Wat is een EEG-onderzoek?

Het EEG is een onderzoek naar de elektrische activiteit van de hersenen. Kleine plaatjes (elektroden) op het hoofd van uw kind registreren de elektrische stroom van de hersenen. Het onderzoek is pijnloos.

Contact

Polikliniek Neurologie
Op werkdagen tussen 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contactformulier

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Bereid uw kind goed voor op het onderzoek. Vertel hem of haar precies wat er gaat gebeuren. Zeg ook dat het onderzoek geen pijn doet en dat u bij hem of haar blijft. Dit vermindert vaak de angst. lees meer

Voor het onderzoek

Bereid uw kind goed voor op het onderzoek. Vertel hem of haar precies wat er gaat gebeuren. Zeg ook dat het onderzoek geen pijn doet en dat u bij hem of haar blijft. Dit vermindert vaak de angst.

Baby of peuter

Is uw kind nog erg jong, dan is het moeilijker uit te leggen wat er gaat gebeuren. Een peuter kunt u wel een pleistertje laten plakken op het hoofd van een pop of knuffelbeest. Neem deze gerust mee naar het ziekenhuis.

Geen haargel, créme of vet

De meting verloopt beter bij een niet te vette hoofdhuid. Was daarom de haren van uw kind de avond vóór het EEG en gebruik geen haargel, crème of vet.

Slapen

Het is prettig als uw kind tijdens de registratie in slaap valt. Haal uw kind daarom vroeg uit bed of sla het middagslaapje over.

Muziek

U kunt zelf een CD met muziek meenemen voor tijdens het onderzoek.


Voor een slaap-EEG

Soms is het nodig om een slaap-EEG te maken. We onderzoeken dan de hersenactiviteit terwijl uw kind slaapt. Om een goede slaapregistratie te maken is het extra van belang uw kind voor het onderzoek wakker te houden. lees meer

Voor een slaap-EEG

U kunt er bij uw kind beter niet de nadruk op leggen dat het moet slapen tijdens het onderzoek. De kans dat het mislukt is dan groter. Om er voor te zorgen dat uw kind in slaap valt tijdens dit onderzoek adviseren wij u uw kind voor het onderzoek wakker te houden. Ook het moment waarop het onderzoek plaatsvindt is van belang.

  • Is uw kind 3-5 jaar; laat kind later naar bed gaan (1-1,5 uur) en eerder op (1-1,5 uur)
  • Is uw kind 5-7 jaar: laat kind later naar bed gaan (2 uur) en eerder op (2 uur)
  • Is uw kind 7-12 jaar: lat kind slapen van 24.00-04.00 uur
  • Is uw kind 12 jaar en ouder: laat kind slapen van 24.00-03.00 uur bij afspraaktijd in de middag of de hele nacht op bij afspraaktijd om 08.30 uur

Om een goede slaapregistratie te maken is het extra van belang uw kind vlak voor het onderzoek wakker te houden.


Tijdens het onderzoek

Uw kind ligt tijdens het onderzoek op een onderzoeksbank. U mag tijdens het hele onderzoek bij uw kind blijven, maar dit is niet verplicht. De laborant plaatst kleine plaatjes met elektroden op de hoofdhuid van uw kind. Het onderzoek duurt in totaal één uur. lees meer

Tijdens het onderzoek

Uw kind ligt tijdens het onderzoek op een onderzoeksbank. U mag tijdens het hele onderzoek bij uw kind blijven, maar dit is niet verplicht.

De laborant poetst de hoofdhuid van uw kind met een wattenstokje. Hierna bevestigt de laborant elektroden (metalen plaatjes) op de hoofdhuid. De laborant gebruikt een klei-achtige substantie om de plaatjes op het hoofd van uw kind vast te plakken.

Tijdens het onderzoek

Tijdens de registratie moet uw kind de ogen sluiten. Vooral voor kleine kinderen en baby's is dit vaak een probleem. De medewerkers van de afdeling zullen daarom soms de gordijnen dicht doen en wat muziek aanzetten. Ook praten ze tijdens het onderzoek zo weinig mogelijk met uw kind.

De laborant vraagt uw kind tijdens het onderzoek ook drie minuten diep te ademen of te kijken naar lichtflitsen. Hierdoor kunnen we zien hoe de hersenen van uw kind reageren op bepaalde prikkels van buitenaf.

Het onderzoek duurt in totaal één uur: 30 minuten voorbereiding (plaatsen van elektroden) en 30 minuten registratie.

Na afloop van het onderzoek

Na afloop van het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden met behulp van warm water.


Langdurig EEG-onderzoek (ambulant)

Wanner uw kind een langdurig (ambulant) EEG-onderzoek krijgt, maken we hieraan voorafgaan eerst een reguliere EEG. Na deze registratie bevestigt de laborant de elektroden in een klein kastje. Dit kastje programmeren we voor een bepaalde tijdsduur. lees meer

Langdurig EEG-onderzoek (ambulant)

Wanner uw kind een langdurig (ambulant) EEG-onderzoek krijgt, maken we hieraan voorafgaan eerst een reguliere EEG. Na deze registratie bevestigt de laborant de elektroden in een klein kastje. Dit kastje programmeren we voor een bepaalde tijdsduur. Uw kind draagt het kastje in een rugzakje of met een band om zijn of haar middel.

Dagboekje

We zullen aan u als ouder en aan een verpleegkundige vragen om tijdens het onderzoek een dagboekje bij te houden.

Videobeelden

Ter ondersteuning van het EEG-onderzoek maken we videobeelden. Deze worden bekeken door de Klinisch Neurofysioloog en Neurologen in opleiding. Soms kunnen we de beelden ook gebruiken voor onderwijsdoeleinden. Hier vragen we altijd uw toestemming voor.

De uitslag

De neurofysioloog beoordeelt de registratie en geeft de uitslag door aan de arts van uw kind. Deze brengt u dan op de hoogte van de resultaten van dit onderzoek en eventuele andere onderzoeken die gedaan zijn.

Meer informatie


Over Kinderneurologie

Bij het specialisme Kinderneurologie komen kinderen met diverse problemen waarbij we vermoeden dat de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen of spieren niet goed werken.

lees meer

Over Kinderneurologie

Op de polikliniek Kinderneurologie komen kinderen met diverse problemen waarbij we vermoeden dat de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen of spieren niet goed werken.

Deze kinderen hebben bijvoorbeeld:

  • epilepsie
  • hoofdpijn
  • een ontwikkelingsachterstand
  • loopproblemen
  • spierzwakte
  • speekselverlies
  • slikproblemen
  • aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje

Kinderneurologen

De kinderneurologen proberen te achterhalen wat er met uw kind aan de hand is en welke behandeling of begeleiding uw kind nodig heeft om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen. Hiervoor werken we nauw samen met kinderlogopedie, kinderfysiotherapie, kinderergotherapie en kinderpsychologie.


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 652 naar Plein A2 West

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Neurologie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 943

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 652 naar Plein A2 West (Neurologie)

Over het Amalia kinderziekenhuis

Jaarlijks komen zo’n 25.000 kinderen naar het Amalia kinderziekenhuis, groot of klein, die zijn aangewezen op de zorg, kennis en kunde van ons kinderziekenhuis. Samen hebben we één ding voor ogen: zorgen dat jong zijn wél kan.

lees meer

Over het Amalia kinderziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks worden ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar in het Amalia kinderziekenhuis behandeld. Dat is 18% van alle patiënten in het Radboudumc.

Het Amalia kinderziekenhuis verbindt de specialismen van het Radboudumc die zorg aan kinderen bieden. Kinderen en ouders worden actief betrokken bij het zorgproces. Zo ontstaat een veilige omgeving waarin de eigenheid van het kind steeds voorop staat.

Verwijzing

Uw huisarts of specialist verwijst u naar onze polikliniek. Nadat wij de verwijzing hebben ontvangen, maken we een afspraak voor uw eerste bezoek.

  • Medewerkers
  • Intranet