Over de behandeling
De arts heeft bij u een uitstulping (divertikel) van de slokdarm vastgesteld. Hierdoor ontstaat er een weefselbrug tussen de uitstulping en de slokdarm. Met een gastroscoop kan de arts de weefselbrug behandelen. lees meerOver de behandeling
De arts heeft bij u een uitstulping (divertikel) van de slokdarm vastgesteld. Hierdoor ontstaat er een weefselbrug tussen de uitstulping en de slokdarm. Een gastroscoop is een buigzame slang met een doorsnee van ongeveer 1 centimeter. Aan het eind van de slang zit een lamp en een videocamera, waarvan het beeld op een monitor te zien is. Hiermee kan de arts uw slokdarm bekijken. Als het mogelijk is kan de arts ook uw maag en de eerste 10 centimeter van uw twaalfvingerige darm (direct voorbij de maag) bekijken. Door de gastroscoop kan de arts een katether leiden waarmee hij of zij de weefselbrug insnijdt en/of wegbrandt. Meestal zijn meerdere behandelingen nodig.
Voorbereiding Wat moet u doen?
U mag minimaal 8 uur voor het onderzoek niets meer eten, zodat u een lege maag heeft. Daarnaast moet u voorzorgsmaatregelen nemen bij bepaalde medicijnen en/of aandoeningen.
lees meerSedatie
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:
- Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek)
- Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
- Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.
De sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt.
De behandeling Wat kunt u verwachten?
Een arts en 2 verpleegkundigen voeren het onderzoek uit. We verdoven uw keel met een spray. Via een infuus krijgt u een kalmeringsmiddel (roesje). De arts brengt de slang via uw mond in uw slokdarm en maag. lees meerDe behandeling Wat kunt u verwachten?
Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte, neemt een checklist met u door en brengt een infuusnaald in. U krijgt antibiotica via het infuus.
Controle
Vlak voor elk onderzoek controleert het endoscopieteam aan de hand van een lijst een aantal gegevens. Dit heet een time out procedure.
De behandeling
Een arts en 2 verpleegkundigen voeren het onderzoek uit. In de behandelkamer gaat u op uw linkerzij op het onderzoeksbed liggen. U krijgt een mondstukje in om de scoop te beschermen. Als u een gebitsprothese draagt, vragen wij u deze uit te doen voor de behandeling. Wij stellen het op prijs als u uw eigen gebittenbakje meeneemt.
We verdoven uw keel met een spray. Deze plaatselijke verdoving maakt uw keel gevoelloos en onderdrukt eventuele kokhalsneigingen. De arts brengt de slang via uw mond in uw slokdarm. U kunt gewoon blijven doorademen. De arts brengt via de slang koolzuurgas (CO2) in uw maag om een beter zicht te krijgen. Hierdoor kunt u een opgezet gevoel in uw bovenbuik krijgen. Via de slang kan de arts ook vocht wegzuigen. In de slang zit een kanaal, waardoor de arts een dunne draad naar binnen brengt tot in uw maag. De arts verwijdert de scoop en over de draad brengt hij of zij een sonde in waardoor de weefselbrug goed in beeld komt. We brengen de scoop opnieuw in. Met een katheter kan de arts het weefsel tussen slokdarm en uitstulping insnijden (met een heel dun naaldje) of wegbranden (laseren met argongas).
De behandeling duurt 30 tot 45 minuten. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig.
Antibiotica
Via het infuus krijgt u antibiotica om te voorkomen dat u tijdens en na de behandeling infecties oploopt. Meld het bij uw arts als u allergisch bent voor bepaalde antibiotica.
Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?
Na de behandeling blijft u nog ongeveer 1 uur ter observatie op het Endoscopie Centrum. Omdat het "roesje" ook sufheid veroorzaakt, mag u na afloop minimaal 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. lees meerNa de behandeling Waar moet u rekening mee houden?
Na het onderzoek
Na de behandeling blijft u nog ongeveer 1 uur ter observatie op het Endoscopie Centrum.
Omdat het “roesje” ook sufheid veroorzaakt, mag u na afloop minimaal 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. Zorg voor begeleiding en vervoer naar huis. U dient zich te laten ophalen bij het Endoscopie Centrum. U mag de afdeling niet alleen verlaten. Meestal mag u op de dag van de behandeling weer beginnen met helder drinken. De volgende dag mag u weer vloeibare voeding. Er kan een medische reden zijn om u na het onderzoek af te raden naar huis te gaan. Dan plaatsen we u over naar de verpleegafdeling voor verdere controle.
Complicaties
Problemen die kunnen ontstaan zijn een nabloeding, een wondinfectie of een scheurtje in uw slokdarm. In dat geval blijft u in het ziekenhuis voor aanvullende behandeling. Deze complicaties zijn meestal mild. Als u na het onderzoek klachten krijgt, bijvoorbeeld koorts en/of pijn achter het borstbeen geef dit dan door aan de verpleegkundige.
Contact opnemen
U kunt maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89.
's Avonds, 's nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, telefoonnummer: (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts.
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.
Naar uw afspraak
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen