Waarom een CT-scan van het ruggenmerg? myelografie
Met een CT-scan van het ruggenmerg proberen we aan te tonen of er in het ruggenmerg iets aan de hand is of dat er zenuwen vanuit de rug beklemd zitten.
Over het onderzoek
Pijnstilling
Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. Niet elke pijnstiller is geschikt. lees meerPijnstilling
Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. U neemt deze in 1 uur voordat het onderzoek of de behandeling begint. Neemt u dan 2 tabletten paracetamol 500 mg.Pijnstillers waar Acetylsalicylzuur in zit (zoals in Aspirine) zijn niet toegestaan, evenals ibuprofen, diclofenac of naproxen, omdat deze pijnstillers invloed hebben op de stolling.
Gebruikt u al pijnstilling? Overleg dan met uw behandelaar wat u dan het best kunt doen.
Voor het onderzoek
Als u bloedverdunners gebruikt of een stollingsafwijking heeft, bespreekt u dit met uw behandelend arts. Eventueel spreekt deze met u af met welke medicijnen u tijdelijk moet stoppen. lees meerVoor het onderzoek
Allergie
Laat het ons voor het onderzoek weten als u ooit een allergische reactie op contrastmiddel heeft gehad. Dan kan de radioloog, eventueel in overleg met uw behandelend arts, gepaste voorzorgsmaatregelen nemen.
Zwangerschap
In verband met de röntgenstralen is het belangrijk te weten of u zwanger bent.
Bloedverdunners
Als u bloedverdunners gebruikt of een stollingsafwijking heeft, dan moet u dit bespreken met uw behandelend arts. Eventueel spreekt deze met u af met welke medicijnen u tijdelijk moet stoppen. Spreek duidelijk af op welk moment u weer met deze medicijnen kunt beginnen.
Begeleiding
Tijdens de ruggenprik en het CT-onderzoek kan uw eventuele begeleider niet aanwezig zijn. We adviseren om ervoor te zorgen dat iemand u na het onderzoek naar huis kan rijden. U kunt last krijgen van hoofdpijn of misselijkheid, daarom is het raadzaam niet zelf auto te rijden en niet met het openbaar vervoer te reizen.
Tijdens het onderzoek
Het eerste deel van het onderzoek bestaat uit de ruggenprik en het inspuiten van de contrastvloeistof in het ruggenmerg. De plaats waar we prikken, zit in het onderste gedeelte van de rug. lees meerTijdens het onderzoek
Het eerste deel van het onderzoek bestaat uit de ruggenprik en het inspuiten van de contrastvloeistof. De plaats waar we prikken, zit in het onderste gedeelte van de rug. We nemen een beetje ruggenmergsvocht af en spuiten dan via dezelfde naald de contrastvloeistof in het wervelkanaal. De radioloog controleert of de contrastvloeistof goed over het ruggenmergkanaal is verdeeld, daarna brengen we u naar de CT-scan. U wacht hier ongeveer tien tot dertig minuten, zodat het contrast zich goed kan vermengen met het ruggenmergsvocht. Tijdens het wachten moet u plat blijven liggen.
Met een CT-scan maken we opnamen van uw lichaam. Met behulp van röntgenstralen kunnen we dunne dwarsdoorsneden maken van het te onderzoeken lichaamsdeel. U ligt tijdens het onderzoek op uw rug op een onderzoekstafel en schuift door een ondiepe ring van 70 cm hoog en 50 cm diep. U ligt dus altijd maar voor een deel in de ondiepe ring. Het maken van de scans duurt ongeveer tien minuten. Na het onderzoek wordt u weer terug gebracht naar de verpleegafdeling.
Het onderzoek duurt in totaal ongeveer anderhalf uur.
Na het onderzoek
Na het onderzoek krijgt u iets te drinken en mag u na een uur naar huis als u geen ernstige klachten heeft. lees meerNa het onderzoek
Nazorg in het ziekenhuis
Na het onderzoek krijgt u iets te drinken en mag u na een uur naar huis als u geen ernstige klachten heeft.
Vervoer
De mogelijkheid bestaat dat u na het onderzoek last krijgt van hoofdpijn of misselijkheid. Daarom is het raadzaam niet zelf auto te rijden en niet per openbaar vervoer te reizen. Zorg er voor dat iemand u naar huis kan rijden.
Mogelijke risico’s
Bij iedere prik bestaan er kleine risico’s, zo ook bij de ruggenprik die we doen bij dit onderzoek. Er is een klein risico op een bloeding en op het optreden van een infectie. Dit wordt goed in de gaten gehouden op de verpleegafdeling voordat u naar huis wordt gestuurd.
Nazorg thuis
Na het onderzoek kunt u het best een paar dagen rustig aan doen. Dit betekent dat u zware inspanning moet vermijden en niet te veel moet bukken of tillen. Als u na een ruggenprik last heeft van hoofdpijn en/of misselijkheid, adviseren we u drie tot vier dagen bedrust te houden en veel te drinken. Bij toenemende pijnklachten of koorts moet u contact opnemen met uw behandelend arts.
Uitslag
U krijgt de uitslag van de behandelend arts tijdens de vervolgafspraak.
Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud
In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.
lees meerVerslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud
Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.
Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.
Bespreek vragen en opmerkingen met uw behandelaar
Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt. Wij vragen u om niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Heeft u vragen over het verslag? Schrijf deze dan op en bespreek ze met uw behandelaar tijdens uw volgende afspraak. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis van deze verslagen.
Wetenschappelijk onderzoek
Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijnRadboud.
CT-scan tijdens de zwangerschap
Een CT-scan gebruikt röntgenstraling die mogelijk schade kan veroorzaken, maar meestal is de straling laag en veilig tijdens de zwangerschap.
lees meerCT-scan tijdens de zwangerschap
Een CT-scan wordt gedaan met röntgenstraling. Deze straling kan mogelijk schade aan uw baby veroorzaken, maar alleen bij veel straling. Tijdens de meeste CT onderzoeken gebruiken we weinig straling. Deze kunnen daarom plaatsvinden tijdens uw zwangerschap. Uw arts bekijkt, samen met u, wat de mogelijkheden zijn. Bij sommige onderzoeken wordt contrastmiddel gebruikt. Dit is veilig voor u en uw baby, ook als u borstvoeding geeft.
Meer informatie
Afspraak maken
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 29. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
LET OP:
Meldt u zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt ook gebruik maken van een golfkar.
Als met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling eerst moet worden opgenomen, dan meldt u zich niet bij route 780. Meldt u zich dan bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Routebeschrijving
Radiologie
Bij Radiologie gebruiken we beeldvormende technieken om ziektes of aandoeningen te onderzoeken. De bekendste technieken zijn röntgenonderzoek, echografie, CT en MRI.
lees meer