Wat is een Dinamap onderzoek?

Het Dinamap onderzoek is een bloeddrukmeting die 30 minuten duurt. Het doel is om uw bloeddruk ongestoord te meten.

De bloeddruk

Uw bloeddruk is de druk in de bloedvaten die ontstaat doordat uw hart het bloed rondpompt. De bloeddrukwaarden wisselen sterk. Uw bloeddruk kan verhoogd worden door: een volle blaas, koffie, roken, praten, kou, pijn, onrust, angst, , stress of inspanning. U merkt daar zelfs meestal niets van.

Wat is een Dinamap onderzoek?

Bij het Dinamap onderzoek meten we gedurende 30 minuten iedere 3 minuten uw bloeddruk. Dit geeft een betrouwbaarder beeld dan 1 korte meting bij de arts. Het onderzoek vindt plaats in een rustige kamer waar u niet gestoord wordt. Het is belangrijk dat uw bloeddruk tijdens het onderzoek zo min mogelijk wordt beïnvloed. Op basis van de uitslagen van deze bloeddrukmeting bepalen hoe we uw bloeddruk behandelen, bijvoorbeeld of u meer medicijnen nodig heeft.

Patiëntenzorg Onderzoeken Dinamap bloeddrukmeting

Wat is een Dinamap onderzoek?

Het Dinamap onderzoek is een bloeddrukmeting die 30 minuten duurt. Het doel is om uw bloeddruk ongestoord te meten.

lees meer

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw afspraak? Bel dan tijdens kantooruren bovenstaand nummer. U wordt teruggebeld door de verpleegkundige die de meting uitvoert.

Over het onderzoek


Tijdens het onderzoek

Een doktersassistente van de afdeling Nierziekten roept u op en begeleidt u naar een spreekkamer. De doktersassistente doet een bloeddrukband om uw arm en stelt de bloeddrukmeter in.

lees meer

Tijdens het onderzoek

Om uw bloeddruk te meten is het belangrijk dat u zo ontspannen mogelijk bent. Wij vragen daarom het volgende van u:

  • U mag gebruik maken van uw mobiele telefoon, maar liever niet om te bellen.
  • U mag rustig een boekje of tijdschrift lezen tijdens het onderzoek.
  • U mag niet praten of lachen. Familieleden/begeleiders mogen niet in de spreekkamer aanwezig zijn tijdens het onderzoek.
  • Gebruik van tevoren het toilet.

Een doktersassistente van de afdeling Nierziekten roept u op en begeleidt u naar een spreekkamer. De doktersassistente doet een bloeddrukband om uw arm en stelt de bloeddrukmeter in. Tijdens de eerste meting is de doktersassistente aanwezig in de spreekkamer. Daarna verlaat de doktersassistente de spreekkamer en gaan de volgende metingen automatisch. Na de laatste meting komt de doktersassistente de spreekkamer weer in om de bloeddrukband te verwijderen.

Verschillende onderzoeken laten zien dat het meekijken naar de bloeddrukuitslagen, tijdens de meting uw bloeddruk kan verhogen. Dit heeft ongewenst invloed op de meting. Daarom laten wij u niet meekijken. Na afloop mag u natuurlijk wel de uitslagen wel zien.

Uw houding is belangrijk!

Tijdens het Dinamap onderzoek zit u op een comfortabele stoel. Zet uw benen naast elkaar, niet over elkaar. Als u met voeten niet bij de grond kunt, krijgt u een voetenbankje. Uw onderarm wordt ondersteund door een tafel of leuning. Meestal meten we de bloeddruk aan uw rechterarm, maar soms meten we aan de andere arm, bijvoorbeeld als u een shunt, borstamputatie of bloeddrukverschil tussen uw armen heeft. Heel soms meten we de bloeddruk aan uw linker- of rechterbeen.


Na het onderzoek

De uitslag van de Dinamap bloeddrukmeting wordt tijdens uw afspraak met de arts besproken met u. Indien nodig wordt u medicatie aangepast.

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 648 naar Plein A1 West

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 1 en volg route 648 naar Plein A1 West

Afdeling Nierziekten

De afdeling Nierziekten onderzoekt en behandelt patiënten met nieraandoeningen. Omdat herstel van de nierfunctie vaak niet mogelijk is, richten onze artsen zich met name op het bieden van een nierfunctievervangende behandeling.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet