Kijkoperatie (derde ventriculo-cisterno-stomie)

Bij deze operatie maakt de neurochirurg een omleiding in de doorstroming van het hersenvocht. Hierbij wordt de bodem van de derde ventrikel doorgeprikt en ontstaat er een nieuwe verbinding tussen de hersenkamers en de ruimte rondom de hersenen. Dit wordt een derde ventriculo-cisterno-stomie genoemd. Door deze operatie is het plaatsen van een drain in principe niet nodig.

Waterhoofd behandelen

Een hydrocefalus (waterhoofd) waarvan verwacht wordt dat dit blijft bestaan, ook voor lange tijd, moet behandeld worden. Dit kan alleen door middel van een operatie. Er zijn verschillende operaties mogelijk. lees meer

Waterhoofd behandelen

Een hydrocefalus (waterhoofd) waarvan verwacht wordt dat dit blijft bestaan, ook voor lange tijd, moet behandeld worden. Dit kan alleen door middel van een operatie. Er zijn verschillende operaties mogelijk. Uw neurochirurg bespreekt met u welke operatie het beste bij uw situatie past.

De operatie neemt niet de oorzaak van het waterhoofd weg. De operatie zorgt ervoor dat het te veel aan hersenvocht afgevoerd wordt.

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie moet u uw haren wassen met een desinfecterend middel. U krijgt hiervoor instructies op de polikliniek of op de verpleegafdeling. Daarnaast gelden de algemene voorbereidingen voor een operatie. Denk hierbij aan nuchter zijn of medicijngebruik. lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De behandeling

Er zijn twee verschillende behandelingen mogelijk. Welke soort operatie gebruikt wordt, hangt af van de oorzaak van de hydrocefalus.
  • Wanneer het lichaam zelf het hersenvocht niet kan afvoeren plaatst de neurochirurg een slangetje (drain).

    lees meer


    Een drain

    Wanneer het lichaam zelf het hersenvocht niet kan afvoeren plaatst de neurochirurg een slangetje (drain). Als verwacht wordt dat het een permanent probleem (voor altijd) is, wordt in de hersenkamers (ventrikels) een interne (binnen in het lichaam) drain geplaatst.

    De inwendige drain is gemaakt van een materiaal die door het lichaam wordt geaccepteerd: siliconenrubber. De neurochirurg brengt de drain in de hersenkamers en verbindt deze met een andere holle ruimte in het lichaam. Bijvoorbeeld de buikholte (ventriculoperitoneale drain) of het hart (ventriculocardiale drain). Hier wordt het vocht opgenomen en afgevoerd. De drain heeft een druksysteem dat alleen liquor laat afvoeren als de druk in de hersenkamers te hoog is.

    Bij het plaatsen van de drain boort de neurochirurg een gaatje in de schedel. Via dit gaatje brengt de neurochirurg de drain in de hersenkamer en schuift de deze onder de huid door naar de buikholte of het hart.

Externe liquor drainage

Als de verwachting is dat het een tijdelijk probleem is, plaatst de arts voor bepaalde tijd een externe drain. Deze drain verbindt de hersenkamers met de buitenwereld (met operatie). De drain kan in sommige gevallen ook in de rug, waar ook hersenvocht stroomt, geplaatst worden (zonder operatie).

Na de behandeling

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer waar u bijkomt van de narcose. Als u goed wakker bent en de pijn onder controle is, komt u terug op de verpleegafdeling Neurochirurgie. Afhankelijk van uw klachten voor de operatie en uw herstel na de operatie wordt bekeken wanneer ontslag mogelijk is. lees meer

Na de behandeling

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer waar u bijkomt van de narcose. Als u goed wakker bent en de pijn onder controle is, komt u terug op de verpleegafdeling Neurochirurgie. Op de afdeling gaan de verpleegkundigen verder met het controleren van een aantal dingen. Zoals: bewustzijn (goed wakker zijn), bloeddruk, ademhaling, pupilreflexen, pijn, misselijkheid en de klachten van voor de operatie. Na de operatie wordt door de zaalarts ook nog een neurologisch onderzoek gedaan.

Bij terugkomst op de verpleegafdeling kunt u direct starten met eten en drinken. U mag ook uit bed om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan. De volgende dag bekijkt de zaalarts of de drain verwijderd kan worden. Dit doet de verpleegkundige. Afhankelijk van uw klachten voor de operatie en uw herstel na de operatie bekijken we of er een fysiotherapeut, logopedist of andere therapeut moet worden ingeschakeld en wanneer ontslag mogelijk is.

Naar huis

Afhankelijk van uw klachten voor de operatie en uw herstel na de operatie wordt bekeken wanneer ontslag mogelijk is. Dan wordt ook bekeken of ontslag naar de thuissituatie kan. U krijgt een afspraak mee voor de polikliniek om op controle te komen bij de neurochirurg. In uw ontslagbrief staat een datum wanneer de hechtingen verwijderen mogen worden. Dit kan bij uw huisarts. De zaalarts geeft u adviezen voor na ontslag op het gebied van: pijnstilling, hervatten activiteiten zoals boodschappen doen, huishoudelijke taken, sporten, haren wassen/verven.

Wanneer u een drain heeft gekregen, krijgt u een controle CT-scan voordat u met ontslag gaat. Wanneer u een derde ventriculo-cisterno-stomie heeft ondergaan, krijgt u na ongeveer 3 maanden een controle MRI.

Klachten en complicaties

U kunt bij het overeind komen of uit bed komen last krijgen van hoofdpijn of duizelig worden. Wanneer u plat gaat liggen, verdwijnen deze klachten meestal weer. Ondanks alle zorg die we besteden aan de operatie, kunnen er soms toch nog complicaties optreden. lees meer

Klachten en complicaties

U kunt bij het overeind komen of uit bed komen last krijgen van hoofdpijn of duizelig worden. Wanneer u plat gaat liggen, verdwijnen deze klachten meestal weer. Dit komt doordat de druk in het hoofd door de operatie lager is dan dat u gewend bent. Het is goed om zeer regelmatig te oefenen door de hoofdsteun van het bed een stukje omhoog te zetten of rechtop te gaan zitten. Daarnaast kan het helpen om veel te drinken. De eerste 3 dagen na de operatie mogen de wondjes niet nat worden. 

Complicaties

Ondanks alle zorg die we besteden aan de operatie, kunnen er soms toch nog complicaties optreden zoals:
  • de wond is dik, rood en doet pijn
  • de wond gaat open of er komt pus uit
  • er lekt helder vocht uit de wond
  • koorts
  • het terugkomen van de eerdere klachten
  • milde klachten waarover u twijfelt, vragen heeft en denkt dat zij te maken hebben met de operatie 
Heeft u een van deze klachten? Neem dan contact op met ons via de polikliniek of verpleegafdeling Neurochirurgie.

Waterhoofd

Een ‘waterhoofd’ ontstaat door een verstoorde omloop van het hersen- en ruggenmergsvocht (liquor) in het hoofd lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

We maken gebruik van een techniek die we 3e ventriculocisternostomie noemen. De arts gaat met een endoscoop naar de bodem van de derde ventrikel. Deze techniek werd in 1991 als eerste in Nederland in Nijmegen gedaan. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Een techniek die we gebruiken is een kijkoperatie die we 3e ventriculocisternostomie noemen. De arts gaat met een endoscoop naar de bodem van de derde ventrikel. Deze techniek werd in 1991 als eerste in Nederland in Nijmegen gedaan. In totaal heeft het NCCN in Nijmegen meer dan 500 van deze ingrepen gedaan. Het NCCN is internationaal bekend. Het centrum heeft wereldwijd de meeste kennis op dit gebied.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u kijken op deze websites:


Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet