Klachten en complicaties

 mogelijke klachten

  • Roodheid en irritatie. Enige irritatie of roodheid is normaal. Meestal verdwijnt dit na verloop van een aantal dagen.
  • Gevoel dat er iets in het oog zit. Door de hechtingen kan het voelen alsof u iets in uw oog hebt, 'zandkorrelgevoel'. De hechtingen lossen na enige tijd vanzelf op.Een oogzalf kan dan verlichting geven, overleg met de oogarts.
  • Wijde pupil. Door de operatie en het gebruik van pupilverwijdende druppels, kan de pupil langere tijd wijd blijven. Hierdoor kan het zicht verminderd zijn en kunt u meer last hebben van licht.Dit herstelt zich na een aantal uren.
  • Verminderd zicht. Na een vitrectomie wordt de lens van uw geopereerde oog geleidelijk troebel (staar). Hierdoor vermindert uw zicht. Na verloop van tijd is meestal een staaroperatie noodzakelijk. Als u eerder al een staaroperatie heeft ondergaan, is dit niet op u van toepassing.
  • Vervormd beeld. Als de gele vlek (het midden van het netvlies) los heeft gelegen voor de operatie, kan het beeld na de operatie vervormd zijn. Dit kan gedurende maanden verbeteren. Soms heeft u last van een vervormd beeld door vorming van littekenweefsel op de gele vlek. In dat geval zal er het niet verbeteren en is soms nog een netvliesoperatie nodig

Complicaties

  • Infectie
  • bloeding.

gevolg van de operatie:
Als u nog niet aan staar geopereerd bent, is na enige tijd een staar operatie nodig. Bij patiënten op hogere leeftijd ontwikkelt de staar zicht binnen 1 tot 3 jaar. Bij jongere patiënten kan dit veel langer duren. Bij staar merkt u dat uw zicht langzaam achteruit gaat en u wazig gaat zien
 

Met spoed contact opnemen

Als u last heeft van onderstaande symptomen, moet u direct contact opnemen.

  • Plotselinge verslechtering van het zicht en/of gezichtsveld, bijvoorbeeld zwarte vlekken
  • Zien van  lichtflitsen.
  • Pijnlijk rood oog en pijn bij het knipperen (infectie)
  • pijnlijk oog (drukkend gevoel) met hoofdpijn, misselijkheid en braken.

Telefoonnummer: 024 - 361 67 00
Buiten kantooruren en in het weekend: 024 - 361 41 87.

Patiëntenzorg Behandelingen Vitrectomie bij glasvochttroebelingen

Wanneer een vitrectomie bij glasvocht­troebelingen?

Het glasvocht is een geleiachtige vloeistof die het grootste deel van het oog opvult. Het zit achter de ooglens en voor het netvlies. Bij een vitrectomie verwijderen we de troebelingen in het glasvocht.

lees meer

Wanneer een vitrectomie bij glasvocht­troebelingen?

Het glasvocht (of glasachtig lichaam) is een geleiachtige vloeistof die het grootste deel van het oog opvult. Het zit achter de ooglens en voor het netvlies. Het glasvocht is een soort heldere gelei. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies. Het netvlies geeft het opgevangen beeld dan via de oogzenuw door aan de hersenen.
Als u ouder wordt, verandert de samenstelling van het glasvocht langzaam. Hierdoor kunnen troebelingen ontstaan. Andere oorzaken van troebelingen zijn: netvliesloslating, suikerziekte, afwijkingen van bloedvaten of een ongeval. U ziet de troebelingen als zwevende vlekjes in het gezichtsveld. De troebelingen kunnen van plaats veranderen waardoor de klachten wisselen. Soms nemen ze in aantallen toe. Een operatie kan dan een oplossing zijn.

Wanneer is een vitrectomie nodig?

Glasvochttroebelingen kunnen in de loop van enkele maanden tot jaren langzamerhand minder storend worden of juist toenemen.


Contact

Afdeling Oogheelkunde

Voor patiënten ma t/m vr 8.00 – 16.30 uur :
(024) 361 67 00

Voor specialisten en huisartsen
(024) 361 5104

Na de ingreep

Na de operatie krijgt u instructies en een recept voor oogdruppels. U begint de ochtend na de operatie met de oogdruppels. Na de operatie kunt u niet zelf autorijden. De dag na de operatie komt u op de polikliniek voor controle.

lees meer

Na de ingreep

Na de operatie komt de oogarts bij u om te vertellen hoe de operatie is gegaan.Daarna geeft de verpleegkundige u verdere instructies en de oogdruppels mee. Het kan ook zijn dat u een recept meekrijgt voor de oogdruppels (u kunt de oogdruppels dan ophalen bij de radboudapotheek, route 641).
Na de uitleg van de verpleegkundige kunt u naar huis.
Na de operatie kunt u niet zelf autorijden. Wij adviseren u om een begeleider mee te nemen. Dit geldt ook voor de controleafspraken. Bij elke controle krijgt u pupilverwijdende oogdruppels. Hierdoor vermindert uw zicht tijdelijk.

De ochtend na de operatie mag u zelf het oogverband incl. plastic oogkapje verwijderen.Het verband mag iets rood verkleurd zijn. Het plastic oogkapje moet u vervolgens 1 week 's nachts dragen om te voorkomen dat u in het oog gaan wrijven of tegen uw oog aanstoot. Pleisters om het kapje vast te plakken krijgt u van de verpleegkundige.
Nadat het verband verwijderd is start u met de oogdruppel(s). De verpleegkundige zal u uitleggen hoe vaak en hoelang de oogdruppels gebruikt moeten worden.

De dag na de operatie vindt er een controle plaats. Dit kan zijn in het radboudUMC of bij uw eigen oogarts. U krijgt dan een operatie verslag mee voor uw eigen oogarts.
Na een netvlies operatie vinden er drie controles plaats, 1 dag na de operatie, 2 weken na de operatie en 6 tot 8 weken na de operatie. Deze laatste controle moet plaats vinden in het RadboudUMC.


Voor de ingreep

Voorafgaand aan de ingreep heeft u een intakegesprek met de verpleegkundige. Hij of zij bespreekt uw gezondheid en medicijngebruik en geeft u informatie over de ingreep.

lees meer

Voor de ingreep

Voorafgaand aan de ingreep heeft u een intakegesprek met de verpleegkundige/doktersassistente op de polikliniek. Hij of zij bespreekt met u uw gezondheid en medicijngebruik en geeft u informatie over de ingreep. Hij/zij bespreekt de operatiedag, controles en de nabehandeling thuis. Als u onder algehele verdoving wordt geopereerd, maken we ook een afspraak met de polikliniek Anesthesiologie. We proberen dit op dezelfde dag in te plannen, zodat u hier niet voor terug hoeft te komen.

Ook geeft de verpleegkundige u praktische informatie voor als u weer thuis bent na de ingreep. Als u voor of na de ingreep in een hotel in de buurt wil overnachten, kan hij of zij hier ook informatie over geven.


De ingreep

De ingreep duurt inclusief de voorbereiding ongeveer 2 uur. In de meeste gevallen kunt u aan het einde van de middag weer naar huis.

lees meer

De ingreep

De ingreep duurt inclusief de voorbereiding ongeveer 2 uur. Meestal doen we deze ingreep onder plaatselijke verdoving. U krijgt nog verdere instructies van de verpleegkundige. Als alles duidelijk is kunt u naar huis dat is ongeveer 15-30 minuten na de ingreep.

Bij de operatie verwijderen we zo veel mogelijk glasvocht uit het oog. We vervangen dit door water/lucht.


Klachten en complicaties

Na de operatie kunt u last hebben van uw oog. Zoals bij elke operatie is er een kans op complicaties.

lees meer


Veelgestelde vragen

Bescherming van het oog?
Om een ontsteking te voorkomen moet u de eerste dag na de operatie starten met druppelen. De eerste 2 weken moet u ter bescherming overdag een bril en 's nachts het kapje dragen.

Hoe vaak moet ik druppelen?
U ontvangt een afbouwschema voor de oogdruppels. Het recept hiervoor ontvangt u na de operatie.

Gas of lucht in het oog?
Als we tijdens de operatie gas of lucht in het oog hebben achtergelaten, kunt u een bel in uw gezichtsveld zien. Het lijkt een trillende bal onderin het oog. Met gas of lucht in het oog mag u niet vliegen, diepzeeduiken of grote hoogteverschillen ondergaan (zoals in de bergen). Zolang u gas in het oog heeft, moet u het polsbadje met de vermelding “medisch gas” omhouden. Bij een eventuele narcose of bevalling mag geen lachgas worden gebruikt.

Wat mag ik wel en niet doen?
Na de operatie kunt u bukken en tillen. We raden overmatige lichamelijke inspanning en sporten zeker gedurende de eerste week af. U kunt zoveel lezen, televisie kijken en computeren als u wilt. Ook mag u gewoon douchen.

Mag ik werken?
Door het houdingsadvies, irritatie bij uw oog en verminderd gezichtsvermogen is werken in de eerste week na de operatie moeilijk.

Mag ik autorijden?
U mag na de operatie niet zelf autorijden. Overleg bij de eerste controle met uw arts wanneer u dit kunt hervatten.

Anesthesie


Behandeling Oogheelkundige ingreep onder lokale anesthesie

In overleg met uw oogarts heeft u besloten tot een operatie op de afdeling Oogheelkunde van het Radboudumc. Op deze pagina leest u wat u kunt verwachten.  

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: -1
Route: 636

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Bezoekadres: Geert Grooteplein Zuid 10, 6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping -1 en volg route 636

Afdeling Oogheelkunde

De afdeling Oogheelkunde onderzoekt en behandelt patiënten met aandoeningen van het oog en de omliggende organen.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet