Waarom een CT-scan na overlijden?
Als uw familielid of partner is overleden, kunnen we een CT-onderzoek doen. We proberen dan met behulp van een scan een medische verklaring te vinden voor ziekteverloop en overlijden. lees meerOver het onderzoek
Voor het onderzoek
Voor het uitvoeren van de scan na overlijden is altijd toestemming van nabestaanden of familie nodig. Als u bezwaar heeft tegen de postmortem CT, respecteren we dit en vindt het onderzoek niet plaats.Tijdens het onderzoek
Als uw familielid of partner is overleden, kunnen we met een postmortem CT proberen een verklaring te krijgen voor ziekte en overlijden. We hoeven dan niet in het lichaam van uw naaste te snijden. lees meerTijdens het onderzoek
Als uw familielid of partner is overleden, kunnen we met een postmortem CT proberen een verklaring te krijgen voor ziekte en overlijden. We hoeven dan niet in het lichaam van uw naaste te snijden. We maken scans van hersenen, hals, borstkas, buik en bekken. Als er reden voor is, onderzoeken we ook benen en armen. Het scannen duurt een uur. Het is ook mogelijk om na een virtuele nog een ‘gewone’ obductie uit te voeren, om nog meer informatie te verzamelen.
Een obductie kan voor familieleden belangrijke informatie opleveren, bijvoorbeeld over erfelijke afwijkingen. Behandelend artsen krijgen meer inzicht in de oorzaken van de aandoening waaraan de overledene heeft geleden. Een obductie heeft ook een belangrijke rol in de opleiding van artsen.
De verkregen informatie is het betrouwbaarst als we het onderzoek kort na het overlijden uitvoeren: binnen enkele uren tot maximaal 24 uur. Dit kan ook buiten kantooruren zijn.
Na het onderzoek
Verschillende radiologen beoordelen de beelden. Na een paar dagen krijgt de arts van uw familielid of partner de uitslag van de CT-scans. U kunt een afspraak maken om de uitslag te bespreken. De overledene wordt na de postmortem CT teruggebracht naar het mortuarium.Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud
In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.
lees meerVerslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud
Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.
Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.
Bespreek vragen en opmerkingen met uw behandelaar
Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt. Wij vragen u om niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Heeft u vragen over het verslag? Schrijf deze dan op en bespreek ze met uw behandelaar tijdens uw volgende afspraak. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis van deze verslagen.
Wetenschappelijk onderzoek
Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijnRadboud.
Meer informatie
Afspraak maken
Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 29. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
LET OP:
Meldt u zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt ook gebruik maken van een golfkar.
Als met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling eerst moet worden opgenomen, dan meldt u zich niet bij route 780. Meldt u zich dan bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Routebeschrijving
Radiologie
Bij Radiologie gebruiken we beeldvormende technieken om ziektes of aandoeningen te onderzoeken. De bekendste technieken zijn röntgenonderzoek, echografie, CT en MRI.
lees meer