U kunt met de auto of openbaar vervoer naar huis. Na een Clonidinetest is het aan te raden met eigen auto te gaan, zodat het kind niet zo ver hoeft te lopen.Uitslag
De behandelend arts bespreekt met u de uitslagen van de test tijdens een telefonisch consult, waarvoor u bij het verlaten van de afdeling Dagbehandeling de afspraak al meekrijgt. Houdt u hierbij rekening met een wachttijd van 2 tot 3 weken voordat de uitslagen van de test bij uw behandelend arts bekend zijn.
Heeft u nog vragen na het doorlezen van deze informatie? Neem dan contact op met de verpleegkundige van de Polikliniek via het verpleegkundig spreekuur.
Meer informatie
Naar uw afspraak polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Ingang: Hoofdingang
Route: route 785
Naar uw afspraak polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Bezoekadres
Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Aanmelden
Meld uw kind aan bij de aanmeldzuil. Daar krijgt u een ticket met een oproepcode. Neem daarna plaats in de wachtruimte en wacht tot uw oproepcode op het wachttijdenscherm verschijnt. Op het scherm ziet u ook een kamernummer staan. Loop samen met uw kind naar de juiste kamer, de zorgverlener komt uw kant uit.
Afspraaktijden
Als het nodig is dat uw kind eerst wordt gezien door de doktersassistent, worden jullie 15 tot 30 minuten eerder uitgenodigd. De doktersassistent meet en weegt uw kind en doet soms ook wat andere metingen ter voorbereiding op de afspraak.
Meer informatie
- Lees hier hoe u uw kind kunt voorbereiden, wat belangrijk is om mee te nemen en waar u moet zijn.
Routebeschrijving
Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Op de polikliniek behandelen we kinderen vanaf de geboorte tot 18 jaar. Naast allerlei specialisaties zoals orthopedie, cardiologie en urologie hebben we speciale spreekuren.
lees meer