Wat is een functionele MRI-scan?
Met een functionele MRI-scan kunnen we uw hersenfunctie beoordelen. We maken een 3D-afbeelding van uw hersenen.
lees meerWat is een functionele MRI-scan?
Met een functionele MRI-scan kunnen we uw hersenfunctie beoordelen. We maken een 3D-afbeelding van uw hersenen en bekijken waar tijdens het uitvoeren van bepaalde opdrachten hersenactiviteit plaatsvindt. MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven.
Video's over de MRI-scan
Wilt u zien hoe een MRI-onderzoek verloopt? Bekijk dan de video's op de pagina voor een MRI bij kinderen. Bij een volwassene verloopt het onderzoek meestal op dezelfde manier. bekijk de video'sHoe u in de MRI ligt
Op deze foto's kunt u zien hoe u in de MRI komt te liggen. lees meerHoe u in de MRI ligt
U ligt op uw rug met uw hoofd in een houder. Via een spiegeltje in de houder kijkt u uit de tunnel.
Als u goed ligt schuift de MBB'er u de tunnel in. Uw hoofd ligt dan in het midden van de tunnel. De patiënt op de foto is 170cm lang, de onderbenen steken uit de tunnel.
Claustrofobie (angst in kleine ruimten)
Als u niet in kleine ruimtes durft, bijvoorbeeld in een lift, kan de MRI moeilijk zijn. Als u denkt last te hebben van claustrofobie, meldt dit dan aan uw behandeld arts. De behandeld arts kan dan eventueel een medicijn (oxazepam) voorschrijven. Oxazepam vermindert angstgevoelens en verschijnselen die daarmee gepaard kunnen gaan zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren. U krijgt dit middel om angstgevoelens en paniek (claustrofobie) te dempen die op kunnen treden tijdens het MRI onderzoek. Het effect begint binnen 1 tot 2 uur na inname en houdt 6 tot 10 uur aan. U dient de voorgeschreven dosering daarom 2 uur vóór het MRI onderzoek in te nemen. De belangrijkste bijwerking van oxazepam is sufheid. U mag daarom tot 16 uur na de inname van oxazepam niet actief deelnemen aan het verkeer. Hierdoor is het belangrijk om niet alleen naar het MRI onderzoek te komen.
Afspraak maken
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. lees meerAfspraak maken
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
Het onderzoek
Voor het onderzoek
Voorafgaand aan het onderzoek is het belangrijk dat u een aantal voorbereidingen treft.
lees meerTijdens het onderzoek
We maken eerst enkele opnamen maken zonder dat u opdrachten hoeft uit te voeren. Daarna krijgt u via de hoofdtelefoon instructies over de uit te voeren opdrachten. lees meerTijdens het onderzoek
Op de afdeling Radiologie laat u in de kleedkamer alle mogelijke metalen voorwerpen achter. Ook uw begeleider moet dit doen. In de MRI-onderzoekskamer gaat u op de onderzoekstafel liggen, met uw
hoofd op een kussen in een hoofdspoel. Hierop plaatsen we de voorkant van de spoel, zodat het een soort helm wordt. U krijgt ook een koptelefoon op, om u te beschermen tegen de harde geluiden die het apparaat maakt en om met ons te communiceren. We schuiven u daarna op de onderzoekstafel met uw hoofd naar het midden van het MRI-apparaat: een buis van 1,5 meter lang met een doorsnede van 70 cm. Via een spiegeltje kijkt u op een scherm, terwijl u opdrachten van ons krijgt. We maken eerst enkele opnamen maken zonder dat u opdrachten hoeft uit te voeren. Daarna krijgt u via de koptelefoon instructies over de uit te voeren opdrachten. Tijdens het onderzoek krijgt u een alarmbel, daarmee staat u in direct contact met de laborant.
Functionele MRI
Er zijn verschillende opdrachten mogelijk. Het is mogelijk dat u deze niet allemaal hoeft uit te voeren.
- Bewegingstest vingers: op het scherm verschijnt een rode of groene stip. We laten u weten wat u vervolgens met uw vingers moet doen en maken ondertussen opnamen. Dit maakt veel lawaai, schrik daar niet van.
- Bewegingstest voet: op het scherm verschijnt een rode of groene stip. We laten u weten wat u vervolgens met uw voeten moet doen. Belangrijk is dat u met de rest van uw lichaam niet beweegt. Daarom ondersteunen we uw been met een kussen.
- Bewegingstest tong: op het scherm verschijnt een rode of groene stip. Als u de groene stip ziet, tikt u uw tong tegen uw gehemelte. Als de stip weer rood is, stopt u en blijft u weer heel stil liggen. Belangrijk is dat u ook met de rest van uw lichaam niet beweegt.
- Taaltest met woorden (niet uitspreken): op het scherm verschijnt kort een woord. U bedenkt gedurende deze 3 seconden een of meerdere werkwoorden die bij dit woord passen (dus wat u ermee kunt doen), zonder dit hardop uit te spreken. Als er geen woord verschijnt, staan er symbolen zonder betekenis in beeld en hoeft u alleen maar naar het scherm te kijken.
- Taaltest met woorden (uitspreken): op het scherm verschijnt gedurende 3 seconden een woord. U spreekt dit woord hardop uit, zonder uw hoofd te bewegen. Als er geen woord verschijnt, staan er symbolen zonder betekenis in beeld en hoeft u alleen maar naar het scherm te kijken.
Tijdens het onderzoek maken we meerdere opnamen. Per opname kan dit 15 seconden, maar ook 6 minuten duren. Een functionele MRI-scan duurt gemiddeld 1,5 uur.
Contrastvloeistof
Tijdens het MRI-onderzoek dienen we u contrastvloeistof toe. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat verschillen tussen weefsels zoals bijvoorbeeld afwijkingen en normaal klierweefsel op een MRI onderzoek beter te zien zijn. Om contrastvloeistof toe te dienen krijgt u een infuus in uw arm. Na het onderzoek wordt het infuus weer verwijderd. Mocht u eerder een allergische reactie hebben gehad tijdens of na een MRI onderzoek, wilt u dan contact opnemen met de afdeling Radiologie. Ook als u een slechte nierfunctie heeft vragen wij u contact op te nemen met de afdeling Radiologie.
Kijk hier voor meer informatie over contrastvloeistof.
Uitslag
De radioloog beoordeelt de opnamen en maakt een verslag. De uitslag van het MRI-onderzoek bespreekt u tijdens een vervolgafspraak met uw behandelend arts.De MRI-scan met een pacemaker of ICD
U kunt niet zomaar in de MRI met een pacemaker of ICD. Mogelijk zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig. lees meerDe MRI-scan met een pacemaker of ICD
Met een MRI-scan kunnen we eventuele afwijkingen in uw lichaam zichtbaar maken. MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven. Als u een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator, ofwel inwendige defibrillator) heeft, kunt u niet zomaar in de MRI.
Neem contact met ons op of vul de MR-controlelijst in
Het is belangrijk dat u ons vooraf laat weten dat u een pacemaker of ICD heeft. U kunt dit aan ons laten weten door 3 weken vóór uw MRI (liefst nog eerder) de MR-controlelijst in te vullen (zie blokje MR-controlelijst). Of u belt minstens 3 weken vóór uw MRI met onze Helpdesk om dit door te geven. Bel ons ook als u al eerder in de MRI geweest bent met uw pacemaker. Het telefoonnummer van de helpdesk is 024- 361 45 29. Wij hebben dan ruim de tijd om uit te zoeken of uw pacemaker echt in de MRI kan en of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn die door ons geregeld moeten worden.
Extra voorzorgsmaatregelen
Als extra voorzorgsmaatregel is een hartstimulatiespecialist (pacemakertechnicus) aanwezig. De hartstimulatiespecialist zet uw pacemaker/ICD vlak voor het onderzoek in een veilige stand. Daarna maken we de opnamen. Als u tijdens de MRI-scan voelt dat uw pacemaker/ICD iets opwarmt of dat de magneet er licht aan trekt, kunt u dit altijd aangeven. De hartstimulatiespecialist controleert uw pacemaker/ICD direct na het onderzoek en zet daarna de oorspronkelijke instellingen terug.
MR controlelijst
Ook als u telefonisch overleg met ons heeft gehad, willen we graag dat u de MR controlelijst (via internet) invult in verband met de overige vragen. Wilt u dan tevens vermelden of u al contact met ons heeft gehad?
MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen
Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. lees meerMR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen
Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. Daarom vragen wij u een MR controlelijst in te vullen.
U kunt de MR controlelijst invullen via mijnRadboud óf als u de activatiecode heeft geactiveerd. We verzoeken u de controlelijst in te vullen 3 weken voor uw afspraak.
Is uw antwoord Ja op 1 of meer vragen uit de lijst, dan ontvangen wij daarover een automatisch bericht en hebben wij voldoende tijd om uit te zoeken of u veilig in de MRI kunt. Bij implantaten vragen wij eventueel informatie op bij de fabrikant of bij het ziekenhuis waar het geïmplanteerd is.
Als u de vragenlijst via mijnRadboud volledig heeft ingevuld, dan kunt u zich aanmelden bij de aanmeldzuil. De aanmeldzuil controleert of u de vragenlijst volledig heeft ingevuld. Zo ja, komt er een ticket uit de zuil en kunt u met het ticket doorlopen naar de wachtkamer. Zo nee, verwijst de aanmeldzuil u naar onze baliemedewerker.
mijnRadboud
Meer informatie over mijnRadboud.
Activatiecode
Heeft u van ons een activatiecode gekregen in uw afspraakbrief, dan moet u de activatiecode activeren voordat deze verloopt. Instructiefilm (Youtube). U activeert de activatiecode via mijnRadboud. Daar vindt u tevens meer informatie over de activatiecode.
Direct inloggen
Om direct in te loggen op mijnRadboud, klik hier.
Later nogmaals naar mijnRadboud gaan, kan door te klikken op de afbeelding van het hoofd (deze afbeelding is op elke webpagina steeds rechtsboven in beeld).
Als invullen via internet niet mogelijk is
Vult u dan deze controlelijst in, 3 weken voor uw afspraak. De controlelijst gaat over eventuele in uw lichaam ingebrachte materialen in. In de lijst staat aangegeven wanneer u ons moet bellen. Neemt u deze lijst mee tijdens uw bezoek als u overal met “nee” antwoordt. De lijst levert u dan in bij de balie van de afdeling Radiologie. Als u de lijst op papier invult, kunt u zich niet aanmelden bij de aanmeldzuil, maar moet u zich aanmelden bij de balie.