Na het onderzoek

  • Na afloop van de Arginine/GHRH-test krijgt u iets te eten en drinken en kunt u eventueel uw medicijnen innemen.
  • U krijgt een kleine lunch aangeboden. Als u een specifiek dieet heeft (gluten- of lactosevrij), adviseren we u om zelf een maaltijd mee te nemen.
  • Uw eventuele begeleider kan ook iets nuttigen (betalen met PIN pas).
  • U kunt zelf met de auto of het openbaar vervoer naar huis.
Patiëntenzorg Onderzoeken Arginine/GHRH-test (groeihormoon)

Wat is de Arginine/GHRH-test?

Bij een Arginine/Groeihormoon Releasing Hormoon Test stellen we vast of u een tekort heeft aan groeihormoon. Groeihormoon wordt aangemaakt in de hypofyse: een klein orgaan in uw hersenen. lees meer

Wat is de Arginine/GHRH-test?

De hypofyse is een klier ter grootte van een erwt die ligt in een botholte onder de hersenen en verschillende hormonen produceert, waaronder groeihormoon. Als de hypofyse niet of onvoldoende werkt, ontstaat een tekort aan groeihormoon, GH.

Het groeihormoon speelt een belangrijke rol bij het op peil houden van onder andere het kalkgehalte in de botten, de hoeveelheid vetweefsel en het suikergehalte in het bloed. Er zijn verschillende oorzaken van een tekort aan groeihormoon. Uw behandelend arts bespreekt dit met u.

Doel van het onderzoek

Het doel van een Arginine/GHRH-test is het vaststellen van een tekort aan het uit de hypofyse afkomstige groeihormoon. De combinatie van Arginine met GHRH (Groeihormoon Releasing Hormoon) zorgt voor een optimale prikkeling van de hypofyse om groeihormoon af te geven.

Arginine is een eiwit dat in normale voeding zit. GHRH is een hormoon afkomstig uit het deel van de hersenen dat de hypofyse stimuleert: de hypothalamus. De hoeveelheid groeihormoon wordt op verschillende tijdstippen tijdens de test in het bloed gemeten. Na de toediening van Arginine/GHRH stijgt het groeihormoongehalte flink bij mensen met een normale groeihormoonproductie.


Contact

Dagbehandeling interne specialismen

(024) 361 33 67

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Voor het onderzoek zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Zo moet u nuchter zijn, is het handig dat u makkelijk zittende kleding draagt en overlegt u met uw arts over andere medicijnen die u slikt.

lees meer

Voor het onderzoek

Voor een Arginine/GHRH-test moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 22.00 uur niet meer mag eten, drinken en roken. U mag wel water of thee zonder suiker drinken. U mag uw medicijnen met water innemen, tenzij uw behandelend arts daar iets anders met u over heeft afgesproken. U mag geen grote lichamelijke inspanning verrichten vanaf 24 uur voor de test.
 
Voor het onderzoek is het handig dat u gemakkelijk zittende kleding aantrekt. Neem gerust bijvoorbeeld een tablet of tijdschrift mee voor tijdens de test, als u dat prettig vindt.


Tijdens het onderzoek

Tijdens de test zit up op een stoel. U kunt gewoon uw kleding aan houden. De verpleegkundige brengt een infuusnaald in uw arm. Vervolgens nemen we via het infuus eerst wat bloed bij u af. Daarna krijgt u via het infuus Arginine en GHRH toegediend.

lees meer

Tijdens het onderzoek

Dag van de test

U krijgt de afspraak voor de test via mijnRadboud of per post. Op de dag van de test meldt u zich op tijd bij de balie van de Dagbehandeling A3 (route 686).

De Arginine/GHRH-test

Tijdens de test zit u op een stoel. U kunt gewoon uw kleding aan houden. De verpleegkundige brengt een infuusnaald in uw arm. Vervolgens nemen we via het infuus eerst wat bloed bij u af. Daarna krijgt u via het infuus Arginine en GHRH toegediend. Ook daarna nemen we verschillende tijdstippen bloed bij u af om het groeihormoongehalte te bepalen. Gedurende de test mag u niet slapen; dit kan namelijk de uitslag van de test beïnvloeden. In totaal duurt de test drie uur.

Bijwerkingen

Direct na het toedienen van GHRH kunt u het warm krijgen. Meestal duurt dit ongeveer 30 minuten.


Na het onderzoek

Na afloop van de Arginine/GHRH-test krijgt u iets te eten en drinken en kunt u eventueel uw medicijnen innemen. U kunt zelf met de auto of het openbaar vervoer naar huis. lees meer

Uitslag

Binnen 1-2 weken is de uitslag van de Arginine/GHRH-test bekend. Uw behandelend arts bespreekt met u deze uitslag tijdens uw controlebezoek op de polikliniek of tijdens een telefonische afspraak. U maakt hiervoor zelf een afspraak als dit 1 week na de test nog niet gebeurd is. 

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 686

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

A3
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 686 (A3)

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet