Over de behandeling
Bij een stabiele werverfractuur is bedrust nodig. Bij een instabiele wervelfractuur kan het zijn dat een stabiliserende operatie (Spondylodese) nodig is. lees meerOver de behandeling
Stabiele werverfractuur
Bij een stabiele wervelfractuur is het niet mogelijk om het ruggenmerg te beschadigen. Deze breuk wordt meestal behandeld met een aantal dagen bedrust. Hoeveel dagen bedrust nodig is, hangt af van het advies van de arts en de ernst van de pijnklachten. De bedrust zorgt ervoor dat de bloeduitstorting bij de gebroken wervel afneemt. Daarna wordt gestart met mobiliseren onder begeleiding van een fysiotherapeut. Eventueel krijgt u een korset aangemeten.Instabiele wervelfractuur
Bij een instabiele wervelfractuur is een stabiliserende operatie of een periode van bedrust noodzakelijk. Dit om het ontstaan of het verergeren van zenuwbeschadigingen en scheefstand van de wervelkolom te voorkomen. U mag pas uit bed als de fractuur stabiel is. Eventueel meten we een korset aan.Behandeling Spondylodese
Heeft u een verkromde of instabiele wervelfractuur? Dan kunnen we tijdens een operatie een paar wervels aan elkaar vastzetten. Zo voorkomen we het ontstaan of het verergeren van zenuwbeschadigingen en dat uw wervelkolom scheef gaat staan. lees meerKorset
De behandelend arts beoordeelt of een korset nodig is. Het korset stimuleert uw lichaam om tijdens het zitten, staan en lopen een gestrekte of rechtopstaande positie te houden of de druk van een bepaald deel van de wervel te verminderen. Het korset maakt de gipskamer meestal van (kunst)gips. U kunt het korset meestal niet afdoen. De arts bespreekt ook met u welk type korset nodig is, wanneer en hoe lang u het korset moet dragen. Als u het korset alleen in belaste posities (zitten, staan en lopen) hoeft te dragen, doet u het korset aan terwijl u ligt en komt u pas daarna via zijlig tot zit.Behandeling Somikraag
De halskraag wordt gebruikt wanneer de nekwervels onvoldoende bescherming bieden aan het ruggenmerg. lees meerAdviezen
Voor uw herstel hebben we een aantal adviezen opgesteld voor de eerste 3 maanden na het ontstaan van de wervelfractuur.-
Fietsen of autorijden is niet toegestaan tot de eerste policontrole. Daarna is toestemming van uw orthopeed nodig.
lees meer
Fietsen en autorijden
Fietsen is niet toegestaan tot de eerste policontrole. Daarna is toestemming van uw orthopeed nodig. Fietsen op een hometrainer mag wel, maar alleen met een lichte weerstand.
Autorijden
Zelf autorijden is niet toegestaan tot de eerste policontrole, daarna alleen na toestemming van uw orthopeed. Meerijden mag wel als u het kunt. Bij langere afstanden kunt u eventueel onderweg stoppen om even te lopen en te bewegen. Of u verzekerd bent tijdens het autorijden is afhankelijk van uw verzekeraar en niet van uw behandelend arts.
-
Fysiotherapeutische behandeling thuis is in eerste instantie vaak niet nodig. U kunt op de polikliniek bespreken of het later wel nodig is.
lees meer
Fysiotherapie
Fysiotherapeutische behandeling thuis is in eerste instantie vaak niet nodig. U kunt bij een controle op de polikliniek samen met de arts bespreken of fysiotherapeutische begeleiding in een latere fase noodzakelijk is. -
Wanneer u zich weer goed kunt redden met alle dagelijkse dingen, dan mag u starten met lichte huishoudelijke activiteiten. Let goed op uw houden en bouw de activiteiten rustig op.
lees meer -
Af en toe rusten is ontspannend voor uw rug en spieren. Probeer niet op uw buik te liggen en bouw de tijd dat u zit langzaam op.
lees meer
Liggen en zitten
Af en toe rusten is ontspannend voor uw rug en spieren. Wissel rust en activiteit steeds af, waarbij u langzaam aan steeds actiever wordt en minder hoeft te rusten. U mag op uw rug en op uw zij liggen. Als u op uw zij ligt, plaats dan een dik kussen tussen uw knieën. Probeer niet op uw buik te liggen.
Zitten
Zitten is belastend voor uw rug. Het is verstandig om de tijd dat u zit rustig op te bouwen. Zit rechtop in een hoge stoel met steun in uw rug. Een goede stoel heeft armleuningen, een hoge rugleuning, helt licht achterover en geeft steun in de lendenen. Laat uw voeten op de grond rusten.
-
Het is aangetoond dat roken een slechte invloed heeft op de wond- en botgenezing. We adviseren u te stoppen met roken.
lees meer
Roken
Het is aangetoond dat roken een slechte invloed heeft op de wond- en botgenezing. We adviseren u te stoppen met roken. Roken in de periode na een operatie kan ernstige complicaties geven zoals een chronische wondinfectie. Deze complicaties kunnen tot hernieuwde operaties leiden en blijvende beschadigingen van het bewegingsapparaat tot gevolg hebben. -
Sokken en schoenen aantrekken U kunt het beste uw sokken en schoenen liggend op uw rug aantrekken. Lopen is goed om uw conditie te verbeteren.
lees meer
Lopen
Sokken en schoenen aantrekken
U kunt het beste uw sokken en schoenen liggend op uw rug aantrekken. Zo hoeft u niet voorover te buigen.Lopen
Lopen is goed om uw conditie weer te verbeteren en u mag dit opvoeren naar kunnen. Wissel lopen en rusten goed af. Spierpijn mag, mits dit na een nachtrust weer verminderd is. U mag niet langdurig staan, slenteren of hardlopen. -
Vrijen hoeft geen probleem te zijn. U kunt geleidelijk aan alles weer doen en uitproberen, zolang dit geen aanhoudende toename van klachten geeft.
-
Sporten is niet toegestaan tot de eerste policontrole. Uw orthopeed beoordeelt wanneer u weer mag sporten. Wanneer u weer aan het werk mag hangt af van het soort werk dat u doet.
lees meer
Sporten en werken
Hardlopen, zwemmen, sporten en tuinieren zijn niet toegestaan tot de eerste policontrole. Uw orthopeed beoordeelt wanneer u deze activiteiten weer mag uitvoeren.
Het is belangrijk voordat u uw sport weer hervat dat de volgen basisvoorwaarden goed zijn:- Alle dagelijkse dingen lukken probleemloos en uw basisconditie is weer voldoende op peil.
- De orthopeed heeft toestemming gegeven voor hervatting van uw sport.
- Afhankelijk van de sport die u beoefent zult u zich de oefeningen weer langzaam eigen moeten maken. Doe dit in uw eigen tempo. Het kan zinvol zijn om te trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut.
Werkhervatting
Wanneer u weer aan het werk kan hangt af van het soort werk dat u doet. In overleg met uw bedrijfsarts maakt u een plan voor werkhervatting.
Let op: bij onzekerheid over het wel of niet mogen uitvoeren van bepaalde niet genoemde activiteiten, raden wij u aan dit te bespreken op de eerste policontrole.
-
In de eerste 6 weken raden we af iets te dragen of tillen dat zwaarder is dan 2 kilo. let bij het tillen of oprapen van een object goed op uw houding.
lees meer
Tillen
In de eerste 6 weken raden we af iets te dragen of tillen dat zwaarder is dan 2 kilo. Let bij het tillen of het oprapen van een object goed op uw houding; ga er dichtbij staan, houd het dicht bij uw lichaam. Let op, niet bukken, maar til met een rechte rug en gebogen knieën. Probeer zo min mogelijk te draaien met uw romp; draai heup en schouders tegelijk.
Bedrust
Bij een wervelfractuur kan een periode van bedrust voorgeschreven worden. De arts spreekt met u af of u plat in bed moet blijven of dat u wat meer recht op mag zitten. Als u plat moet blijven liggen mag u alleen draaien als een boomstam. De verpleegkundige helpt u hierbij tot u het zelf kunt. Voor oefeningen in ruglig komt de fysiotherapeut bij u langs.
Mobiliseren
Als u uit bed mag, leert de fysiotherapeut u hoe u uit bed moet komen en hoe u met een hulpmiddel loopt. lees meerMobiliseren
Het is belangrijk dat u alles zelfstandig kunt uitvoeren. Voordat u naar huis gaat leert u ook traplopen en krijgt u uitleg over alles wat u wel of niet mag doen.
Tips voor thuis
Het is handig om thuis een bed op de juiste hoogte te hebben en een stoel waar u prettig in zit. Wissel rust en beweging goed met elkaar af. lees meerTips voor thuis
- Het is handig om thuis een bed op de juiste hoogte te hebben, zodat u er gemakkelijk in en uit komt (dus niet te hoog of te laag). Als u geen bed heeft dat op de goede hoogte staat, dan is het eventueel mogelijk om tijdelijk een bed bij de thuiszorg te lenen.
- Een goede stoel waarin u prettig zit en die goede steun geeft, is ook erg belangrijk. De zitting van de stoel moet hoog genoeg zijn zodat u niet te diep zit en goed overeind komt. Armleuningen zijn onmisbaar.
- Vermijd onverwachte bewegingen zoals slaan, stoten, trekken, duwen, vangen, werpen, springen en schoppen.
- Wissel rust en beweging goed met elkaar af. We raden u zeker in het begin aan om minimaal 3 keer per dag een halfuur te rusten. U mag lopen, zitten, staan en liggen zoveel als uw lichaam toelaat.
- De verpleging bespreekt met u hoe u de wond verzorgt en geeft adviezen over douchen.