Tijdens het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats bij Interventieradiologie, meestal in een dagopname. U meldt zich volgens afspraak bij de verpleegafdeling Neurochirurgie waar de verpleegkundigen al de eerste voorbereidingen treffen. U krijgt een OK-jasje aan, een infuus en u mag geen sieraden dragen. Een medewerker van Patiëntentransport brengt u naar de afdeling Interventieradiologie. Soms gaat er ook een verpleegkundige mee. Het is mogelijk dat u niet stipt op het afgesproken tijdstip wordt geholpen, doordat er spoedgevallen tussendoor kunnen komen. Een radiodiagnostisch laborant neemt het onderzoek nog met u door en u kunt vragen stellen.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. De laborant desinfecteert uw liezen en dekt u af met een steriele doek. Uw hoofd blijft onbedekt. Het is belangrijk om uw armen onder het doek te houden om de steriliteit te bewaren. De neurochirurg verdooft uw liesgebied en prikt vervolgens de slagader in uw lies aan. Hier plaatst hij of zij een toegangsbuisje. Via dit buisje worden verschillende katheters, met verschillende functies naar binnen gebracht. Met contrastmiddel maken we de slagaders in uw hoofd zichtbaar. Dit kan een warm en soms prikkelend gevoel in uw hoofd geven. Dit gevoel trekt vrij snel weer weg. Het is belangrijk om stil te blijven liggen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen en ervoor te zorgen dat het buisje in uw lies niet losraakt.

Angio-Seal™

Als de neurochirurg klaar is met het onderzoek verwijdert deze het buisje uit uw lies en sluit het aangeprikte bloedvat. Aan de binnenkant van het bloedvat komt een soort ankertje en aan de buitenkant een soort sponsje (Angio-Seal™). Het ‘ankertje’ en ‘sponsje’ lossen binnen 90 dagen vanzelf op. U krijgt een kaartje mee naar huis waar dit op staat. U draagt dit kaartje 90 dagen bij u en laat dit bij een eventuele ziekenhuisopname zien. Mocht er namelijk binnen deze 90 dagen opnieuw een onderzoek of behandeling via uw lies nodig zijn, dan kan de behandelend arts rekening houden met de Angio-Seal™ die is geplaatst.

Patiëntenzorg Onderzoeken Diagnostische angiografie van de slagaders in het hoofd

Wat is een angiografie?

Een angiografie is een vaatonderzoek waarbij u onder plaatselijke verdoving een slangetje in uw liesslagader krijgt. Door dit slangetje spuiten we contrast in uw vaatstelsel. Met röntgenfoto's kunnen we daarna uw hersenvaten zien en eventuele misvormingen opsporen.

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Het onderzoek


Voor het onderzoek

De arts wil vooraf wat dingen van u weten om het onderzoek goed te laten verlopen. Als u zwanger bent, is het belangrijk dit door te geven aan uw arts. Voor het onderzoek mag u 6 uur niets eten of drinken. lees meer

Voor het onderzoek

De behandelend arts wil vooraf wat dingen van u weten, om het onderzoek goed te laten verlopen.

Nuchter

Voorafgaand aan het onderzoek moet u minimaal 6 uur nuchter zijn. Als u gebakken of vet voedsel heeft gegeten, raden we u aan zelfs aan om 8 uur voor het onderzoek niet meer te eten of drinken. Ook roken mag niet. Tot 2 uur voor het onderzoek mag u nog wel heldere vloeistoffen drinken, zoals koffie/thee (zonder melk), sap zonder pulp, water of aanmaaklimonade.

Medicijnen

De behandelend arts wil weten welke medicijnen u gebruikt, want soms mag u deze voor het onderzoek niet innemen. Dit geldt voornamelijk voor bloedverdunnende medicatie zoals Aspirine, Sintrom, Marcoumar.

Zwangerschap

Wanneer u (mogelijk) zwanger bent, is het belangrijk dit door te geven aan uw arts. Het onderzoek kan  schadelijk zijn voor het ongeboren kind. In overleg met u besluiten we of het onderzoek kan wachten tot na uw zwangerschap.

Vervoer

U mag na het onderzoek 24 uur niet zelf rijden. Het is belangrijk dat u vervoer regelt voor de terugreis.

Contrastvloeistof

Meld het als u eerder een allergische reactie op contrastmiddel heeft gehad. We kunnen dan 1 uur voor het onderzoek medicijnen via een infuus in uw arm toedienen, om opnieuw een allergische reactie te voorkomen.

Slechte nierfunctie

Heeft u een slechte nierfunctie? Meld dit dan. Bij een (te) slechte nierfunctie nemen we extra voorbereidende maatregelen. Ook als u een goede nierfunctie heeft, is het verstandig om veel te drinken na het onderzoek (1 tot 1,5 liter).


Tijdens het onderzoek

De neurochirurg verdooft uw liesgebied en prikt vervolgens de slagader in uw lies aan. Hier plaatst hij of zij een toegangsbuisje en brengt hierdoor verschillende katheters naar binnen. Met contrastmiddel maken we de slagaders in uw hoofd zichtbaar. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek gaat u terug naar de afdeling, waar u 5 uur bedrust heeft. De eerste 4 uur moet u plat liggen. Na een week mag u weer fietsen, sporten of zwaar tillen. lees meer

Na het onderzoek

De uitslag wordt eerst besproken met andere specialisten, voordat u een uitslag ontvangt van de neurochirurg. Na het onderzoek gaat u terug naar de afdeling, waar u 5 uur bedrust heeft. De eerste 4 uur moet u plat liggen. Door het risico op nabloeden mag u daarom ook niet buigen. De verpleegkundige controleert u regelmatig. De afdelingsarts bepaalt of u weer naar huis mag. Na een week mag u weer fietsen, sporten of zwaar tillen.

Meer informatie


Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet