Wat is een 13 wekenecho? Structureel Echoscopisch Onderzoek
Met de 13 wekenecho kijken we of er lichamelijke afwijkingen zijn bij je ongeboren kindje. Je kiest zelf of je dit onderzoek wil.
lees meerWat is een 13 wekenecho? Structureel Echoscopisch Onderzoek
Met de 13 wekenecho kijken we of er lichamelijke afwijkingen zijn bij je ongeboren kind. Voorbeelden van afwijkingen die we bij deze echo kunnen zien zijn:
- Open rug (spina bifida)
- Open schedel (anencephalie)
- Hersenafwijkingen
- Breuk of groot gat in de buikwand
- Ernstige misvormingen aan het gezicht
- Hartafwijkingen
- Afwijkingen aan armen of benen
Deze echo is onderdeel van de wetenschappelijke IMITAS studie. Deze studie loopt tot eind 2024. Na de studie beslist het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) of de 13 wekenecho definitief wordt ingevoerd in Nederland.
Contact
Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur:
(024) 361 37 00
Avond, feest- en weekenddagen:
(024) 341 66 77
Verschil met 20 wekenecho
De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken maken we een echo om te zien of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Toch zijn er ook verschillen. lees meerVerschil met 20 wekenecho
De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken maken we een echo om te zien of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Toch zijn er ook verschillen:
- Bij 13 weken is het nog vroeg in de zwangerschap. Je kindje is kleiner en minder ver ontwikkeld. We kunnen dan nog minder zien op de echo, maar sommige ernstige afwijkingen zijn al wel te zien. Als er vervolgonderzoek nodig is heb je na een 13 wekenecho meer tijd om te bepalen wat je met de uitslag wilt doen.
- Soms kunnen we op de echo uw kindje niet goed zien. Dit gebeurt zowel bij de 13 als de 20 wekenecho en het hoeft niet te betekenen dat er iets niet goed is met uw kindje. Áls we uw kindje niet goed kunnen zien bij de 13 wekenecho, wordt het onderzoek niet herhaald. Bij de 20 wekenecho gebeurt dit wel. We vragen je dan om nog een keer terug te komen om de echo nog een keer te doen.
- Bij de 13 wekenecho kijken we niet naar het geslacht van uw kindje. Bij de 20 wekenecho kunnen we meestal wel zien of het een jongen of een meisje is. Je hoort dit alleen als je er zelf om vraagt.
Waarom een 13 wekenecho?
Veel mensen willen voor de bevalling weten of hun kind een afwijking heeft. lees meerHet onderzoek
We maken de echo als je tussen de 12 en 14 weken zwanger bent. De uitslag krijg je meteen na het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. lees meerHet onderzoek
We maken de echo als je tussen de 12 en 14 weken zwanger bent. Bij voorkeur tussen week 12+3 en 14+3. Tijdens het onderzoek kan je meekijken met de echobeelden die op de monitor verschijnen. De echo werkt met onhoorbare geluidsgolven en brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind. Soms is het nodig om ook een inwendige (vaginale) echo te maken om alle structuren goed in beeld te krijgen.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Bij een tweelingzwangerschap onderzoeken we beide kinderen apart. Dan duurt het onderzoek dus ook langer.
De uitslag
De uitslag krijg je meteen na de echo. Vinden we iets afwijkends? Dan krijg je een vervolgonderzoek in de vorm van een geavanceerd ultrageluid onderzoek (GUO).
Meer informatie
Onderzoek Prenatale diagnostiek
Met prenatale diagnostiek kunnen we afwijkingen opsporen bij ongeboren kinderen. lees meerVerloskunde
De afdeling Verloskunde wil graag een betrouwbare partner zijn en je zo veilig, vriendelijk en persoonlijk mogelijk begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. lees meerNaar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Huispostnummer: 782