Wat is een cisternografie?
Bij een cisternografie wordt de verplaatsing, doorgankelijkheid en verdeling van de radioactieve stof in het liquor (hersen- en ruggenmergvocht) onderzocht. Het onderzoek kan ook worden gebruikt om lekkage van liquor uit neus of oren op te sporen.Het onderzoek
Voor het onderzoek
Voorafgaand aan het onderzoek is het belangrijk rekening te houden met een aantal zaken. lees meerVoor het onderzoek
Zwangerschap en borstvoeding
- Bij voorkeur wordt het ongeboren kind niet blootgesteld aan straling. Als u zwanger bent, neemt u dan meteen contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
- Als u borstvoeding geeft, kolf dan tot 24 uur na het onderzoek de melk af en gooi het weg.
Medicijngebruik
Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen op de gebruikelijke manier.
Kleding en sieraden
Houdt u er rekening mee dat u kleding met (grote) metalen onderdelen en sieraden mogelijk uit moet trekken. Laat uw sieraden thuis.
Begeleiding
Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt bij bijna elk onderzoek een radioactieve stof aan patiënten toegediend. Een radioactieve stof zendt straling uit en reeds toegediende patiënten zitten ook in de wachtkamer. Daarom vragen wij u om geen kinderen en/of zwangere vrouwen als begeleiding mee te nemen (dus ook niet wanneer ze alleen in de wachtkamer verblijven).
Handicap
Wilt u het vooraf melden als u een beperking heeft en verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht vraagt? U kunt dit doen door contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.