Wat is een echografie?
Bij een echografie maken we beelden van weefsels en organen met behulp van ultra-geluidsgolven. Deze ultra-geluidsgolven worden uitgezonden door een apparaatje dat we over de huid bewegen: een transducer. Deze transducer zet de geluidsgolven om in beelden.Waarom naar het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis?
In het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis hebben we de meest moderne apparatuur om een echo te maken. Ook zijn er speciale kinderradiologen, die veel ervaring hebben met het beoordelen van een longscan bij kinderen van 0 tot 18 jaar.Het onderzoek
Voor het onderzoek
Vertel uw kind vóór het onderzoek wat er gaat gebeuren. Bij sommige echo-onderzoeken moet uw kind met een lege maag en/of een volle blaas komen. lees meerTijdens het onderzoek
U kunt tijdens het onderzoek bij uw kind blijven. We brengen een gel aan op de huid van uw kind en bewegen dan de transducer over de huid. De radioloog controleert vervolgens de beelden. lees meerTijdens het onderzoek
U kunt tijdens het onderzoek bij uw kind blijven. Uw kind ligt op een onderzoekstafel. We brengen een gel aan op de huid om het contact tussen de huid en de transducer te verbeteren. Hierdoor krijgen we betere beelden. De radioloog beweegt met de transducer over de huid. Tegelijkertijd bekijkt hij of zij de beelden. Deze beelden slaan we op in het digitale archief. Vervolgens controleert de radioloog de gemaakte beelden terwijl u met uw kind wacht in de onderzoekskamer. Als het nodig is, maakt de radioloog dan nog extra opnamen. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Echo-doppler
Tijdens een echo kan de radioloog ook gebruik maken van Doppler. Hierdoor is het mogelijk de doorbloeding van de lever en alvleesklier te bekijken en de richting en stroomsnelheid van het bloed te bepalen. De bloedstroom is eventueel ook via luidsprekers te horen.
Na het onderzoek
Na het onderzoek mag uw kind meestal meteen naar huis. De uitslag krijgt u tijdens een afspraak met de (kinder)arts waar uw kind onder behandeling is.Meer informatie
Afspraak maken of verhinderd? neem contact met ons op!
Uw behandelend arts vraagt het onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet door kan gaan. lees meerAfspraak maken of verhinderd? neem contact met ons op!
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. Wilt u zorgen dat u op tijd aanwezig bent? Anders kan het onderzoek niet doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Bel dan met de afdeling Radiologie:
T (024) 361 45 25 (tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur)
We maken als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
Onderzoek aangevraagd via specialist
U ontvangt van ons een uitnodiging voor een afspraak.
- Als het onderzoek of de behandeling binnen 15 weken plaats moet vinden, ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
- Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek.
Onderzoek aangevraagd via huisarts
Als uw huisarts het onderzoek voor u heeft aangevraagd, kunt u ons bellen voor het maken van een afspraak.