Patiëntenzorg Onderzoeken Endo-echografie van de luchtwegen (EBUS)

Wat is een endo-echoscopie?

Bij een endo-echoscopie (EBUS) kan de arts inwendige organen en lymfeklieren rondom uw grote luchtwegen bekijken. Dit doet hij of zij met een endoscoop, een buigzame slang. De arts kan ook weefsel afnemen om verder te onderzoeken.

Contact

Endoscopie Centrum

maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
(024) 361 41 89

Endo-echografie onder PSA


Over endo-echografie onder PSA

Bij de endo-echografie onder PSA ondergaat u het onderzoek onder een diepe sedatie. Dat betekent dat u diep slaapt maar wel zelf ademt. Deze sedatie bestaat uit een slaapmiddel en vaak een pijnstiller. De physician assistant van de afdeling Anesthesie verzorgt deze sedatie. lees meer

Over endo-echografie onder PSA

Bij de endo-echografie onder PSA ondergaat u het onderzoek onder een diepe sedatie. Dat betekent dat u diep slaapt maar wel zelf ademt. Deze sedatie bestaat uit een slaapmiddel en vaak een pijnstiller. De physician  assistant van de afdeling Anesthesie verzorgt deze sedatie. U bent dan ook vooraf al op de polikliniek Anesthesiologie geweest om deze procedure te bespreken.
 


Voor het onderzoek

Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en heeft u dit niet met uw arts besproken, die het onderzoek heeft aangevraagd? Neem dan contact op met deze arts.

lees meer

Voor het onderzoek

Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en heeft u dit niet met uw arts besproken, die het onderzoek heeft aangevraagd? Neem dan contact op met deze arts.

  • Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
  • Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: Acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), Clopidogrel (Plavix®), Fenprocoumon (Marcoumar®), Dipyridamol (Persantin®), Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Praxada®) of Apixaban (Eliquis®)?
  • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
  • Heeft u suikerziekte?
  • Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht?

Overige bloedverdunnners

U hoeft niet te stoppen met Acetylsalicylzuur, Ascal, Carbasalaatcalcium, Ascal cardio of Ascal 38. Deze medicijnen kunt u normaal blijven innemen.

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. U mag daarom vanaf 6 uur voor het onderzoek niets meer eten. Uiterlijk 6 uur voor het onderzoek mag u nog een lichte maaltijd eten. Bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk. U mag nog wel helder drinken tot 2 uur voor het onderzoek. Heldere dranken die u mag drinken zijn: water, appelsap, thee, zwarte koffie (zonder melk) en vruchtensappen zonder pulp. Dranken die u niet mag drinken zijn: alcohol, koolzuurhoudende dranken en zuivelproducten. 

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek kunt u zich bij de receptie van het Endoscopie Centrum melden, routenummer 763. Wij vragen u om een half uur voor de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn. Dan hebben we genoeg tijd om het onderzoek voor te bereiden.


Het onderzoek

Om hoesten en kokhalzen tegen te gaan, verdoven we uw keel met een verdovende spray nog voordat u gaat slapen. Tijdens het onderzoeken meten we constant uw hartritme, bloeddruk en zuurstofgehalte. lees meer

Het onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte en neemt een checklist met u door. We brengen een infuusnaald in een bloedvat op uw arm of hand in. Hierdoor kunnen we de sedatie geven toedienen. U krijgt van ons een operatiejasje aan. Als u een gebitsprothese heeft, moet u deze uitdoen. In de behandelkamer krijgt u plakkers voor het hartritme op uw borst geplakt. We maken een bloeddruk band om uw arm vast en u krijgt een dop op uw vinger om het zuurstofgehalte in de gaten te houden. Om hoesten en kokhalzen tegen te gaan, verdoven we uw keel voor het onderzoek met een verdovende spray. Dit smaakt bitter. De bovenste luchtwegen druppelen we met een verdovingsvloeistof. Een arts en 2 verpleegkundigen voeren het onderzoek uit. Om de endoscoop te beschermen, krijgt u een mondstukje in. Na dit gedaan te hebben wordt u in slaap gemaakt. De arts brengt de scoop via de mond in tot in de luchtpijp. Tijdens het onderzoek zoekt de arts met behulp van echo-beelden naar lymfeklieren. Als deze klieren goed te zien zijn, kan de arts een klier aanprikken. Via de endoscoop kan hij of zij met een kleine holle naald weefsel opzuigen voor verder onderzoek. Het aanprikken van de klieren gebeurt een paar keer en doet geen pijn.
 
Het onderzoek met de voorbereiding duurt ongeveer 60 minuten.

Na het onderzoek

In verband met de sedatie, de slaapmiddelen die u heeft gehad gaat u na het onderzoek naar de zorgruimte. U mag na afloop van het onderzoek niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. lees meer

Na het onderzoek

In verband met de sedatie, de slaapmiddelen die u heeft gehad gaat u na het onderzoek naar de zorgruimte. Daar blijft u tot u goed wakker bent. Zodra uw toestand goed genoeg is, kan het infuus eruit en kunt u naar huis. Meestal is dit ongeveer 1 uur na het onderzoek. Omdat uw keel is verdoofd, mag u tot 2 uur na het onderzoek niets eten of drinken. Dit is om te voorkomen dat u zich verslikt. Omdat u slaapmiddelen heeft gekregen, mag u na afloop van het onderzoek niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. Zorg dat iemand u naar huis kan brengen vanuit het Endoscopie Centrum. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Complicaties

Het EBUS onderzoek is een veilig onderzoek. Er zijn bijna nooit problemen. U kunt wat bloederig slijm ophoesten of meer last hebben van hoesten. Deze klachten verdwijnen meestal binnen een paar dagen. Meld het aan ons als u andere klachten krijgt.

Endo-echografie onder narcose


Over endo-echografie onder narcose

Bij de endo-echografie onder narcose vindt het onderzoek plaats onder volledige verdoving. Dit gebeurt op de Dagbehandeling Operatiekamers. Als u narcose krijgt is er ook altijd een anesthesist aanwezig. lees meer

Over endo-echografie onder narcose

Bij de endo-echografie onder narcose vindt het onderzoek plaats onder volledige verdoving. Dit gebeurt op de Dagbehandeling Operatiekamers. Als u narcose krijgt is er ook altijd een anesthesist aanwezig. Om de narcose veilig te kunnen geven, bent u door hen van tevoren gescreend op de preoperatieve polikliniek Anesthesiologie.


Voor het onderzoek

Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en heeft u dit niet met uw arts besproken, die het onderzoek heeft aangevraagd? Neem dan contact op met het secretariaat Endoscopie telefoon (024) 361 41 89. lees meer

Voor het onderzoek

Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en heeft u dit niet met uw arts besproken, die het onderzoek heeft aangevraagd? Neem dan contact op met het secretariaat Endoscopie telefoon (024) 361 41 89. 

  • Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
  • Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: Acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), Clopidogrel (Plavix®), Fenprocoumon (Marcoumar®), Dipyridamol (Persantin®), Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®) of Apixaban (Eliquis®)?
  • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
  • Heeft u suikerziekte?
  • Heeft u de dagen voor het onderzoek griep of koorts gehad?

Overige bloedverdunners

De bloedverdunnende medicijnen Ascal® of Carbasalaatcalcium mag u gewoon blijven gebruiken.

Voorbereiding thuis

  • Regel van te voren vervoer terug naar huis. De verdoving kan uw rijvaardigheid beïnvloeden. U bent in de eerste 24 uur na het onderzoek niet verzekerd wanneer u actief aan het verkeer deelneemt. Zorg ervoor dat iemand u naar huis begeleidt, ook als u met het openbaar vervoer reist.
  • Het is heel belangrijk dat u nuchter bent. U mag uiterlijk 6 uur voor het onderzoek nog een lichte maaltijd eten, bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk. U mag nog wel helder drinken tot 2 uur voor het onderzoek. Heldere dranken die u mag drinken zijn: water, appelsap, thee, zwarte koffie (zonder melk) en vruchtensappen zonder pulp. U mag geen alcohol, koolzuurhoudende dranken en zuivelproducten nemen. Uw noodzakelijke medicijnen mag u gewoon innemen met een slokje water.
  • Zorg ervoor dat er iemand in uw huis is en dat u de eerste nacht niet alleen bent.
  • Wij vragen u om met maximaal 1 begeleider naar de afdeling te komen.
  • Neem makkelijk zittende kleding en uw medicijnen mee.
  • Het is beter om geen waardevolle spullen mee te nemen. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk bij vermissing of diefstal.
  • Maak de dag van het onderzoek geen afspraken voor belangrijke beslissingen (bijv. de notaris).
  • Voor het onderzoek moet u sieraden zoals een horloge, ringen en armbanden afdoen. Ook piercings, make-up en nagellak zijn niet toegestaan.
  • Heeft u acryl of gelnagels? Verwijder deze dan vóór het onderzoek van al uw vingers.
  • Gebruik op de dag van het onderzoek geen vette crème, zoals bijvoorbeeld bodylotion. Hierdoor blijven plakkers voor een hartfilmpje niet goed zitten.

Het onderzoek

Op de ochtend van het onderzoek kunt u zich melden bij de receptie van de Dagbehandeling Operatiekamers, routenummer 798. In de uitnodigingsbrief staat hoe lang u van tevoren aanwezig moet zijn. lees meer

Het onderzoek

Op de ochtend van het onderzoek kunt u zich melden bij de receptie van de Dagbehandeling Operatiekamers, routenummer 798. In de uitnodigingsbrief staat hoe lang u van tevoren aanwezig moet zijn. U neemt vervolgens plaats in de wachtruimte. Daarna halen wij u op voor verdere voorbereiding. U krijgt een jasje aan met drukknopen, we brengen een infuus in en u mag plaatsnemen op een brancardbed. Als het onderzoek op de Dagbehandeling Operatiekamers plaatsvindt, brengt een verpleegkundige u op een bed naar de operatiekamer. Op de operatiekamer krijgt u in verband met hygiëne een OK-muts op. 

Het onderzoek vindt plaats onder narcose. Daarom is er ook een anesthesist aanwezig. Om de narcose veilig te geven, bent u door hen van tevoren gescreend op de preoperatieve polikliniek anesthesiologie.
 
De arts brengt de slang via uw mond tot in de luchtpijp. Tijdens het onderzoek zoekt de arts met behulp van echo-beelden naar lymfeklieren. Als deze klieren goed zichtbaar zijn, kan de arts een klier aanprikken. Met een kleine holle naald kan de arts materiaal opzuigen voor aanvullend onderzoek. Het aanprikken van de klieren gebeurt een paar keer en doet het geen pijn.
 
Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur. Houd er rekening mee dat u met de voorbereiding en de zorg na het onderzoek minimaal 3 uur in het ziekenhuis blijft.


Na het onderzoek

Na het onderzoek gaat u naar de uitslaapkamer. Zodra uw toestand het toelaat mag het infuus eruit en mag u naar huis. Omdat u een keelverdoving heeft gehad, mag u tot 2 uur na het onderzoek niets eten of drinken. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek gaat u naar de uitslaapkamer. Hier controleren we uw ademhaling, bloeddruk en hartslag. U blijft daar tot u goed wakker bent. Zodra uw toestand het toelaat mag het infuus eruit en mag u naar huis. Omdat u een keelverdoving heeft gehad, mag u tot 2 uur na het onderzoek niets eten of drinken. Dit om te voorkomen dat u zich verslikt. Het is verstandig na 2 uur eerst een slokje water te proberen om te kijken of het slikken weer gaat. Soms kunt u vanwege medische reden(en) nog niet naar huis. Dan nemen we u een nacht op op de verpleegafdeling. Regel van te voren vervoer terug naar huis. De verdoving kan uw rijvaardigheid beïnvloeden. U bent in de eerste 24 uur na het onderzoek niet verzekerd wanneer u actief aan het verkeer deelneemt. Zorg ervoor dat iemand u naar huis begeleidt, ook als u met het openbaar vervoer reist.

Complicaties en nazorg

De endo-echografie van de luchtwegen is een veilig onderzoek. Er zijn bijna nooit problemen. Wel kunt u last krijgen van:
  • Kortademigheid en hoestklachten.
  • Bloed ophoesten. Dit verdwijnt meestal vanzelf in de loop van de dag.
  • Een pijnlijke keel en/of een schorre stem. Dit verdwijnt meestal vanzelf.
  • Overgevoeligheidsreactie voor medicijnen.
Bij complicaties die binnen 24 uur na het onderzoek ontstaan, kunt u overdag contact met opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89. ‘s Avonds/’s nachts kunt u contact opnemen met verpleegafdeling Longziekten C4L: (024) 361 45 90.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1
  • Medewerkers
  • Intranet