Na het onderzoek

Als u de rest van de dag wat extra drinkt, bent u de radioactieve vloeistof sneller kwijt. Indien nodig kunt u dezelfde of de volgende dag weer starten met uw schildkliermedicijnen. De nucleair geneeskundige beoordeelt de opnamen op een later tijdstip en maakt een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.
Patiëntenzorg Onderzoeken Diagnostische schildklierscan

Wat is nucleair onderzoek?

Tijdens een nucleair onderzoek maken we scans, om meer informatie te krijgen over de vorm, grootte en functie van uw schildklier.


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: -1
Route: 757 (geen aanmeldzuil)

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Nucleaire Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 757

Op Nucleaire Geneeskunde is geen aanmeldzuil aanwezig.
U meldt zich aan bij de balie.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping -1 en volg route 757 (geen aanmeldzuil) (Nucleaire Geneeskunde)

Over het onderzoek


Voor de behandeling

Heeft u last van claustrofobie? Geef dit dan vóórbij aanvang van het onderzoek aan ons door. Zo nodig geeft de arts u dan een rustgevend medicijn geven.

lees meer

Voor de behandeling



Tijdens het onderzoek

We dienen de radioactieve stof via het bloedvat toe en nemen meestal ook een buisje bloed af. Afhankelijk van de toegediende stof heeft de schildklier 20 minuten of 3 uur nodig om de stof op te nemen. lees meer

Tijdens het onderzoek

Radioactieve stof

De radioactieve stof die we gebruiken, is technetium-99m of jodium-123. Vanwege de minimale hoeveelheid levert dit geen gevaar op voor uw of andermans gezondheid.

Het onderzoek

De Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er) haalt u op en geeft u uitleg over het onderzoek. We dienen de radioactieve stof via het bloedvat toe en nemen meestal ook meteen een buisje bloed af. Afhankelijk van de toegediende stof heeft de schildklier 20 minuten of 3 uur nodig om de stof op te nemen. In deze wachttijd mag u gewoon eten en drinken. Daarna maken we verschillende foto’s van de schildklier. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een scanbed en komt u met uw hoofd achterover te liggen. Het is belangrijk dat u goed stilligt en dat u niet praat tijdens het onderzoek. De camera komt vlak boven uw gezicht tot stilstand, om de minimale straling van de radioactieve stof goed op te vangen. Het maken van de foto’s neemt ongeveer een uur in beslag.

De totale duur van het onderzoek is ongeveer 75 minuten of 4 uur, afhankelijk van de gebruikte radioactieve stof.


Na het onderzoek

Als u de rest van de dag wat extra drinkt, bent u de radioactieve vloeistof sneller kwijt. Indien nodig kunt u dezelfde of de volgende dag weer starten met uw schildkliermedicijnen. lees meer

Onderzoek PET-CT

Een PET-CT kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Er zijn dus verschillende typen onderzoeken mogelijk op het PET-CT apparaat. Dit is mogelijk door het gebruik van verschillende radioactieve stoffen.

lees meer

Meer informatie

Verslag nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de nucleair Geneeskundige de beelden. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag en samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de nucleair geneeskundige het definitief heeft gemaakt bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de nucleair geneeskundige nodig heeft voor het maken van het verslag.

Wetenschappelijk onderzoek

Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijn Radboud.


Nucleaire geneeskunde

De medewerkers van Nucleaire Geneeskunde voeren onderzoek uit met radioactieve stoffen. Daarmee kunnen we afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar maken. Ook behandelen we bepaalde aandoeningen met radioactieve stoffen.

lees meer

mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet