Waarom een dorstproef?
Om te bepalen of u diabetes insipidus heeft, doen we een dorstproef. Voor deze proef wordt u opgenomen in het ziekenhuis. lees meerWaarom een dorstproef?
Om te bepalen of u diabetes insipidus heeft, doen we een dorstproef. Voor deze proef wordt u opgenomen in het ziekenhuis.Klachten
Heeft u overmatige dorst en drinkt en/of plast u veel? Deze klachten kunnen vele oorzaken hebben. Een van de mogelijke oorzaken is een stoornis van het antidiuretisch hormoon (ADH). Dit ADH wordt aangemaakt in uw hypofyse, een hormoonklier in de hersenen. ADH werkt in uw nieren en zorgt ervoor dat uw lichaam voldoende water vasthoudt.Het onderzoek
Voor het onderzoek
Uw behandelend arts bespreekt van tevoren met u welke medicijnen u eventueel moet stoppen voor de dorstproef.Tijdens het onderzoek
De dorstproef duurt maximaal 36 uur. Tijdens deze periode ligt u in het ziekenhuis. lees meerTijdens het onderzoek
De dorstproef duurt maximaal 36 uur. Tijdens deze periode ligt u in het ziekenhuis. U mag niet drinken en alleen vast voedsel eten. Elke 6 uur nemen we bloed en urine bij u af.
Dag van de proef
Voor de proef wordt u opgenomen in het ziekenhuis. U wordt meestal ’s middags opgenomen. De starttijd van de proef is in principe 0.00 uur. U mag dan maximaal 36 uur niet drinken en alleen vast voedsel eten (zie voedingsregels). Tijdens de proef wordt uw urine continu gemeten. Om uw urine te kunnen meten, plast u op een po of in een urinaal. Een verpleegkundige neemt elke zes uur bloed en urine af en meet uw gewicht. Tijdens de proef mag u de afdeling niet verlaten, omdat u onwel kunt worden door het dorstgevoel.
Duur van de proef
De dorstproef duurt maximaal 36 uur. Soms besluiten we om de proef al eerder te stoppen. Bijvoorbeeld als u te veel gewicht verliest of als het bloedonderzoek laat zien dat u te veel water verliest. Dit gebeurt altijd in overleg met de endocrinoloog.
Het kan voorkomen dat na deze 36 uur, de proef wordt verlengd met 125 minuten. U krijgt dan het middel desmopressine toegediend via een onderhuidse injectie of via het infuus. Desmopressine werkt hetzelfde als het natuurlijke ADH. Ook na toediening van dit middel houden we de hoeveelheid urine bij en nemen we bloed af om te meten hoe uw lichaam reageert op desmopressine. U mag in deze extra tijd wel weer drinken; maximaal een halve liter water.
Bijwerkingen
Doordat u 36 uur niet mag drinken, kunt u een hevig dorstgevoel krijgen.
Voedingsregels tijdens de proef
Niet toegestaan:
- Alle dranken
- Soep en bouillon
- Fruit en fruitcocktail
- Tomaten
- Vla, pap, pudding en vruchtenmoes
Beperkt toegestaan:
- Rauwkost, 1x per dag
- Jam, 5 cupjes per dag
Toegestaan
- Slokje water om medicatie in te nemen
- Vast voedsel
- Jus over de aardappelen
- Saus over de groente
- Kauwgom
Na het onderzoek
Na de dorstproef mag u weer normaal eten en drinken. De uitslagen bespreekt u met uw arts tijdens een controlebezoek op de polikliniek. De resultaten zijn na 3 tot 4 weken bekend. lees meerMeer informatie
Naar uw afspraak op de verpleegafdeling
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 4
Route: 689
Naar uw afspraak op de verpleegafdeling
Bezoekadres
Verpleegafdeling A4 Oost
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Afdeling Interne Geneeskunde
Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.
lees meer