Na het onderzoek

Door de verdoving mag u anderhalf tot 2 uur na het onderzoek niet eten of drinken om te voorkomen dat u zich verslikt. Als u opgenomen bent in het ziekenhuis gaat u na afloop van het onderzoek terug naar de verpleegafdeling. Bij een poliklinisch onderzoek blijft u één tot anderhalf uur op het Endoscopie Centrum om te herstellen van het onderzoek en te zien hoe u op het onderzoek reageert. 

Vervoer naar huis

Als u een roesje heeft gekregen, blijft u na afloop van het onderzoek nog minimaal een uur uitslapen op de Endoscopie afdeling. Omdat u suf kunt worden van het middel, mag u na afloop niet zelf autorijden en ook niet alleen met het openbaar vervoer reizen. Zorg dat iemand u naar huis kan brengen vanuit het Endoscopie Centrum. Houd er rekening mee dat u in totaal ongeveer 2 uur in het ziekenhuis verblijft voordat u naar huis kunt. 

Klachten na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u last hebben van de volgende klachten:
  • Uw temperatuur kan in de loop van de dag stijgen tot 39°C. Hiervoor is geen behandeling nodig. Meestal is uw temperatuur de volgende ochtend weer normaal. Als u wel koorts blijft houden op de tweede dag na het onderzoek vragen wij u contact op te nemen met uw behandelend (long)arts.
  • Na een uitgebreide longspoeling kunt u last hebben van kortademigheid en hoesten. Deze klachten verdwijnen na een paar uur.
  • Bloed ophoesten. Dit verdwijnt meestal vanzelf in de loop van de dag. Neem contact op met uw behandelend arts als het ophoesten van bloed niet verdwijnt of toeneemt.
  • Pijnlijke keel en schorre stem. Dit verdwijnt vanzelf.

Mogelijke complicaties

Het bronchoscopisch onderzoek is over het algemeen een veilig onderzoek. Heel soms ontstaan er problemen door de bronchoscoop of het afnemen van weefsel.

Uitslag

De uitslag van dit onderzoek krijgt u van de behandelend arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Wat is een bronchoscopie?

Bij een bronchoscopie bekijken we de binnenzijde van uw luchtwegen met behulp van een bronchoscoop. Dit is een soepele slang met een doorsnee van ongeveer een halve centimeter. lees meer

Wat is een bronchoscopie?

Bij een bronchoscopie bekijken we de binnenzijde van uw luchtwegen met behulp van een bronchoscoop. Dit is een soepele slang met een doorsnee van ongeveer een halve centimeter. Aan het einde van de bronchoscoop zit een videocamera, waarmee we de luchtwegen inspecteren. Via de bronchoscoop kan de longarts ook slijm of weefsel van de wand van de luchtwegen spoelen, borstelen of wegnemen (biopsie). Het vocht of weefsel sturen we naar het laboratorium voor verder onderzoek. De ingreep is pijnloos.

Contact

Endoscopie Centrum

maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
(024) 361 41 89

Sedatie (roesje)

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. lees meer

Sedatie (roesje)

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:

  • Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek).
  • Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
  • Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.

Deze sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt.

Het onderzoek

Voor het onderzoek

Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en heeft u dit niet met uw arts besproken, die het onderzoek heeft aangevraagd? Neem dan contact op met deze arts.

lees meer

Voor het onderzoek

Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en heeft u dit niet met uw arts besproken, die het onderzoek heeft aangevraagd? Neem dan contact op met deze arts.

  •  Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: Acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), Clopidogrel (Plavix®), Fenprocoumon(Marcoumar®), Dipyridamol (Persantin®), Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®) of Apixaban (Eliquis®)?
  • Gebruikt u insuline?
  • Bent u allergisch voor geneesmiddelen of verdoving?
  • Bent u zwanger?
  • Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht?

Overige bloedverdunners

U hoeft niet te stoppen met bloedverdunners Acetylsalicylzuur, Ascal, Carbasalaatcalcium, Ascal cardio of Ascal 38. Deze medicijnen kunt u normaal blijven innemen.

Eten en drinken

Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Daarom mag u vanaf 6 uur voor het onderzoek niets meer eten. Uiterlijk 6 uur voor het onderzoek mag u nog een lichte maaltijd eten, bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk. U mag nog wel heldere vloeistof drinken tot 2 uur voor het onderzoek. Heldere dranken die u mag drinken zijn: water, appelsap, thee, zwarte koffie (zonder melk) en vruchtensappen zonder pulp. Dranken die u niet mag drinken zijn: alcohol, koolzuurhoudende dranken en zuivelproducten.

Dag van het onderzoek

U kunt zich op de dag van het onderzoek melden bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wij vragen u om een half uur vóór de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn. Dan hebben we genoeg tijd om het onderzoek voor te bereiden.


Tijdens het onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte en neemt een checklist met u door. Om hoesten en kokhalzen tegen te gaan, verdoven we de keel voor het onderzoek met een spray. lees meer

Tijdens het onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte en neemt een checklist met u door. Als u een gebitsprothese draagt, vragen wij u deze uit te doen. Met een sensor aan uw vinger meten we voor en tijdens het onderzoek uw hartslag en zuurstofgehalte.

Verdoving

Om hoesten en kokhalzen tegen te gaan, verdoven we de keel voor het onderzoek met een spray. Dit smaakt bitter. Met een verdovingsvloeistof druppelen we de bovenste luchtwegen. Hierdoor krijgt u het gevoel dat uw keel gevoelloos is en kunt u moeilijker slikken. Na ongeveer 2 uur werkt de verdoving uit. Bij een bronchoscopie via uw neus, verdoven we niet alleen de mond, maar ook de neus.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een bed en krijgt u zuurstof. U kunt tijdens het onderzoek niet praten. De arts brengt de bronchoscoop via de neus of via de mond in de luchtpijp. Om de scoop te beschermen bij een scopie via de mond krijgt u een mondstukje in. Door het inbrengen van de scoop kunt u het gevoel krijgen dat u moet hoesten of kokhalzen. De verpleegkundige helpt u om rustig te blijven doorademen. De arts kan tijdens het onderzoek nog extra verdoven. In sommige gevallen neemt de arts vocht of weefsel af voor onderzoek. Soms is het nodig om de vloeistof in de longblaasjes te laten onderzoeken. Dit gaat door middel van een spoeling van de kleinere luchtwegen en longblaasjes (een broncho-alveolaire lavage, afgekort BAL). Hiervoor schuift de arts de bronchoscoop zo ver mogelijk in de luchtweg. In dit gedeelte van de longkwab spuit de arts vloeistof en zuigt het vervolgens weer op. U kunt hierdoor een benauwd gevoel krijgen. Alle opgezogen vloeistof gaat naar het laboratorium voor onderzoek.
 
In totaal duurt het verdoven en het onderzoek ongeveer 30 tot 40 minuten.


Na het onderzoek

Door de verdoving mag u anderhalf tot 2 uur na het onderzoek niet eten of drinken. Houd er rekening mee dat u in totaal ongeveer 2 uur in het ziekenhuis verblijft voordat u naar huis kunt. U mag na het onderzoek niet zelf naar huis (rijden). lees meer

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1

Aandoeningen die we kunnen vaststellen

  • Interstitiële longziektes zijn ziektes waarbij het longweefsel is aangetast. Het betreft een uitgebreide groep van ziektebeelden met hetzelfde beeld op de röntgenfoto.

    lees meer


Endoscopie Centrum (EC)

Het Endoscopie Centrum is onderdeel van de afdeling Maag,- Darm- en Leverziekten (MDL).

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet