Patiëntenzorg Onderzoeken Echografie van de hals

Wat is een echo van de hals?

Met een echo van de hals kunnen we meer te weten komen over uw (bij)schildklier en de lymfeklieren in uw hals. Een echo wordt gemaakt met geluidsgolven, er wordt geen straling bij gebruikt. 

Over het onderzoek


Voor het onderzoek

Voor dit onderzoek hoeft u zich niet voor te bereiden. 


Tijdens het onderzoek

Echografie is een beeldvormend onderzoek waarbij het beeld wordt gevormd door geluidsgolven. De echokop (transducer) zendt geluidsgolven uit die worden gereflecteerd door verschillende weefsels.

lees meer

Tijdens het onderzoek

Echografie is een beeldvormend onderzoek waarbij het beeld wordt gevormd door geluidsgolven. De echokop (transducer) zendt geluidsgolven uit die worden gereflecteerd door verschillende weefsels. De echografist brengt een gel aan op de huid van uw hals en beweegt daarna de transducer over uw hals heen en weer. Op deze manier kunnen er afbeeldingen worden gemaakt. Mogelijk besluiten we, naar aanleiding van deze beelden, ook een punctie te verrichten. Bij een punctie nemen we een kleine hoeveelheid weefsel uit de hals weg, dat we voor verder onderzoek naar het laboratorium brengen.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.


Na het onderzoek

Als tijdens het onderzoek een punctie is genomen, kan de plek van de punctie gevoelig zijn en kan er een zwelling ontstaan. Hier kunt u pijnstillers (bij voorkeur paracetamol) voor innemen.

lees meer

Na het onderzoek

Als tijdens het onderzoek een punctie is genomen, kan de plek van de punctie gevoelig zijn en kan er een zwelling ontstaan. Hier kunt u pijnstillers (bij voorkeur paracetamol) voor innemen.

Er is een zeer kleine kans op een bloeding. Deze kans is groter als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Wilt u de echografist laten weten als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt? Als u andere klachten krijgt na de punctie, kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.

Resultaten

De nucleair geneeskundige beoordeelt het onderzoek op een later tijdstip en maakt hier een verslag van. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: -1
Route: 757 (geen aanmeldzuil)

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Nucleaire Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 757

Op Nucleaire Geneeskunde is geen aanmeldzuil aanwezig.
U meldt zich aan bij de balie.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping -1 en volg route 757 (geen aanmeldzuil) (Nucleaire Geneeskunde)

Verslag nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de nucleair Geneeskundige de beelden. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag en samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de nucleair geneeskundige het definitief heeft gemaakt bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de nucleair geneeskundige nodig heeft voor het maken van het verslag.

Wetenschappelijk onderzoek

Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijn Radboud.


Nucleaire geneeskunde

De medewerkers van Nucleaire Geneeskunde voeren onderzoek uit met radioactieve stoffen. Daarmee kunnen we afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar maken. Ook behandelen we bepaalde aandoeningen met radioactieve stoffen.

lees meer

mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet