Dagelijkse verzorging van het ileostoma
Hoe vaak u uw stoma moet verzorgen hangt af van het systeem dat u heeft en van wat u zelf prettig vindt. De stomaverpleegkundige op de afdeling bespreekt dit met u voordat u naar huis gaat. lees meerDagelijkse verzorging van het ileostoma
- Hoe vaak u uw stoma moet verzorgen hangt af van het systeem dat u heeft en van wat u zelf prettig vindt. De stomaverpleegkundige op de afdeling bespreekt dit met u voordat u naar huis gaat.
- Bekijk nadat u de huidplak heeft verwijderd altijd de achterkant ervan. Het ‘aangetast’ zijn van de huidplak geeft namelijk belangrijke informatie of u op tijd verschoond heeft. De plak rondom de stoma is altijd wat verkleurd. De plak mag niet helemaal aangetast (doorzichtig) zijn. Dan is er namelijk geen bescherming meer van de huid door de huidplak. Als de huidplak wel aangetast is, moet u de plak eerder verschonen. Dit is vooral het geval bij warm weer, sporten, koorts en bij huid- en lekkageproblemen. Ook is het belangrijk om de huid rondom de stoma te controleren op roodheid of ontvelde plekjes.
- Scheer eventuele haren rondom de stoma. Haartjes zorgen er namelijk voor dat de plakkracht minder goed werkt. Gebruik geen ontharingscrème. Dit kan huidirritaties veroorzaken. Vermijd daarom ook zoveel mogelijk het gebruik van douchecrème of badolie. Let wel op dat u de haartjes niet vaker dan 1 keer per week scheert. Probeer tijdens het scheren het ontstaan van wondjes zoveel mogelijk te voorkomen. Het scheren gaat mogelijk beter als u van tevoren orahesive / talk poeder op uw huid strooit. Na het scheren kunt u het overgebleven poeder met water wegwassen. Overleg eventueel met de stomaverpleegkundige.
- Wen uzelf aan om het stomazakje te legen als het ongeveer voor 1/3 vol is.
- Bij de meeste stomazakjes is de achterkant van zacht materiaal. Dit voorkomt zweten en irritatie van het zakje tegen uw huid. Als er geen zachte achterkant aan het zakje zit of u vindt het zakje teveel zweten, dan kunt u hiervoor ook een katoenen hoesje bestellen bij de medisch speciaalzaak. De zorgverzekeraar vergoedt deze hoesjes niet. Sommige medisch speciaalzaken leveren ze wel als serviceproduct.
Materiaal
- Voordat u naar huis gaat, bestellen we op de verpleegafdeling het eerste materiaal voor thuis. De verpleegkundige geeft u uitleg over het bestellen. U kunt dan de volgende bestelling zelf doen.
- Zorg ervoor dat u voldoende materiaal in huis heeft. Bestel op tijd, zeker met de feestdagen.
- Als u van huis gaat, neem dan altijd stomamateriaal mee. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.
- U kunt douchen of baden met en zonder stomamateriaal. Als u doucht zonder materiaal, wacht dan even met het aanbrengen van het materiaal totdat uw huid niet meer vochtig is van het douchen.
- In de doos van de ileostomie zakjes zitten vaak stickertjes/ plakkertjes. Deze kunt u gebruiken om de filters van het zakje af te plakken tegen bescherming van vocht, bijvoorbeeld bij douchen en baden. Ook kunt u deze stickertjes gebruiken om het vacuüm trekken van het zakje te voorkomen.
Ontlasting
De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon. U kunt de ontlasting gunstig beïnvloeden door genoeg vezels te eten en daarbij te drinken. lees meerOntlasting
De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon. Gemiddeld moet een ileostomadrager het zakje 6 à 8 keer per 24 uur legen. Als er sprake is van dunne ontlasting dan neemt het aantal keren legen toe. Is de ontlasting wat dikker, dan neemt de hoeveelheid ontlasting af. Een ileostoma produceert ook in de nacht ontlasting. Hierdoor moeten de meeste mensen 1 à 2 keer per nacht het zakje legen.Samenstelling, kleur en geur
• Ontlasting uit een dunne darm hoort dun tot brijachtig te zijn. Er zijn voedselresten te zien in de ontlasting.• Als u weinig drinkt, is de urine donker van kleur. Urine hoort helder licht geel van kleur te zijn. Als de urine donker is, dan is dit een teken dat u te weinig drinkt.
• De geur van de ontlasting kan door verschillende voedingsmiddelen beïnvloed worden.
• Bij een voedselvergiftiging of een buikgriep treedt er in de meeste gevallen diarree op. Het is dan belangrijk om genoeg te drinken en extra zout te gebruiken. Mensen met een ileostoma hebben meer kans om uit te drogen. Als u klachten heeft van misselijkheid, moeheid, dorst, duizeligheid en prikkelbaarheid overleg dan met uw huisarts of stomaverpleegkundige.
• U kunt de ontlasting gunstig beïnvloeden door genoeg vezels te eten en daarbij te drinken.
Tips voor op vakantie
Draag als u in het buitenland op vakantie gaat een medisch paspoort bij u, waarin de naam, merk en maat van uw stomamateriaal staat beschreven. lees meerTips voor op vakantie
- Draag als u in het buitenland op vakantie gaat een medisch paspoort bij u, waarin de naam, merk en maat van uw stomamateriaal staat beschreven. Dit hulpmiddelenpaspoort kunt u bij uw medisch speciaalzaak aanvragen. Er is ook een folder Stoma en Reizen via de Nederlandse Stomavereniging verkrijgbaar. Hierin staat handige informatie voor mensen met een stoma.
- Reist u per vliegtuig, dan kunt u het opvangmateriaal verdelen over de handbagage en de koffer. Neem altijd de dubbele hoeveelheid aan materiaal mee. Zo heeft u ook bij verlies van de koffers of handbagage altijd materiaal. Ook kunt u bij de vliegmaatschappij een verzoek indienen voor extra bagage. Uw stomaverpleegkundige kan hiervoor een brief opstellen.
- Neem voor de zekerheid iets mee om het matras te beschermen.
Contact opnemen
Neem in de volgende gevallen contact op met uw stomaverpleegkundige en/of chirurg. De stomacoach van de verpleegafdeling belt u 1 week na ontslag. U kunt een afspraak maken voor een consult in het spreekuur. lees meerContact opnemen
Neem in de volgende gevallen contact op met uw stomaverpleegkundige en/of chirurg.
- Als de grootte, lengte of kleur van het ileostoma plotseling verandert.
- Bij een plotselinge verandering in de hoeveelheid ontlasting, die u niet kan verklaren.
- Bij pijn of krampen voordat de ontlasting uit de stoma komt.
- Bij lekkage van het opvangmateriaal.
- Als u huidproblemen krijgt.
- Bloed bij de ontlasting of uit het stoma.
- Bij psychische en/of sociale problemen.
- Bij vragen op het gebied van werkhervatting, sport, seksualiteit enzovoort.
Bereikbaarheid stomaverpleegkunde
U wordt 1 week na ontslag uit het ziekenhuis gebeld door de stomaverpleegkundige van de verpleegafdeling. Als u een stomaverpleegkundigen wilt spreken of een afspraak wilt maken, kunt u bellen met telefoonnummer: (024) 361 38 08, bereikbaar op werkdagen tussen 08.15 en 17.00 uur. Heeft u tot en met de 3e dag na ontslag een dringende vraag? En kan deze vraag niet wachten tot de eerstvolgende werkdag? Dan kunt u buiten kantoortijden via de verpleegafdeling contact zoeken met de verpleegkundige, telefoonnummer (024) 361 34 38. Vanaf de 4de dag na ontslag kunt u buiten kantoortijden contact opnemen met huisarts en huisartsenpost.
Tot slot
Heeft u vragen, stel ze gerust! Samen met de stomaverpleegkundige en/of arts kunnen we uw problemen bespreken en een oplossing vinden.
Stappenplan verzorging
Lees hier wat u nodig heeft om uw ileostoma te verzorgen en hoe u dat precies moet doen. lees meerNaar uw afspraak op de polikliniek adres en route
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725
Naar uw afspraak op de polikliniek adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Huispostnummer: 618