Wat is exoomsequencing?
Exoomsequencing is een techniek waarmee we de oorzaak van erfelijke aandoeningen kunnen opsporen. Met deze techniek kunnen we alle 20.000 genen van een persoon tegelijkertijd in kaart brengen. lees meerWat is exoomsequencing?
Exoomsequencing is een techniek waarmee we alle 20.000 genen van één persoon tegelijkertijd in kaart kunnen brengen. Deze techniek wordt ook wel Whole Exome Sequencing (WES) genoemd.
Het onderzoeken van meedere genen tegelijkertijd vergroot de kans dat we de oorzaak van de erfelijke aandoening opsporen. Op dit moment is van ongeveer een kwart van alle genen bekend bij welke aandoening ze een rol spelen, we noemen dit bekende genen.
Nadat alle 20.000 genen in kaart zijn gebracht, kijken we eerst naar de veranderingen in genen waarvan we weten dat ze bepaalde aandoeningen kunnen veroorzaken. We noemen dit een genenpanel. In zo'n panel zitten bijvoorbeeld 100 of 350 genen. Bij sommige aandoeningen worden direct alle bekende genen onderzocht; dit krijgt u van te voren te horen. Als we geen afwijkingen vinden, dan kunnen we de overige genen verder onderzoeken als u hiervoor toestemming geeft. We kijken dan naar de genen waarvan de functie nog niet bekend is. Hierdoor kunnen we niet voorspellen of en wanneer we de oorzaak van de aandoening vinden.
Wat zijn genen en chromosomen?
Chromosomen zijn dragers van ons erfelijk materiaal. Een chromosoom bestaat uit DNA en genen. Als iemand een erfelijke aandoening heeft, functioneren één of meerdere genen niet goed. lees meerWat zijn genen en chromosomen?
In iedere cel van je lichaam zitten chromosomen. Op de chromosomen liggen genen. Een gen is een stukje DNA. Elk gen beschrijft de code van een kenmerk, die (mee)bepaalt hoe u er uit ziet en hoe uw lichaam werkt. Normaal gesproken bevat iedere lichaamscel 46 chromosomen, verdeeld over 23 paren. Van elk paar chromosomen is 1 chromosoom afkomstig van de vader en 1 van de moeder. De paren 1 tot en met 22 zijn voor mannen en vrouwen gelijk. Het 23e paar chromosomen bevat de geslachtschromosomen. Dit zijn voor vrouwen 2 X-chromosomen, en voor mannen 1 X-chromosoom en 1 Y-chromosoom.
Een chromosoom bestaat uit DNA en genen. Mensen hebben ongeveer 20.000 genen. Alle genen hebben een specifieke functie. Als iemand een erfelijke aandoening heeft, functioneren één of meerdere genen niet goed. Dit komt omdat er genen ontbreken, er te veel zijn of omdat er een afwijking in een bepaald gen aanwezig is. Het opsporen van een fout in het DNA kan helpen bij het stellen van een diagnose bij de patiënt. Dit kan ook van belang zijn voor familieleden.
Het onderzoek
Voor het onderzoek nemen we bloed bij u af. Soms is het ook nodig om bloed van uw ouders af te nemen. De uitslag van het onderzoek ontvangt u na ongeveer 3 maanden. lees meerHet onderzoek
U heeft een gesprek met de arts, waarin uitleg wordt gegeven over de test. Indien u besluit om dit onderzoek te laten doen, wordt bloed afgenomen (5-20 ml, 1-2 buisjes). Soms is het ook nodig om bloed van de ouders van de patiënt af te nemen. De uitslag van het onderzoek is na ongeveer 3 maanden bekend. De arts zal afspraken met u maken over de wijze waarop de uitslag wordt besproken.
De uitslag
Er zijn verschillende uitslagen mogelijk. Het kan zijn dat we een afwijking in uw DNA vinden. Het is ook mogelijk dat we geen veranderingen vinden. Vaak wordt een verandering gevonden waarvan de betekenis onduidelijk is en meer onderzoek nodig is. Er bestaat een kleine kans op een nevenbevinding. lees meerDe uitslag
Na het onderzoek zijn 4 uitslagen mogelijk:- We vinden een afwijking in het DNA die zeker de oorzaak is van de erfelijke aandoening. Dit wordt met u besproken. Ook hoort u of deze DNA-afwijking bij andere familieleden aanwezig kan zijn en of zij een verhoogde kans hebben om de aandoening te krijgen.
- We vinden geen afwijkingen in het DNA die de aandoening kunnen verklaren. We bespreken dan de eventuele mogelijkheden voor verder onderzoek met u.
- We vinden één of meerdere veranderingen in het DNA waarvan de betekenis niet meteen duidelijk is. In dat geval is verder onderzoek nodig, bijvoorbeeld bij familieleden. U kunt zelf beslissen of u uw familie informeert en/of vraagt om mee te doen aan het onderzoek. Wij benaderen uw familie nooit zelf.
- Het onderzoek is bedoeld om de oorzaak van de aanwezige aandoening op te sporen. Maar omdat bij het onderzoek meerdere genen worden onderzocht, is er ook een kleine kans dat er bij toeval een aanleg voor een andere ziekte wordt gevonden. Dit noemen we een nevenbevinding. We zouden bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat iemand een verhoogde kans heeft op het krijgen van kanker of op een ziekte van de hartspier. Dit kan belangrijke gevolgen voor de patiënt zelf hebben, maar ook voor familieleden.
Als er sprake is van een nevenbevinding, wordt dit besproken in een onafhankelijke commissie van specialisten. Als uit dit overleg blijkt dat het in belang van de patiënt is om deze informatie te hebben, dan brengt de commissie de arts op de hoogte van de nevenbevinding. Vervolgens bespreekt de arts de bevinding met u.
Betrouwbaarheid en mogelijkheden in de toekomst
Exoomsequencing is een goede test, maar er kunnen ook afwijkingen gemist worden. lees meerBetrouwbaarheid en mogelijkheden in de toekomst
Exoomsequencing is een goede test, maar de gevoeligheid van de test is geen 100%. Dit betekent dat er een kleine kans bestaat dat er een genetische afwijking aanwezig is, maar dat deze toch niet wordt gevonden.Ook is het mogelijk dat we er later achter komen dat een verandering in een gen toch een ander gevolg heeft dan wij nu denken. Dit melden we aan uw behandelend arts. Hij of zij informeert u hierover.
Er kan bij het onderzoek geen afwijkingen worden gevonden, of een DNA-verandering waarvan de betekenis niet geheel duidelijk is. We raden u dan aan om over ongeveer 3-5 jaar opnieuw te informeren of er inmiddels meer bekend is. De kennis over de functie van genen en erfelijke aandoeningen neemt namelijk snel toe. Het is daarom goed mogelijk dat we nu geen oorzaak voor uw aandoening vinden, maar in de toekomst wel.
Opslag van materialen en gegevens
Voor het onderzoek nemen we bloed af. Dit slaan we op bij de afdeling Genetica. Ook worden de genetische data opgeslagen. lees meerOpslag van materialen en gegevens
Voor het onderzoek nemen we bloed af. Soms is het ook nodig dat we bloed afnemen bij ouders. Het opgewerkte materiaal slaan we op bij de afdeling Genetica, overtollig materiaal wordt niet opgeslagen.Omdat we meer willen weten over erfelijke aandoeningen is het belangrijk om de gegevens van alle onderzochte patiënten te verzamelen. De onderzoeksgegevens worden daarom opgeslagen bij de afdeling Genetica van het Radboudumc. Dit doen we onder code. Dit houdt in dat we uw persoonsgegevens niet opnemen. Zo kunnen de gegevens anoniem met andere onderzoeksgroepen worden uitgewisseld. De code is in beheer van uw behandelend arts. Als de onderzoeker iets ontdekt wat voor u van belang is, dan wordt dit aan uw behandelend arts gemeld. Hij of zij zal u vervolgens informeren. Voor het onderzoek vragen wij uw schriftelijke toestemming. U heeft het recht om op elk moment uw toestemming in te trekken, zonder dat dit van invloed is op de kwaliteit van uw behandeling. Voor meer informatie of als u uw toestemming wilt veranderen, dan kunt u terecht bij uw arts.
Erfelijkheidsadvisering (Klinische Genetica)
Bij erfelijkheidsonderzoek zoeken we uit of een ziekte of aangeboren afwijking, van uzelf of een familielid, erfelijk is. Voor erfelijkheidsonderzoek kunt u terecht op de polikliniek klinische genetica. lees meerKosten
Uw zorgverzekeraar vergoedt exoomsequencing. Als u dit jaar nog geen medische kosten heeft gehad kan de test wel ten koste gaan van uw eigen risico. Kinderen onder de 18 jaar hebben geen eigen risico.Informatie voor verwijzers
Exoompanels
Onderstaande lijst is niet meer actueel, wij zijn bezig met het updaten van deze pagina. Voor de actuele panel versies graag ons aanvraagsysteem bezoeken.
- Aritmogene cardiomyopathie (9 genen)
- Bewegingsstoornissen (408 genen)
- Ciliopathieen (184 genen)
- Congenitale hartziekte (89 genen)
- Craniofaciale afwijkingen (191 genen)
- Doofheid (265 genen)
- Dilaterende cardiomyopathieën (21 genen)
- Dyskeratosis congenita en aplastische anemie (18 genen)
- Epilepsie (392 genen)
- Erfelijk beenmergfalen en/of predispositie voor hematologische maligniteiten (181 genen)
- Erfelijke kanker (248 genen)
- Erfelijke neurologische pijnaandoeningen (62 genen)
- Foetale akinesie (98 genen)
- Geslachtelijke ontwikkeling (DSD) / bijnieraandoening (189 genen)
- Grote lengte (40 genen)
- Hart (333 genen)
- Hemostase / trombose (stollings-) stoornissen (157 genen)
- Huidaandoeningen (646 genen)
- Hypertrofe cardiomyopathieën (24 genen)
- Hypogonadotroop hypogonadisme (58 genen)
- IJzerstofwisselingsstoornissen (54 genen)
- Kleine lengte / skeletdysplasie (617 genen)
- Lange QT syndroom (12 genen)
- Leverziekten (140 genen)
- Mannelijke infertiliteit (155 genen)
- Mendeliaans overervende aandoeningen (5093 genen)
- Metabole aandoeningen (744 genen)
- Mitochondriële aandoeningen (483 genen)
- Neuropathieën (232 genen)
- Nierziekten (321 genen)
- Noonan syndroom / RASopathieën (25 genen)
- Pijnlijke perifere neuropathieën (12 genen)
- Preconceptie test (2337 genen)
- Premature ovariële insufficiëntie (44 genen)
- Primaire immunodeficiëntie (492 genen)
- Ritme- en geleidingsstoornissen (28 genen)
- Schisis (202 genen)
- Severe combined immuno deficiëntie (SCID) (42 genen)
- Sonic hedgehog medulloblastoom (8 genen)
- Spieraandoeningen (196 genen)
- Verstandelijke beperking (1751 genen)
- Visusstoornissen (540 genen)
Onze exoompanels ondervinden regelmatig een update, waarbij genen worden toegevoegd aan (of verwijderd uit) het panel. Raadpleeg onze voorgaande versies.
Een overzicht van alle genen die door middel van exoomsequencing geanalyseerd worden en in welk panel het gen van interesse zich bevindt is te vinden via Genelists.
Algemene aandachtspunten bij de counseling van WES/WGS
Voor een aantal exoom panels hebben wij algemene aandachtspunten voor bij de counseling.
Specifieke aandachtspunten bij de counseling zijn beschikbaar voor de panels:
- Craniofaciale afwijkingen
- Grote lengte
- Lymfatische afwijkingen
- Slechthorendheid (Doofheid)
- Hemostase/trombose (stollings)-stoornissen
- Erfelijk beenmergfalen en predispositie voor hematologische maligniteiten
- Dyskeratosis congenetica
- Visusstoornissen
Meer informatie over ons beleid aangaande nevenbevindingen in de postnatale diagnostiek vindt u op de website van de VKGL. Het beleid aangaande nevenbevindingen bij prenataal exoom sequencing vindt u in dit document.
Met eventuele vragen kunt u mailen naar: gen@radboudumc.nl