Waarom een bloedvatonderzoek en PTA van uw dialyseshunt?
We onderzoeken uw dialyseshunt op mogelijke afwijkingen met behulp van een bloedvatonderzoek (angiografie). Dit is een röntgenonderzoek waarbij uw bloedvaten zichtbaar worden gemaakt met behulp van jodiumhoudende contrastvloeistof. lees meerWaarom een bloedvatonderzoek en PTA van uw dialyseshunt?
Uw dialyseshunt onderzoeken we met een bloedvatonderzoek (angiografie). Dit is een röntgenonderzoek waarbij uw bloedvaten zichtbaar worden gemaakt met behulp van jodiumhoudende contrastvloeistof. Met het onderzoek kijken we of er in de shunt misschien een afwijking zit, zoals een vernauwing. Als er een vernauwing zit, dan start de radioloog meestal direct een behandeling. Deze behandeling heet Percutane Transluminale Angioplastiek (PTA/dotteren).
Het onderzoek
Voor het onderzoek
U meldt zich 1 uur voor het onderzoek op de dialyse-afdeling. Tot 4 uur voor het onderzoek mag u normaal eten. Daarna mag u niets meer eten. lees meerWat kunt u verwachten?
-
De radioloog verdooft uw arm plaatselijk. Via een naald of sheath spuit de radioloog een jodiumhoudend contrastmiddel in. Hierdoor kunnen we de shunt in kaart brengen.
lees meer
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. Uw shuntarm komt op een speciale steun te liggen. We desinfecteren uw huid rondom de shunt en dekken het af met steriele doeken. Vervolgens verdooft de radioloog uw arm plaatselijk. Hierdoor wordt uw huid en het onderliggende weefsel verdoofd. Via een naald of een sheath spuit de radioloog een jodiumhoudend contrastmiddel in. Hierdoor kunnen we de shunt in kaart brengen en bepalen of er een vernauwing aanwezig is. Het contrastmiddel kan een warm gevoel geven. Dit trekt snel weer weg.
-
Als de radioloog besluit de vernauwing van de shunt te behandelen, dan brengt hij of zij een katheter met een kleine ballon in via de sheath in de shunt.
lees meer
Vernauwing behandelen
Als de radioloog besluit de vernauwing van de shunt te behandelen, dan brengt hij of zij een katheter met een kleine ballon in via de sheath in de shunt. Het ballontje wordt bij de vernauwing opgeblazen. Dit moment kan pijnlijk zijn. Het is wel nodig om de vernauwing proberen op te heffen.Vaat- stent
Het kan zijn dat de PTA behandeling met de ballon niet goed lukt en de vernauwingen vaker terugkeren. Soms kiezen we dan voor een permanente vaat-stent. Via een katheter breng de arts een samengedrukte vaat-stent midden in de vernauwde shunt. Vervolgens maken we de vaat-stent van de katheter lost, zodat de stent zich uitzet en als een “veer” de shunt openduwt. Na de behandeling maken we een röntgenopname met contrastmiddel. Dit doen we om de opname te kunnen vergelijken met de opname voor de behandeling. We voeren het onderzoek uit met zo min mogelijk röntgenstraling.
Behandeling Dialyse shunt
Een dialyse shunt is een directe verbinding tussen een slagader en ader. Door deze verbinding stroomt het bloed van uw slagader in uw ader, waardoor een stevigere wand ontstaat. Hierdoor is de shunt makkelijker aan te prikken, wat nodig is om te dialyseren. lees meerNa het onderzoek
Na het onderzoek brengen we u terug naar de dialyseafdeling. De dialyseverpleegkunde verwijdert de sheath en drukt de insteekopening af. Vervolgens blijft u nog een uur ter observatie. Uw behandelend arts informeert u over de uitslag van het onderzoek en het resultaat van de behandeling.Mogelijke complicaties
Bij de sommige klachten is het belangrijk dat u contact opneemt met het ziekenhuis (dialyse-afdeling). lees meerMogelijke complicaties
Bij de volgende klachten is het belangrijk dat u contact opneemt met het ziekenhuis (dialyse-afdeling):
- nabloeding van de aanprikplaats/insteekopening
- bloeduitstorting van het gebied rond de insteekopening
- infectie van de insteekopening
Meer informatie
Naar uw afspraak
Bezoekadres
René Descartesdreef 7
6525 GL Nijmegen
Parkeerplaats dialysepatiënten
Bij de dialyseafdeling is een parkeerplaats beschikbaar voor dialysepatiënten die komen voor:
- een dialyse- of hemaferesebehandeling
- intraveneuze toediening van medicijnen
- polibezoek bij thuisdialyse of peritoneaal dialyse
- onderzoeken bij dialysepatiënten die gerelateerd aan dialyse zijn of gecombineerd met dialyse zijn
De parkeerplaats bevindt zich aan de René Descartesdreef, bij de ingang van de Dialyse-afdeling. U ontvangt een parkeerkaart van de secretaresse van de afdeling als u zich aanmeldt voor de behandeling.
In alle andere situaties kunt u gebruikmaken van de parkeergarage.
Routebeschrijving
Dialyse-afdeling
Dialyse is de behandeling waarbij we uw bloed zuiveren van afvalstoffen. We doen dit als uw nieren dit vanwege een chronische nierziekte zelf niet voldoende kunnen.
lees meer