In sommige gevallen wordt aan u voorgesteld om uw ziekte voorlopig niet te behandelen, maar waakzaam af te wachten. We noemen dit een wait-and-see beleid. Sommige vormen van kanker ontwikkelen zich namelijk zeer langzaam en/of geven pas na vele jaren klachten.
Redenen om voor een wait-and-see beleid te kiezen zijn onder andere:
Tijdens een wait-and-see beleid wordt u goed in de gaten gehouden. U heeft op regelmatige basis controle afspraken om te kijken hoe uw ziekte zich verder ontwikkelt. Als uw situatie verandert, wordt door uw behandelend arts bekeken of het wel of niet beter is om te starten met een behandeling.
Een wait-and-see beleid kan worden toegepast bij onder andere multipel myeloom, indolente (niet agressieve) non-Hodgkin lymfomen, de ziekte van Waldenström, chronische lymfatische leukemie (CLL) en soms ook bij hairy cell leukemie.
Hoe lang een wait-and-see beleid duurt kan enorm verschillen. Het kan maanden tot jaren duren voordat er gestart wordt met een behandeling. Dit is afhankelijk van het beloop van uw ziekte en de klachten die zich bij u ontwikkelen.
Een wait-and-see beleid kan voor onrust of onzekerheid zorgen. Het kan ook lastig zijn om aan uw omgeving uit te leggen dat er (nog) niet gestart wordt met behandelen. Wij adviseren u niet met zorgen en twijfels rond te blijven lopen, maar om deze te bespreken met uw behandelend arts, verpleegkundig specialist of verpleegkundige.
Op de website van patiëntenorganisatie Hematon leest u meer over wait-and-see beleid.
Welkom bij het Radboudumc waar kunnen wij u mee helpen?