Wat is een gangbeeldanalyse?
Tijdens een gangbeeldanalyse bekijken we de loopbewegingen van uw kind. lees meerContact Amalia kinderziekenhuis
Polikliniek
(024) 361 44 15
Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier
Het onderzoek
Voor het onderzoek
Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden voorafgaand aan het onderzoek. lees meerVoor het onderzoek
Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden voorafgaand aan het onderzoek.
- Uw kind neemt zijn of haar medicatie zoals gebruikelijk. Op de dag van de meting mag uw kind geen extra medicatie gebruiken.
- Op de dag van het onderzoek mag uw kind geen crème of bodylotion gebruiken. De plakkers hechten dan niet goed waardoor we de activiteit van de spieren niet goed kunnen meten.
- De benen van uw kind moeten tot en met de heup goed zichtbaar zijn. Het is het beste als uw kind een strak hemdje of t-shirt én een strak zittende, donkerkleurige slip draagt. Er is een omkleedruimte.
- Wanneer uw kind speciale schoenen, orthesen/spalken en/of loophulpmiddelen gebruikt, neemt u deze dan mee naar de gangbeeldregistratie.
- Uw kind mag voor het onderzoek gewoon eten.
Tijdens het onderzoek
De afspraak voor de gangbeeldanalyse bestaat uit twee delen: het standaard lichamelijk onderzoek en de gangbeeldregistratie. lees meerTijdens het onderzoek
De afspraak voor de gangbeeldanalyse bestaat uit twee delen: het standaard lichamelijk onderzoek en de gangbeeldregistratie. Het standaard lichamelijk onderzoek vindt plaats voorafgaand aan de gangbeeldregistratie, in dezelfde ruimte. Soms is het alleen een aanvulling op wat de revalidatie-arts tijdens het spreekuur al heeft bekeken en gemeten.
Lichamelijk onderzoek
Tijdens het lichamelijk onderzoek kijken we naar de spierkracht, de spierspanning, de spierlengte, en de beweeglijkheid van de gewrichten. Als het nodig is nemen we ook enkele balans- en spierkrachttesten af.
Gangbeeldregistratie
Na het lichamelijk onderzoek gaan we verder met de gangbeeldregistratie. We brengen hiervoor lichtgewicht bolletjes, plakkers en zendertjes op de huid van de benen aan. We meten beide benen om goed te kunnen vergelijken. Soms is het nodig om de huid een stukje te scheren om de plakkers aan te brengen.
Uw kind loopt een aantal keren heen en weer over een normaal vloeroppervlak met een lengte van ongeveer tien tot vijftien meter. Uw kind kan mag op blote voeten of met schoenen aan eventueel met een loophulpmiddel lopen als hij of zij dat gebruikt. We slaan de metingen op in de computer. De totale duur van het onderzoek is ongeveer twee uur. Een kinderfysiotherapeut die veel ervaring heeft op dit gebied voert het onderzoek uit. Hij of zij legt uw kind op een begrijpelijke manier uit hoe het onderzoek verloopt. Het onderzoek is pijnloos. Alleen het verwijderen van de plakkers kan vervelend zijn. Het gevoel is vergelijkbaar met het verwijderen van pleisters. De huid is daarna op de plaatsen van de plakkers mogelijk wat rood en gevoelig.
De uitslag
De kinderfysiotherapeut en de revalidatiearts maken een verslag van de gangbeeldanalyse. lees meerDe uitslag
De kinderfysiotherapeut en de revalidatiearts maken een verslag van de gangbeeldanalyse. In dit verslag staan de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek en de gangbeeldregistratie, en een behandeladvies. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag en de gevolgen voor de geplande behandeling met u. U kunt de behandelend arts om een kopie van de uitslag vragen.
Meer informatie
Toestemming onderwijs en onderzoek
Mogelijk vragen wij u voor of na de meting om schriftelijk toestemming te geven om de beelden van de gangbeeldanalyse voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden te mogen gebruiken. lees meerToestemming onderwijs en onderzoek
Mogelijk vragen wij u voor of na de meting om schriftelijk toestemming te geven om de beelden van de gangbeeldanalyse voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden te mogen gebruiken. De onderzoeker/kinderfysiotherapeut legt uit wat we met deze gegevens doen. Uw kind en u mogen zelf beslissen of we de gegevens mogen gebruiken. Uiteraard gebruiken we de gegevens anoniem.Afspraak wijzigen
Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft.
inloggen mijnRadboud