Doel van de behandeling Zenuwblokkade nervus pudendus
Het doel van de behandeling is dat de pudendus-zenuw, die de pijnprikkel uit het bekkenbodemgebied geleidt, zo te beïnvloeden dat deze de pijnprikkel niet of mindere mate meer doorgeeft aan de hersenen. lees meerDoel van de behandeling Zenuwblokkade nervus pudendus
Het doel van de behandeling is dat de pudendus-zenuw, die de pijnprikkel uit het bekkenbodemgebied (vagina/penis/anus) geleidt, zo te beïnvloeden dat deze de pijnprikkel niet of mindere mate meer doorgeeft aan de hersenen.De specialist probeert eerst vast te stellen of deze zenuw de pijn geleidt en/of mede veroorzaakt. Dit gebeurt door één of meer proefblokkades met een verdovingsvloeistof. Bij een geslaagde proefblokkade vermindert de pijn in ieder geval met meer dan 50% ten opzichte van uw oorspronkelijke pijn. Dit geeft enkel een tijdelijke verdoving.
Nadat de pijngeleidende zenuw is opgespoord, kan de pijnspecialist een langdurige zenuwblokkade van de pudendus-zenuw uitvoeren. Dit zorgt voor een langdurige pijnstilling.
Deze wordt gedaan met behulp van stroomschokjes (genaamd: gepulseerde radiofrequente behandeling) in combinatie met een ontstekingsremmer. Als het nodig is, kan de behandeling elke 6 maand worden herhaald.
In sommige gevallen wordt een proefblokkade direct gecombineerd met een langdurige zenuwblokkade.
De specialist streeft ernaar de tijd tussen de proefblokkades en de langdurige zenuwblokkade zo beperkt mogelijk te houden.
Contact
Afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde
Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum
contactformulier
Voor de behandeling
Na aanmelding aan de balie gaat u naar de wachtzaal behandelcentrum. U wordt opgehaald in de wachtzaal en onder begeleiding naar de dagverpleegzaal behandelcentrum gebracht.
lees meerVoor de behandeling
Na aanmelding aan de balie gaat u naar de wachtzaal behandelcentrum.
U wordt opgehaald in de wachtzaal en onder begeleiding naar de dagverpleegzaal behandelcentrum gebracht.
U wordt door de verpleegkundige met een checklist ondervraagd over huidige pijnklachten en gebruik van antistolling. Ook kleed u zich ter plaatste om en krijgt een OK schort.
Vervolgens als u aan de beurt bent wordt u op een brancard naar de behandelkamer gebracht.
Tijdens de behandeling
Na het bevragen van een checklist draait u van de brancard om in buikligging op de behandeltafel te gaan liggen. De specialist ontsmet de huid van de bil en plakt met steriele doeken de regio af. lees meerNa de behandeling
Na een proefblokkade of langdurige zenuwblokkade kan tijdelijk krachtverlies en uitval van gevoel optreden. Daarom is het belangrijk dat u met begeleiding naar het ziekenhuis komt. lees meerNa de behandeling
Na afloop van de behandeling komt u terug in de voorbereidingsruimte. De proefblokkade of langdurige zenuwblokkade duurt vijftien minuten tot drie kwartier.Na een proefblokkade of langdurige zenuwblokkade kan tijdelijk krachtverlies en uitval van gevoel optreden. Daarom is het belangrijk dat u met begeleiding naar het ziekenhuis komt. De verpleegkundige zal eerst samen met u lopen om te beoordelen hoe dit gaat. Soms kan het nodig zijn om na de behandeling in het ziekenhuis gebruik te maken van een rolstoel (zie onder ‘Voorbereiding’). Let er op dat u soms wel tot ongeveer 24 uur na de behandeling verminderde kracht en uitval van gevoel kan hebben, waardoor een risico op valgevaar.
Risico's
Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee. De behandeling met een proefblokkade of een langdurige zenuwblokkade leidt zelden tot ongewenste, blijvende schade. De pijnspecialist overlegt met u als de behandeling voor u bijzondere risico’s met zich meebrengt.Nazorg
- Het resultaat van een proefblokkade wordt door uzelf beoordeeld. Soms is direct na de proefbehandeling al duidelijk dat deze een duidelijke pijnreductie geeft, dan kan in overleg met u direct een langdurige blokkade afgesproken. Soms is dat niet duidelijk, dan krijgt u een pijnscorelijst mee naar huis waarop u uw pijnscore goed moet bijhouden. De specialist spreekt met u een vervolgafspraak af. Aan de hand van de resultaten van de proefblokkades wordt bepaald of een langdurige zenuwblokkade voor u zinvol is.
- Na een langdurige zenuwblokkade kan soms eerst vermeerdering van de bestaande pijnklachten optreden gedurende enkele weken. Het effect van de langdurige zenuwblokkade kan pas na enige tijd (zes weken tot drie maanden) worden beoordeeld. Hiervoor wordt een poliklinische controleafspraak met u gemaakt.
- Het is mogelijk dat u napijn krijgt. U kunt dan een in overleg met uw huisarts of pijnarts een pijnstiller nemen.
- Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag de volgende dag worden verwijderd. Douchen en baden is vanaf de dag na de behandeling toegestaan.
- Mocht u na de behandeling blijvende uitval wat betreft kracht of gevoel hebben, neem dan direct contact op met de pijnpolikliniek of met uw huisarts.
- Als u een ontstekingsremmer hebt toegediend gekregen, kan het zijn de uw bloeddrukregeling en/of suikerhuishouding verstoord geraakt. Indien u hoge bloeddruk heeft of suikerziekte graag na de dagen na de behandeling vaker controleren en bij verstoring laten opvolgen door uw huisarts.
Naar uw afspraak
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
De multidisciplinaire pijnpoli bevindt zich in gebouw A op de 1e verdieping (route 648) en de behandelkamer bevindt zich in gebouw A op de 2e verdieping (route 682).