Na de behandeling

Na de behandeling wordt u wakker op de verkoeverafdeling. Daarna mag u weer terug naar de verpleegafdeling.
 
Na de operatie heeft u een infuus in uw arm voor het toedienen van vocht en eventuele medicijnen. Ook zitten er meestal 1 of 2 slangetjes in uw buik om wondvocht af te voeren. Deze noemen we drains. We controleren of in het vocht dat uit de drains komt alvleeskliersap zit dat uit de gemaakte verbinding van de alvleesklier kan lekken. Als dat het geval is moeten de drains blijven zitten totdat de lekkage is gestopt. Er is na de operatie altijd kans op wondinfectie, trombose, longontsteking en nabloeding. Dit is bij bijna iedere operatie het geval.

Het is verstandig om thuis rustig aan te doen tot 4 à 6 weken na de operatie. U kunt na 2 dagen weer douchen. Vermijd baden en zwemmen totdat de wond genezen is. Er is een aantal gevolgen dat de Whipple-operatie met zich mee kan brengen. Dit zijn bijvoorbeeld vetdiarree, gewichtsverlies, dumpingsyndroom of diabetes.
Patiëntenzorg Behandelingen Whipple-operatie

Wat is een Whipple-operatie?

Bij deze operatie verwijdert de chirurg het deel van de alvleesklier waarin de tumor zit, de twaalfvingerige darm, de galblaas en een groot deel van de gal weg. lees meer

Wat is een Whipple-operatie?

Bij een alvleesklieroperatie vanwege kanker haalt de chirurg het deel van de alvleesklier waarin de tumor zit weg. Bij een alvleesklierstaartoperatie verwijdert de chirurg de staart van de alvleesklier en doorgaans de milt.

Whipple-operatie

Afhankelijk van de plaats van de kanker in de alvleesklier betreft het een whippleoperatie. Bij deze operatie verwijdert de chirurg het deel van de alvleesklier waarin de tumor zit, de twaalfvingerige darm, de galblaas en een groot deel van de galweg. De patholoog onderzoekt de weggehaalde organen. Deze behandeling krijgt u als u alvleesklierkanker heeft. De Whipple-operatie is alleen mogelijk als de tumor in of rondom de kop van de alvleesklier zit. Daarnaast mag de tumor niet doorgegroeid zijn naar omliggende organen (met name de belangrijke bloedvaten van de darmen) of uitgezaaid zijn. Deze operatie vindt plaats op de afdeling Heelkunde. Deze afdeling is gespecialiseerd in chirurgie.


Alvleesklier­kanker

Bij alvleesklierkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Het is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen ongeveer 2500 mensen per jaar alvleesklierkanker.

lees meer

Voorbereiding

Uw arts bespreekt de hele operatie uitvoerig met u. Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de mogelijke complicaties en klachten die na de operatie kunnen ontstaan.

lees meer

Voorbereiding

Uw arts bespreekt de hele operatie uitvoerig met u. Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de mogelijke complicaties en klachten die na de operatie kunnen ontstaan. Van tevoren heeft u een gesprek met de anesthesioloog. Dit komt omdat de ingreep onder verdoving (narcose) plaatsvindt. De anesthesioloog beoordeelt uw algehele gezondheidstoestand. Hij of zij bespreekt ook met u welke medicijnen u wel en niet mag blijven gebruiken.


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Verloop van de operatie

Tijdens de operatie verwijdert de arts de kop van de alvleesklier, samen met de galblaas, de twaalfvingerige darm, een deel van de galwegen en soms ook een deel van de maag. lees meer

Verloop van de operatie

Tijdens de operatie verwijdert de arts de kop van de alvleesklier, samen met de galblaas, de twaalfvingerige darm, een deel van de galwegen en soms ook een deel van de maag. De chirurg kijkt eerst of er uitzaaiingen zijn die niet zichtbaar waren op de scan(s) voor de operatie. Als die er niet zijn, start de chirurg met het verwijderen van de alvleesklierkanker. De chirurg verwijdert de kop van uw alvleesklier en de gehele twaalfvingerige darm en het uiteinde van uw maag. Ook haalt hij of zij de galblaas en deel van de galwegen weg. Het overgebleven deel van de maag, galwegen en alvleesklier hecht de chirurg met drie aparte verbindingen aan de dunne darm vast.
 

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u wakker op de verkoeverafdeling. Daarna mag u weer terug naar de verpleegafdeling. lees meer

Links voor u als patiënt

Onderstaande websites bieden u nuttige informatie, manieren om in contact te komen met lotgenoten of praktische informatie.
  • Medewerkers
  • Intranet